Kultura
ZAVRŠENI 17. STROSSMAYEROVI DANI

Ćirilometodska baština biskupa Strossmayera
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Tom idejom, navedeno je na znanstvenom skupu, Strossmayer je želio promicati crkveno jedinstvo i vrijednosti kršćanstva

Znanstvenim skupom "Josip Juraj Strossmayer i ćirilometodska baština" u Središnjoj nadbiskupijskoj i fakultetskoj knjižnici u Đakovu prošlog su vikenda završeni 17. Strossmayerovi dani, kulturno-znanstvena manifestacija što već gotovo dva desetljeća promišlja o liku i djelu tog velikog đakovačkog biskupa i mecene, graditelja, političara, velikog župana virovitičkog, ljubitelja umjetnosti, ‘ulagača‘ u obrazovanje, pravo naroda na svoj jezik. Počiva to na, čulo se na skupu, Strossmayerovoj ćirilometodskoj baštini.

Profesori povijesti
- Hvala Gradu Đakovu koji je prihvatio prijedlog da, kada smo prije 15 godina vidjeli da se održavaju Strossmayerovi dani, svi profesori povijesti na osnovnim i srednjim školama slavonskih županija dođu i da rasvijetlimo Strossmayerov lik koji vrlo često nije bio pravilno predstavljen - rekao je umirovljeni savjetnik u Agenciji za odgoj i obrazovanje, prof. Franjo Čičak, zahvalivši i KBF-u Đakovo.

U ime đakovačko-osječkog nadbiskupa Đure Hranića, nadbiskupa u miru Marina Srakića i pomoćnog biskupa Ivana Ćurića, pozdravne riječi uputio je dekan KBF-a u Đakovu, izv. prof. dr. sc. Vladimir Dugalić.

- Strossmayer i ćirilometodska baština neiscrpna je tema o kojoj progovaramo iz više aspekata, no ona je, prije svega, vjerska; Strossmayer je tom idejom želio promicati crkveno jedinstvo i vrijednosti kršćanstva. No, itekako, ima i svoje političke aspekte, a, usudio bih se reći, toliko je aktualna da, zapravo, današnja Europa treba ćirilometodsku baštinu. EU bi mogao puno toga učiti od Strossmayerove ćirilometodske baštine - rekao je, uz ostalo, prof. dr. Dugalić.

- Grad Đakovo dužan je cijeniti sve što mu je Strossmayer dao, njegove vizije i ideje nastojimo ovom manifestacijom, ovim znanstvenim skupom njegovati i dalje - poruka je zamjenika gradonačelnika Roberta Francema.

Predavači
O temi "Što su Sveta braća biskupu Strossmayeru" izlagala je prof. dr. sc. Milica Lukić, "Kulturno-politički aspekti Strossmayerove ćirilometodske baštine" tema je koju su izložili prof. dr. sc. Vladimir Dugalić i Sanja Matičić, dipl. theol., a o temi "Strossmayer i njegovo južnoslavenstvo" govorio je mr. sc. Tadija Crnjak.

Bili su to duži i sadržajniji Strossmayerovi dani nego do sada. Naime, želja je Grada Đakova i Organizacijskog odbora manifestacije njome dati što više sadržaja što brojnijoj publici.

Suzana Župan
BOGAT PROGRAM
Od tamburice do jazza
Ovogodišnji Strossmayerovi dani počeli su krajem svibnja 22. Danima braće Miladinov, a nastavljeni đakovačkim dijelom programa 42. Međunarodnog festivala umjetničke tamburaške glazbe, te koncertom duhovne glazbe “Vrijeme je žetve milosti Božje”. Priređen je ponovno Zbornik Strossmayerovih dana te je predstavljen katalog Grada skulpture. U Muzeju Đakovštine otvorena je izložba Marija Čaušića “Poglavlja”, u katedrali održan koncert Zagrebačke filharmonije, a na Trgu Josipa Jurja Strossmayera održan 5. međunarodni đakovački festival Jazzvez.
Možda ste propustili...

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

NAJPOPULARNIJA DRAMA FRANKA WEDEKINDA

“Buđenje proljeća” u Teatru &TD

Najčitanije iz rubrike