Mozaik
SERIJA PODIJELILA RUSIJU

Serija o Černobilu požnjela pohvale, ali i kritike
Objavljeno 9. lipnja, 2019.
Američka serija o černobilskoj nuklearnoj katastrofi dobro je primljena među ruskom publikom, iako su neki kritičari optužili njezine autore da su iskrivili činjenice kako bi prikazali vlasti iz sovjetskog doba u posebno negativnom svjetlu.


Pod jednostavnim imenom "Černobil", petodjelna beskompromisno izravna serija HBO-a i Skya dobila je brojne pohvale kada se prošli mjesec počela prikazivati.


Na ruskim televizijama nije ju se moglo pogledati, ali su je zainteresirani mogli pratiti preko platforme Amediateka koja je dobila ekskluzivna prava u Rusiji za popularne serije poput "Igre prijestolja". "Stupanj realističnosti u Černobilu viši je nego u većini ruskih filmova o tom razdoblju", piše prokremaljski dnevni list Izvestia. "Mislim da je to vrlo kvalitetan proizvod kada se radi o televizijskim serijama, nema ničega čemu bismo pronašli pogrešku", rekla je Susanna Alperina, filmska i televizijska kritičarka lista Rosijskaja Gazeta. Međutim, neki ruski mediji opisuju seriju kao propagandu koja pretjeruje s kritikama tadašnjeg režima kada prikazuje sporost reakcije i dugo vrijeme koje je vlastima trebalo da priznaju da se dogodila nesreća i evakuiraju pogođeno područje. S britanskim glumcem Jaredom Harrisom u ulozi zamjenika ravnatelja najvažnijeg nuklearnog istraživačkog centra u Sovjetskom Savezu i u režiji Johana Rencka, "Černobil" prikazuje nesreću četvrtog reaktora nakon koje je povećana radioaktivnost uočena nad većim dijelom Europe. Najteža svjetska nuklearna katastrofa dogodila se 26. travnja 1986. Trideset ljudi poginulo je u eksploziji ili umrlo odmah nakon nje od izloženosti radijaciji. Tisuće su umrle kasnije od radijacijskih bolesti.


Vlasti kažu da će za ljude biti sigurno živjeti u Černobilu za 24.000 godina. Sniman u Ukrajini i u nuklearnoj elektrani u Litvi koja više nije u pogonu, serija je za mnoge gledatelje u Rusiji bila veliko emotivno iskustvo. Probudila je u njima uspomene iz djetinjstva i podsjetila na herojstvo običnih građana, dok je sovjetska vrhuška - uključivo i predsjednika Mihaila Gorbačova - opisana kao neodlučna i lažljiva. Serija je snimljena s "mnogo poštovanja i suosjećanja prema ljudima, našim sovjetskim ljudima, i s animozitetom za vlasti koji su pokazale prezir prema vlastitim građanima", napisala je na Facebooku Ksenia Larina, voditeljica na moskovskom radiju Echo.H
Možda ste propustili...

POČELA JE S EMITIRANJEM 2000. GODINE

Nova TV proslavila 20 godina postojanja

OBJAVILA DUET S ARIANOM GRANDE, “RAIN ON ME”

Lady Gaga najavila svoj novi album, ali i knjigu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

LEGENDA SPAGHETTI VESTERNA I AMERIČKOG FILMA

Clint Eastwood slavi 90. rođendan

2

DOKUMENTARNI FILM O GLUMICI

"Neva Rošić - Lakoća igre" u nedjelju na HRT-u

3

OBJAVILA DUET S ARIANOM GRANDE, “RAIN ON ME”

Lady Gaga najavila svoj novi album, ali i knjigu