Osijek
NOVI PRAVILNICI DJEČJEG VRTIĆA OSIJEK

U srpnju i kolovozu u vrtić
samo djeca zaposlenih roditelja
Objavljeno 10. lipnja, 2019.

Vezani članci

ZAKLJUČEN REDOVAN UPIS VRTIĆARACA

U vrtić upisano 770 djece, za akontaciju rok 1. srpnja

Gradsko vijeće Grada Osijeka usvojilo je Prijedlog pravila o uvjetima i načinu sudjelovanja roditelja u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja u Dječjem vrtiću Osijek i Prijedlog odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece. Tim je potezom Dječji vrtić Osijek nakon niza godina uspio formalizirati brojne odredbe unutar svojih pravilnika koje se već neko vrijeme primjenjuju u praksi, ali i rad ustanove olakšati nekim novinama.

Tako je potvrđena odredba koja se već neko vrijeme primjenjuje, a koja novozaposlene roditelje oslobađa od plaćanja programa ranog i predškolskog odgoja za dijete koje boravi u Dječjem vrtiću Osijek za prvi mjesec nakon zaposlenja. Također, potvrđena je važna odredba koja je u sustavu gradskih vrtića zaživjela lani - da su roditelji u vrijeme svojih godišnjih odmora oslobođeni plaćanja vrtića i jaslica u srpnju i kolovozu ako se dijete ne koristi uslugom. No dodatno je definirano kako djeca iz obitelji koje ostvaruju pravo na besplatan vrtić na temelju prihoda po članu obitelji manjem od 1000 kuna, a jedan ili oba roditelja imaju status nezaposlene osobe - ne ostvaruju pravo pohađanja vrtića tijekom srpnja i kolovoza.

Također, izglasane su promjene za utvrđivanja udjela u cijeni programa ranog i predškolskog odgoja za roditelje korisnika. Izbačena je potvrda o visini ukupnih prihoda za sve članove obitelji za prethodnu godinu, a nju će ubuduće zamijeniti prosjek primanja na osnovi potvrde poslodavca o visini primljenog dohotka u posljednja tri mjeseca, uz priloženu izjavu o broju članova obitelji. Valja istaknuti kako se u visinu primanja ne uračunava alimentacija i dječji doplatak. Definirano je i korištenje usluge subotom, što bi prema novim pravilima bilo dostupno samo roditeljima koji imaju potvrdu obaju poslodavaca o radu subotom, odnosno potvrdu jednoga poslodavca ako dijete živi samo s jednim roditeljem. Nadalje, pravilima se i službeno uvodi institut “čuvanja mjesta” u vrtiću. Tako roditelj djeteta koje 1. rujna tekuće godine nema punih godinu dana, odnosno šest mjeseci ima mogućnost plaćati rezervaciju mjesta u iznosu od 200 kuna mjesečno. S time što je pravo na čuvanje mjesta moguće ostvariti do djetetovih napunjenih godinu dana, odnosno šest mjeseci, a za tu se uslugu sklapa poseban ugovor. Novim se pravilima utvrđuje način i rok uplate za roditelje korisnika usluge te postupak u slučaju neplaćanja obveze u roku od 60 dana od dospijeća. Novina je da se promijenio rok za otkazivanje usluge sa strane Dječjeg vrtića, koji je bio 30 dana, a sada je 60. I. Solar
PREDNOST PRI UPISU
Kada je u pitanju ostvarivanje prednosti pri upisu u Dječji vrtić Osijek, prema netom usvojenoj Odluci o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece, ove ju godine redom imaju: djeca s teškoćama u razvoju, djeca s odgodom upisa u prvi razred, djeca zaposlenih roditelja, djeca samohranih roditelja, djeca uzeta na uzdržavanje, djeca iz jednoroditeljskih obitelji, djeca roditelja žrtava i invalida Domovinskog rata, djeca roditelja koji imaju status redovitog studenta/učenika, djeca u godini prije polaska u osnovnu školu, djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu, djeca u udomiteljskim obiteljima, djeca koja žive u težim socijalnim i zdravstvenim prilikama prema preporuci Centra za socijalnu skrb i djeca iz obitelji s troje ili više malodobne djece. Nove odredbe stupaju na snagu odmah nakon objave, što znači da će Dječji vrtić Osijek uskoro početi prikupljati potrebnu dokumentaciju za primjenu novih odredbi. To se, kada su u pitanju korisnici usluge, ponajprije odnosi na potvrde poslodavca o radu subotom.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike