Mozaik
VIKEND-MANIFESTACIJA U OPĆINI ERDUT

Zaplesali šaran i škarpina na Aljmaškoj ribarskoj noći
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Pripremljena je najmanje tona riječne ribe i vrlo mnogo morskih specijaliteta

Osmi put zaredom Ribarska aljmaška noć ispunila je cijeli Aljmaš. Od spusta na raskrižju s putem prema Aljmaš Planini do Dunava, sve je bilo puno gostiju koji su došli kušati jela od riječne i morske ribe. Selo inače s tristotinjak stalnih mještana, kako kaže Ivica Stanković, Aljmašanin i općinski vijećnik, primilo je u subotu navečer odjednom gotovo deset puta više gostiju od broja samih mještana. Nije ni čudno što se na ribu čekalo u redovima, ali sve je teklo u dobrom raspoloženju i uz ples i pjesmu Slavonaca i Dalmatinaca na pozornici.

Vrhunska kapljica
Znajući da je sve više turista u kraju koji je cijeli poznat po odličnoj gastronomiji i vinima, mi smo se kao novinarska ekipa odlično pripremili za boravak u Aljmašu - naša reportažna mala tura krenula je iz Dalja, točnije Vinarije Antunović, gdje se svakog dana, ali ponajviše vikendima, okupljaju poznavatelji vrhunske vinske kapljice koju je u butelje utisnula Jasna Antunović Turk, rijetko koja žena koja zna odnjegovati vino sve do "Platinastog Decantera" u Londonu. U daljskom dvorištu Vinarije Antunović u zagrljaju Dunava, vinove loze i žene dočekalo nas je izvrsno domaćinstvo. U rustikalnom ambijentu prepunom turista, studenata Agronomskog fakulteta iz Zagreba, tamburaša... jedinstvenu vinaricu nije ni na trenutak smelo da nas smjesti i da nam da, kao svakom Slavoncu, dobar "temelj" za nastavak boravka u općini Erdut uz dunavsku obalu.

Naime, naša se novinarska ekipa "potkovana" ukusnim čobancem sljubljenim s odličnim vinom iz Dalja uputila u susjedno dunavsko selo Aljmaš gdje se uz potporu Općine Erdut i Osječko-baranjske županije i medijsko pokroviteljstvo Glasa Slavonije može i zabaviti, ali i kupiti ponešto od autohtonih vrlo kvalitetnih proizvoda tamošnjih obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava i udruga. Kolika je gužva, vidjelo se već u Konobi Aljmaš kod Tuce gdje su svi stolovi bili puni, a među gostima bili su i navijači iz Walesa, ali i domaći navijači. Njihove su se ekipe okušale, netom prije početka plesa šarana i škarpine u Aljmašu, na nogometnom stadionu u Osijeku, a nakon toga su se oni od nogometnih jednostavno pretvorili u gastronomske fanove kušajući sada, nakon "deranja" na stadionu, pripremljene riblje specijalitete.

Pripremljena je najmanje tona riječne ribe i onoliko morskih specijaliteta koliko god su ih Dalmatinci, netom prije polaska za Slavoniju, uspjeli uloviti kod Splita kako bi ih iz Jadranskog mora svježe ponudli u Aljmašu.

Svu su hranu na ulici kuhali, ali i pekli ili frigali, ovisno je li ribu pripremao Slavonac ili Dalmoš. Ukupno ih je bilo petnaestak domaćih i desetak kulinarskih majstora s mora. Aljmaška zabava na otvorenom bila je, kaže Stanković, pripremljena u organizaciji tamošnjeg ribičkog društva i aljmaških udruga.

Odlična posjećenost
Kad se pogleda koliko je bilo pojedenog, ne čudi što su nakon jela ljudi ustajali pa se šetali uz Dunav misleći da će šetnjom malo otkloniti napetost u želudcu. Mnogi od njih posjetili su prekrasno Svetište Gospe od Utočišta, pomolili se za svoje najmilije, ali i za netom poginule dvije mlade djevojke iz općine Erdut. Bilo je i stranaca i gostiju iz cijele Hrvatske koje je, kazali su nam, fascinirao Aljmaš.

Snježana Brzica, pomoćnica ministra turizma, kazala nam je kako je primjetno da je ovogodišnje raspoloženje na manifestaciji u osjećajima domaćina zasjenio tragičan događaj stradavanja učenica OŠ Dalj na putu na ljetovanje.

- Ljudi su tužni, ali nastoje biti ljubazni domaćini, iako je tužni događaj u našim dušama svih koji su iz Erduta zasjenio sve. Raduje me odlična posjećenost, naša Aljmaška ribarska noć ponovno je prepuna gostiju i iz Zagreba i odsvakuda, naravno i Osječana. S nama je ovdje državna tajnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova, jako ju se sve ovo dojmilo, posebice što su ljudi toliko veseli i opušteno plešu. Ponuda je jako dobra i sve je odlično - kazala je Snježana Brzica.

Slavko Marjančević, pročelnik Upravnog odjela za ruralni razvoj Osječko-baranjske županije, pohvalio je manifestaciju. "Jako mi je drago doći ovamo, moram reći da Županija podržava ovakve manifestacije ruralnog turizma, to puno znači za ovaj kraj, ali i za promociju. Ovdje se ljudi mogu lijepo provesti, ali i kupiti nešto od ljudi koji proizvodnjom održavaju svoj vlastiti razvoj, a i razvoj svoje zajednice. Ovo je odličan način povezivanja naše zelene i plave Hrvatske", kazao nam je Marjančević.

Darko Pejić
Na ribu se čekalo u redovima, ali sve je teklo u dobrom raspoloženju i uz ples i pjesmu
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike