Osijek
MARIJANSKI ZAVJET ZA DOMOVINU

Na hodočašće dugo 75 dana krenuli iz Osijeka
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Svetom misom u osječkoj konkatedrali u subotu u 9 sati počela je glavna ruta 5. zavjetnog hodočašća Marijanski zavjet za Domovinu. Šezdesetak je hodočasnika molitvom započelo ovo dugo putovanje, odnosno prvi dio hodočašća koji je u subotu završio u Aljmašu. Ni oko 25 stupnjeva, koliko je ugrijalo već u jutarnjim satima nije ih omelo u nakani da pješice do Aljmaša prijeđu prvi dio ovoga hodočašća.

- Ugodno je za hodanje, a ako se molimo mnogo je lakše hodati, prokomentirao je Anđelko Đerek, predsjednik Bratovštine Marijanski zavjet za Domovinu, dodajući kako je vrlo zadovoljan brojem prijavljenih hodočasnika, no to ne znači da im se netko još ne može putem priključiti.

Nakon svete mise u konkatedrali, hodočasnici su krenuli prema Tvrđi, odnosno Gospi Osječkoj, gdje su proveli neko vrijeme, a potom su, nakon odmora, krenuli dalje. Sljedeća im je ruta bila Župa Preslavnog Imena Marijina u Donjem gradu, čiji je župnik, vlč. Ivan Jurić, već na prvoj točki puta, ispred konkatedrale, svim okupljenim hodočasnicima poželio sretan put. Nakon donjogradske župe, hodočasnici se do sljedećeg cilja nisu zaustavljali, a planirani dolazak u Aljmaš bio je u poslijepodnevnim satima.

- Kad god da stignemo, bit će dobro. Nikamo ne žurimo, hodamo, uživamo i molimo se - dodao je Đerek, pojašnjavajući kako će hodočašće potrajati ukupno 75 dana. Naime, prema planu, glavna ruta 5. zavjetnog hodočašća Marijanski zavjet za Domovinu kreće iz Osijeka, potom se nastavlja do Vukovara, Vinkovaca, Vođinaca i Đakova, a otamo putem Svilaja prema Slavonskome Brodu. Hodočasnici nakon toga idu do Požege i Pleternice te Voćina, a potom preko Ludbrega do Varaždina, iz kojeg se spuštaju prema Mariji Bistrici. Nadalje je planirana ruta prema Zagrebu i otamo sve do Dubrovnika, kamo bi trebali stići 21. kolovoza. M. Mihelić
Najčitanije iz rubrike