Regija
GRADNJA I OBNOVA NIZA PROMETNICA

Za obilaznicu 200, za ceste 152 milijuna kn
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Radovi na gradnji obilaznice Vukovar počet će iduće godine, a paralelno će državnim novcem obnavljati nerazvrstane ceste
VUKOVAR - Iako i gradske i državne vlasti često ističu kako im je, kada je o Vukovaru riječ, u fokusu rada realizacija projekata i donošenje zakona koji će potaknuti brži razvoj gospodarstva i otvaranje novih radnih mjesta, jedan od problema na čijem se rješavanju paralelno radi jest komunalna infrastruktura.
Naime, u gradu na Dunavu još je uvijek velik broj prometnica koje treba obnoviti i rekonstruirati, a potrebni iznosi višestruko premašuju mogućnosti gradskoga proračuna. Stoga je pomoć zatražena od Vlade RH, koja je početkom prošloga mjeseca usvojila plan obnove komunalne infrastrukture vrijedan više od 1,4 milijarde kuna. Oleg Butković, ministar mora, prometa i infrastrukture, nedavno je prilikom boravka u Vukovaru naglasio kako taj program sublimira sve što imaju naše tvrtke (HEP, Hrvatske ceste, HŽ infrastruktura) u provedbi realizacije velikih infrastrukturnih projekata.

Natječaj za obilaznicu

Jedan je od njih svakako izgradnja obilaznice Vukovar, projekt vrijedan oko 200 milijuna kuna, a gradonačelnik Ivan Penava ističe kako brojne investicije već sada transformiraju sliku grada, dok će početkom drugih, najavljenih radova, grad postati još veće gradilište i riješiti niz problema kada je riječ o prometnicama.


- Toliko spominjana i priželjkivana obilaznica uskoro će krenuti u konkretnu realizaciju jer bi poslije ljeta trebao biti raspisan natječaj za prvu fazu izvođenja radova tog značajnog projekta. To znači kako početak radova možemo očekivati u prvim mjesecima iduće godine - rekao je Penava, pojašnjavajući kako se prva faza odnosi na dionicu od Vinkovačke ulice do čvora Lužac.


O gradnji obilaznice Vukovara godinama se govorilo, ponajprije stoga što će njezinim stavljanjem u funkciju biti rasterećeno središte grada, prije svega kada je riječ o prometovanju kamiona i drugih teretnih vozila. U ovom se trenutku rješavaju preostali imovinsko-pravni odnosi kako bi se moglo pristupiti raspisivanju natječaja te potom i početku obimnih radova.
Nerazvrstane ceste

Dražen Čulig, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, graditeljstvo i zaštitu okoliša, potvrdio je kako je riječ o projektu Hrvatskih cesta, koje su izradile i potrebnu dokumentaciju za gradnju obilaznice. No uskoro će početi realizacija projekata za koje je potrebnu papirologiju pripremio Grad Vukovar, a riječ je o nizu nerazvrstanih cesta.


- S obzirom na to da imamo dosta nerazvrstanih cesta na području Vukovara za koje su potrebni veliki zahvati, a samim tim i velike investicije, nismo ih u mogućnosti samostalno financirati. Stoga smo projekte kandidirali prema državi, koja je osigurala potrebna sredstva i time omogućila da riješimo pitanje rekonstrukcije više dugih i iznimno frekventnih ulica koje su u prilično lošem stanju - pojasnio je Čulig, dodajući kako među one za čiju su rekonstrukciju osigurana sredstva pripadaju i ulice Duga, Savezne Republike Njemačke, Bogdanovačka i Vatroslava Lisinskog.


Kada je riječ o Ulici SR Njemačke (na snimci), na dijelu su prometnice prošle godine dovršeni radovi, no građani su se žalili kako je prometovanje i dalje otežano. Međutim, tada i nije planirana kompletna rekonstrukcija, već su radovi obuhvaćali postavljanje cjevovoda i sanaciju rovova iskopa, a ne sanaciju u punom profilu, kao što se radilo u nekim drugim ulicama. Kako se radi o ulici dugoj 2,5 kilometra, procijenjeno je da će njezina potpuna rekonstrukcija koštati oko 10 milijuna kuna. Budući da Grad nije imao mogućnosti samostalno cijeli projekt odjednom financirati, odlučeno je kandidirati ga prema Vladi RH, što se pokazalo dobrom odlukom jer je država prihvatila financiranje.
Ukupno će u nerazvrstane ceste u Vukovaru biti investirano 152 milijuna kuna.
Dragana Korpoš
Najavljena sanacija brojnih ulica
Nedavno je dovršena izgradnja spojne ceste između ulica Dvanaest redarstvenika i Kralja Petra Krešimira IV, u gradskoj četvrti Borovo naselje. Projekt je realiziran u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, a iz Grada najavljuju kako će zahvaljujući dodatnih 20 milijuna kuna, koje je Vlada Republike Hrvatske osigurala Fondu za obnovu i razvoj grada Vukovara, ove godine sanirati više ulica, među njima i Antuna Matije Reljkovića, Ive Tijardovića, Čvorkovac te spust Županijske ulice prema šetnici na Dunavu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA ULAZU U SUNČANU ULICU U ĐURĐENOVCU

Zelena bajka Zdenke Braz

2

BELJSKI BREND

ABC svježi krem-sir na proizvodnoj vrpci 40 godina

3

I OVČARI TRAŽE INTERVENTNI OTKUP

Zbog korone janjići su prerasli, kupaca nema