Osijek
TURISTIČKA ZAJEDNICA GRADA ORGANIZIRALA ŠETNJU S VODIČEM

Osječani obišli svoj “grad u gradu”
Objavljeno 9. lipnja, 2019.
Zaljubljenici u Osijek, ali i znatiželjnici koji će to tek postati, imali su u subotu priliku upoznati kulturno bogatstvo i skrivene čari Donjeg grada. Sve u sklopu šetnje s licenciranim turističkim vodičem koju po osječkim kvartovima od ožujka svake druge subote u mjesecu organizira Turistička zajednica grada Osijeka.

Tako su u laganoj kružnoj šetnji sudionici mogli doznati manje poznate zanimljivosti i pogledati izbliza znamenitosti osječkog Donjeg grada, poput priče o starorimskoj Mursi, najpoznatijem hrvatskom banu Josipu pl. Jelačiću, negdašnjoj sinagogi, katoličkoj župnoj crkvi Preslavna Imena Marijina, pravoslavnoj crkvi, omiljenoj dječjoj spisateljici Jagodi Truhelki, staroj tvornici koža, trenutačno nabujaloj rijeci Dravi i njezinim poplavnim ritovima, bolničkim dobročiniteljima i još mnogo toga.

Polazak u šetnju organiziran je ispred kapelice Snježne Gospe na Trgu bana Josipa Jelačića, a obilazak znamenitosti ove gradske četvrti potrajao je gotovo dva sata. Šetnju je predvodio Stanislav Subotić, jedan od najboljih i najiskusnijih osječkih turističkih vodiča, priznavši svima kako je nakon dugo vremena uzbuđen zbog obilaska svoga grada, jer turu po Donjem gradu do sada nije nikada odradio ni on, ni njegovi kolege.

- Odlučili smo organizirati obilazak Donjeg grada, dijela Osijeka koji je zanemaren u razgledima grada, jer njime najčešće turisti samo prođu autobusom u smjeru Vukovara te se upoznaju samo s nekim osnovnim zanimljivostima u ovoj nekada Širokoj, a danas Gupčevoj ulici. Šetnja u dubinu Donjeg grada do sada nije nikada obavljena, tako da danas imam čast, a i pomalo tremu, učiniti to prvi put. Valja napomenuti kako je Donji grad poseban prema mnogo toga i nije bez razloga to što ga njegovi stanovnici doživljavaju "gradom u gradu". Naime, Osijek kakvim ga danas znamo nastao je spajanjem Tvrđe, Gornjeg grada i Donjeg grada, a do spajanja svaki od tih dijelova grada bio je grad za sebe i kao takav je i funkcionirao. U tome je kontekstu zanimljivo i istaknuti kako su najžešći protivnici spajanja spomenutih triju gradskih cjelina u Osijeku bili upravo Donjograđani koji nisu vidjeli što time dobivaju, a da to već nemaju. Jasno, tu je i raznolikost i suživot različitih vjerskih zajednica - istaknuo je Subotić. I. Solar
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike