Zdravlje
ISTRAŽIVANJE

Ni 25 šalica kave na dan ne šteti arterijama
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
I oni kavoljupci koji popiju do 25 šalica kave na dan mogu biti mirni - čak ni te količine nisu loše za srce, kažu znanstvenici.

Premda su studije o blagotvornom učinku kave u zaštiti jetre i snižavanju rizika od dijabetesa, Alzheimerove i Parkinsonove bolesti poznate otprije, ima i onih koje su upućivale na to da velike količine kave mogu pridonijeti otvrdnjenju arterija što srce izlaže pritisku i povećava vjerojatnost za srčani ili moždani udar.

Nova i opsežna studija provedena u Velikoj Britaniji otklonila je te sumnje. Ispijanje više od pet šalica kave na dan, čak i do 25, ne šteti arterijama, prenosi Guardian.

Studija provedena na 8000 ljudi, koju je djelomično financirala Britanska zaklada za srce (BHF), predstavljena je ovaj tjedan na konferenciji Britanskoga kardiovaskularnog društva.

Stručnjaci s londonskog sveučilišta Queen Mary svrstali su sudionike istraživanja u tri skupine.

U prvoj su bili oni koji su pili manje od šalice kave dnevno, u drugoj oni s jednom do tri šalice, a u trećoj oni koji piju više od tri. U posljednjoj skupini ljudi su u prosjeku pili pet šalica kave dnevno, ali bilo je i onih koji su ih dnevno konzumirali 25.

Znanstvenici su utvrdili da čak ni kod ovih "rekordera" ne postoji ništa veća vjerojatnost od razvoja ateroskleroze nego od ispitanika iz prve skupine.

Rezultati su potvrđeni i nakon što su isključeni drugi faktori rizika za tu bolest, poput dobi, težine i pušenja.

"Studija upućuje na to da kava nije loša za arterije kao što su upućivale neke prijašnje", rekao je dr. Kenneth Fung sa Sveučilišta Queen Mary. H
Možda ste propustili...

BOGATA NUTRITIVNA VRIJEDNOST

Sezam protiv dijabetesa

SAVJET PRIPREMA I KONZUMACIJA HRANE

Pravilno čišćenje i održavanje higijene u domu

U RUJNU U ZAGREBU

Zabavan ZeGeVege festival

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana