Novosti
COPERNICUS

Program vrijedan više od 10 milijardi eura nadzire atmosferu, oceane i kopnene površine
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Venecija tone, Berlinski metro propada u zemlju, a površina zemlje na pojedinim mjestima podignula se i do dva metra nakon potresa u Japanu i nuklearne katastrofe u Fukushimi - podaci su poznati zahvaljujući programu Europske svemirske agencije i Europske komisije - Copernicus, teškom više od 10 milijardi eura, koji je u petak predstavljen u HUP-u.


"Taj ambiciozan program prati i nadzire atmosferu, oceane i kopnene površine, a temelji se na sustavu satelita dizajniranih za opažanje Zemlje, a korištenje i primjena njegovih podataka otvaraju velike mogućnosti za hrvatsko gospodarstvo", ističe se u priopćenju Hrvatske udruge poslodavaca. Profesor sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta Željko Bačić naveo je kako studije Europske komisije pokazuju da će do 2030. za poslove neposredno vezane uz Copernicus biti otvoreno 48.000 radnih mjesta.
"Do 2035. biznis zasnovan na EO podacima i servisima bit će težak 131 milijardu eura. Budući da Hrvatska predstavlja jedan posto EU-a, možemo povući paralelu i reći da bi u Hrvatskoj samo ovaj segment digitalnog biznisa trebao tada iznositi 1,3 milijarde eura, što je danas iznos opsega ukupnog IT biznisa u Hrvatskoj", rekao je Bačić. Predsjednik HUP-Udruge geodetsko geoinformatičke struke Željko Perić ističe kako je poznato da su informacije danas izuzetno važne, ali informacija koja je prostorno definirana posebno je važna i tiče se geodetske struke. "Geoinformatika zauzima sve važnije mjesto (...) u tome ovdje vidim potencijal za gospodarstvo i stanovništvo", rekao je Perić.H
Fascinantni podaci
"Neograničenim načinima primjene ovih fascinantnih podataka koji mogu snažno utjecati na budućnost Zemlje, uskoro će moći pridonijeti hrvatski programeri, poduzetnici, stručnjaci različitih profila, kao i učenici i studenti, putem Copernicus Hackathona, 24-satnog natjecanja na kojem će timovi kreirati aplikacije za korištenje njegovih podataka", najavio je organizator Copernicus Hackathona Zvonimir Nevistić, sa zagrebačkog Geodetskog fakulteta.
Možda ste propustili...

IVAN VIDIŠ PREDSJEDNIK MLADEŽI HDZ-A

Naša generacija ima više prilika, ali i veću odgovornost

U BRUXELLESU OTVORENO PREDSTAVNIŠTVO SLAVONIJE, BARANJE I SRIJEMA

Pet slavonskih županija zajedno će nastupati pred europskim institucijama

DATUM DANA NEOVISNOSTI I DALJE PREDMET SPORENJA

Dan definitivnog raskida veza sa SFRJ

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

WEINBERGER PAVLOVIĆ VRIJEĐANA PO NACIONALNOJ I RODNOJ OSNOVI

Hrvatica koja živi u Beogradu zatražila zaštitu od policije

2

DOK JE IZLAZIO IZ AUTOMOBILA

Hrvoje Petrač napadnut i teško ozlijeđen, policija sumnja na počinitelja?

3

NAKON 16 DANA POTRAGE ZA POSADOM I KAPETANOM BRODA BOURBON RHODE

Obitelj kapetana Miškića ne odustaje od potrage, zahvalna svima koji su pomogli