Zdravlje
LJEKOVITO BILJE: CALENDULA

Neven je pravi melem za kožu, ali i biljni barometar
Objavljeno 10. lipnja, 2019.
Nema kožne bolesti pri kojoj ne može pomoći, ali i kod bolesti limfe

Neven je poznat kao barometar: ako su cvjetovi ujutro zatvoreni, tijekom dana sigurno će padati kiša.


Cijele razvijene cvjetove nevena beremo za sunčana vremena te ih sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu (oprezno, kako bi se sačuvala prirodna boja). Sušenje mora biti brzo, na temperaturi do 35 Celzijevih stupnjeva. Na osušenim cvjetovima odvojimo latice od čaške i još ih dosušimo. Od svježih cvjetova možemo izraditi tinkturu i mast. Rjeđe se beru listovi.


Neven sadržava kalendulin, karotinoidi, albumin, likopen, flavonoide, organske kiseline - jabučnu, salicilnu, palmatinsku, voloksantin, citroksantin, rubiksantin, eterična ulja, smole, žuto mastilo, šećer, bjelančevine, enzime, gumu, fitosterol, kalcij, sumpor, vitamin A - karotenoid.
Potiče zarastanje

Neven je, s pravom se može reći, biljka kože, jer nema kožne bolesti pri kojoj neven ne može pomoći, rabili ga za vanjsku ili unutarnju primjenu, i to u liječenju akni, bradavica, cista, čireva, ekcema, hemoroida, herpes zostera, fistula, impetiga, kožnih upala, ljuštenja kože, masne kože lica, za čišćenje kože lica, kod lišaja, krvarenja, mastitisa, opeklina, osipa, psorijaze, proširenih vena, seboreje, ozeblina, raznih infekcija kože, rak-rana, rana, pa i gnojnih, raznih ozljeda kože - jer neven potiče zarastanje rana tkiva i sprječava upalne procese na koži, kod varikoznih vena, ulceracije, za bolji rast kose, žutih krasta lica i glave (rabi se sok biljke ili tinktura), urtikarije, ugriza i uboda insekta itd. Pomaže i kod bolesti limfe kao što su otečeni limfni čvorovi, limfne tekućine, škrofuloza. Pomaže, dakle, kod doslovce svih bolesti, nečistoća, rana i nezdravih stanja kože, kao i kod bolesti limfe.


U zapadnoj pučkoj medicini neven se koristi za liječenje anksioznosti, akni, apscesa, atletskog stopala, bolesti jetre, karcinoma, za čišćenje, čira na želudcu, čireva - malignih, grčeva, dječjih groznica, kožnih i bolesti dojke, gastritisa, gastroenteritisa, glavobolje, gastritičnog katara, gingivitisa, hepatitisa, gljivičnih infekcija, hiperglikemije, herpesa, hematoma, hemoroida, intestinalnih fistula, katara crijeva, karcinoma kože, kožnih tegoba i bolesti, kašlja, želudca (u prehrani), malignih tumora, upale krajnika, krvnih bolesti, kongestije jetre, smanjenje kolesterola, bolesti urinarnog trakta, limfnih organa i same limfe, laringitisa, menstrualnih bolova, povraćanja, proljeva, parazita u crijevima, rana, raka kože, gnojnih čireva, rana od udarca, opeklina, svraba (skabiesa), sunčanih opeklina, upale vena i varikoznih vena, virusnih infekcija, uboda insekata, upale grla, bolesti žuči i žutice, a neizostavan je i u kozmetičkim tretmanima.
Detoksikacija

Pomaže u održavanju zdravlja, koristi se u homeopatiji, služi za detoksikaciju, ispiranje grla, usta, očiju, kože te za regeneraciju stanica, za stimuliranje cirkulacije, kao i za jačanje imuniteta. Neven djeluje tako da potiče znojenje, pojačava izlučivanje mokraće, umiruje grčeve crijeva, želudca i glatkih mišića, uravnotežuje mjesečni ciklus, liječi bolesti maternice, liječi bolesti unutarnjih organa: želuca, jetre i žuči, liječi bolesti živaca, pomaže u jačanju imunosnog sustava i kod hormonalnih tegoba, koristi se za razna ispiranja izvana i iznutra, kod ozljeda, upala i infekcija, djeluje antikancerozno, i to kod raka kože, maternice, želudca i grla, vrlo ljekovito djeluje u liječenju bolesti vena.


Tinktura nevena rabi se za unutarnju i vanjsku primjenu te je djelotvorna kod oteklina, mišićnih tegoba, hematoma, ozljeda, podljeva, modrica itd. Latice nevena, koje stučemo zajedno s grubom soli, daju lijepu prirodnu boju siru i maslacu.


Neven se uspješno miješa s ostalim ljekovitim biljem, i to za kolitis s maslačkom, gospinom travom, matičnjakom, sjemenom koromača; za čir na dvanaesniku s gavezom, kimom, krkavinom i limunom; za gastritis sa stolisnikom, cikorijom, koprivom, pirikom, smiljem, kamilicom i hmeljom; za psorijazu s koprivom, rosopasom, čestoslavicom, stolisnikom, dimnjačom i bijelim lukom.
Jasminka Knežević
Izrada domaće masti
Potrebno je 2 dl soka iz cvjetova nevena, 2 dl svinjske masti (može i 1 dl voska)

Priprema: rastopiti svinjsku mast (i vosak), uliti sok nevena i miješati dok ne prestane izlaziti para. Još toplo uliti u staklenku ili plastičnu posudicu te staviti u hladnjak da se stvrdne. Koristi se u liječenju svih opisanih tegoba. U nedostatku latica nevena, mast se može napraviti od tinkture u omjeru dva dijela masti - jedan dio tinkture, a jača mast od dva dijela tinkture i jednog dijela masti.
Ukusan čaj s medom
Potrebno je 1 jušna žlica suhih latica nevena, 2 dl vode. Preliti latice vrućom vodom, poklopiti da odstoje pola sata i procijediti. Piti 3-4 šalice čaja na dan, može se zasladiti medom. Čaj za ispiranje i obloge priprema se kao i obični čaj, ali se stavlja dvostruka količina bilja na istu količinu vode
Ulje štiti i njeguje
Ulje nevena prirodan je kozmetik koji štiti i njeguje kako mladu tako i staru kožu. Za vanjsku uporabu ulje nevena rabimo kod opeklina, herpesa, raznih rana, bolnih stanja, bolova uha, kožne erupcije, kožnih bolesti djece (ospice, vodene kozice) itd. Kod unutarnje primjene ulje nevena smanjuje bolne grčeve, menstrualne grčeve, tegobe od čira na želudcu i dvanaesniku.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike