Mozaik
ZAVRŠIO 20. PANNONIAN CHALLENGE

Red hitova, red humora
i ekstremno dobra vibra
Objavljeno 9. lipnja, 2019.
Petak je s dva mastodonta hrvatske glazbene scene, Hladnim pivom i Letom 3, bio udarni dan

Kako to inače biva s velikim jubilejima, ovogodišnji je Pannonian Challenge, "okrugli" dvadeseti, protekao u ozračju ektremno dobre zezancije i vibracija koje su duboko utkane u genetski kod onoga što je prije 20 godina, zahvaljujući entuzijazmu nekolicine ekstremnih sportaša i ljudi, pokrenuto u alanfordovskoj maniri, da bi s vremenom preraslo u najznačajniji osječki društveni događaj godine. Ne sjećamo se kada je skatepark na lijevoj obali Drave bio posjećeniji, a u dvorište Vege, otkuda su od četvrtka do subote odjekivali ritmovi raznoraznih glazbenih žanrova, u nekim trenucima bilo je gotovo nemoguće ući.


Pa krenimo redom, od četvrtka, kada se kao najzanimljiviji glazbeni događaj dana nametnuo koncert ikona osječke punk-scene, Gužve u 16-ercu, no valja spomenuti i nastup grupe Silente koja je otvorila noć vrlo solidnom svirkom. A Gužva k’o Gužva… red hitova, red humora, red (neplaniranih) glazbeno-scenskih iznenađenja, bilo je više nego dovoljno da prvi dan festivala zaključimo ocjenom odličan. Petak je s dva mastodonta hrvatske glazbene scene, Hladnim pivom i Letom 3, bio udarni dan. Na Pivo smo, priznat ćemo, malo zakasnili, red ispred kućica gdje su se prodavale ulaznice protezao se gotovo do Državnog arhiva, no uhvatili smo dovoljno nezaboravnih hitova da se zagrijemo za megaspektakl koji je uslijedio – koncert Leta 3.


Energija koju taj bend prenosi na publiku usporediva je s onom nuklearnih reaktora. Vega je, dakle, gorjela u trenutcima kada su Mrle i ekipa izvodili svoje najveće hitove, pokazavši još jednom da je Let 3 bez sumnje najveća atrakcija hrvatske glazbene scene. Da se ništa drugo proteklog vikenda nije dogodilo, koncert riječkih ciklama bio bi više nego dovoljan da ga dugo pamtimo. Ljudi, hvala vam! Nakon Leta 3 iz zapozorja su izvirili Debeli. Ne ljudi, nego Precjednici. Što reći, gledali smo ih tisuću puta i svaki put dobijemo novu doza nevjerojatne punk-energije. Baš prave osječke, V.B.K. energije. To, valjda, dovoljno govori.


Subota nam je donijela osječke Krankšvestere i punk iz doba Juge, novosadski Atheist Rap, bend koji zauzima posebno mjesto u srcima punkera ovog podneblja. Švesteri su odradili standardno dobru svirku, a Ateisti su, složit će se ekipa iz (prvenstveno) prvih redova, svojim nastupom definirali kako jedna punk-svirka treba izgledati.
Nezaboravna četverodnevna zabava nastavljena je do ranih jutarnjih sati ponedjeljka zahvaljujući Slavenu Tušeku, osječkim i zagrebačkim partijanerima poznatijem kao DJ Pips.
Ivan Alilović
Možda ste propustili...

MIA DIMŠIĆ O NOVOM ALBUMU “SRETAN PUT”, KONCERTIMA I PLANOVIMA

Album govori o doslovnim, ali i o životnim putovanjima

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

MIA DIMŠIĆ O NOVOM ALBUMU “SRETAN PUT”, KONCERTIMA I PLANOVIMA

Album govori o doslovnim, ali i o životnim putovanjima

2

FESTIVAL PUTNIKA KOFER U SLATINI: IVONA LOZIĆ O ČERNOBILU

Vrijedilo je posjetiti mjesto tragedije o kojoj se pričalo za vrijeme mog odrastanja

3

MANIFESTACIJA ‘’PROSINAC U GRADU’’

Diva Tereza u Virovitici