Regija
SKUP O PRIPREMAMA EU PROJEKATA U SEKTORU PREHRANE

Hrvatska konkurentna u svježoj hrani
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
VINKOVCI - U Vinkovcima je održan 2. Regionalni skup o mogućnostima pripreme EU projekata od šireg interesa za prehrambeno-prerađivački sektor i razvoj Slavonije i Baranje pod pokroviteljstvom Vukovarsko-srijemske županije i uz organizaciju sa županijskom Razvojnom agencijom, a u suradnji s Ministarstvom regionalnoga razvoja i fondova EU-a i Hrvatskim klasterom konkurentnosti prehrambeno-prerađivačkog sektora. Ovaj je događaj zamišljen kao edukativni skup predstavljanja sudionika iz izvršne vlasti, dužnosnika lokalne i regionalne samouprave, razvojnih dionika, direktora javnih institucija i direktora tvrtki iz prehrambeno-prerađivačkog sektora. Cilj i svrha organizacije Regionalnog skupa je upoznavanje šire javnosti o mogućnostima povoljnog poduzetničkog okruženja, povlačenju sredstava iz nacionalnih i EU fondova, strateškim projektima, a u svrhu unaprjeđenja i umrežavanja gospodarstva u prehrambeno-prerađivačkom sektoru u regiji Slavonije, Baranje i Srijema, razmjene iskustva i primjera dobre prakse te davanju važnosti prehrambeno-prerađivačkom sektoru s naglaskom na potencijale razvoja bioekonomije, kažu organizatori skupa.

Dragan Jelić, pomoćnik ministrice Regionalnog razvoja i EU fondova iz Uprave za provedbu operativnih programa i međunarodnih instrumenata, podsjetio je kako je 80 posto investicija kod nas iz fondova EU-a, a od 19 milijardi za projekt Slavonija, Baranja i Srijem, ostvareno je deset milijardi kuna, i do kraja godine bit će realizirano 85 posto od tih 19 milijardi.

- Od gotovo 1300 milijardi eura proračuna EU-a, za provođenje kohezijske politike, Hrvatskoj je odobreno 9,8 milijardi eura, što je šest posto manje nego u zadnjoj podjeli, ali ipak smo na vrhu zemalja po dobivenom iznosu – rekao je Jelić.

Tomislav Radoš, iz Hrvatske gospodarske komore, drži kako hrvatska prehrambena industrija može biti konkurentna u segmentu svježe hrane spremne za pripremu i jelo, a da bi se to sve realiziralo potrebno je napraviti jedan cijeli set aktivnosti od logistike, istraživanja razvoja, dizajna proizvoda do istraživanja navika potrošača. M.Flego
Poljoprivrednici zadovoljni novcem EU-a
Dobromir Ćorić, predsjednik Udruge svinjogojaca VSŽ-a, priznaje da je bio skeptičan prema najavama da će dobiti novac od EU-a, ali u zadnje dvije godine situacija se promijenila i dosta uzgajivača uspjelo je dobiti sredstva iz fondova EU-a. “Stočari i ratari tim su novcem uspjeli povećati konkurentnost, proširuju kapacitete i grade farme. Zadovoljni smo što na ovakvim edukativnim skupovima možemo doznati što nam se nudi i koje su mogućnosti dostupne”, kaže Ćorić, dodajući kako njegova udruga može godišnje proizvesti 60.000 svinja.
Možda ste propustili...

NAŠIČANI ODALI POČAST SVIM POGINULIM BRANITELJIMA

Biciklističkim ultramaratonom povezali Vukovar i Dubrovnik

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KORONA POBRKALA PLANOVE

Manje događaja i turista, više od 20 svadbi upitno

2

RASTE INTERES DJECE ZA OSNOVNU GLAZBENU ŠKOLU

U novoj školskoj godini 85 učenika, tri više nego lani

3

ŽUPANJSKO GRADSKO VIJEĆE

Gradnja bazena bila je u središtu aktualca