Regija
POTHVAT SLAVONACA

Iz Orahovice na put oko svijeta u 100 dana!
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Hrvoje Jurić krenuo je električnim biciklom, a dokumentarac je zadatak Matije Pospihalja
ORAHOVICA - Spektakularni, 2. Papuk extreme challenge krenuo je na najbolji mogući način - dvojica pustolova, Đakovčanin Hrvoje Jurić i Orahovčanin Matija Pospihalj, ispraćena su na put oko svijeta. Hrvoje Jurić iz Vrbice pokraj Đakova, kako smo već pisali, pokušat će električnim biciklom u stotinu dana obići svijet te postaviti Guinnessov rekord.
- Iz Orahovice idemo put Zagreba, sa mnom ide tim na čelu s Matijom Pospihaljem, koji će snimati dokumentarac. Dakle, krećemo iz Hrvatske pa kroz Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Bjelorusiju, Rusiju (9700 kilometara), gdje dolazimo do Vladivostoka i letimo u Australiju (5500 kilometara), zatim Sjevernu Ameriku (8800 kilometara), od Anchorage (Aljaska) do istoka Kanade, odnosno do Halifaxe i za kraj letimo do Portugala (3000 kilometara). Put od 29 tisuća kilometara planiram proći u 100 dana. Za ovaj put pripremao sam se više od tri godine - kaže Hrvoje. Na put ide električnim biciklom koji još nije predstavljen na tržištu.


- Radi se o sportskom biciklu s tankom baterijom i jakim motorom koji je napravljen po mjeri i potrebama vozača, a njegova vrijednost je oko 50 tisuća kuna - dodaje Hrvoje, koji će ovim projektom pokušati "skinuti" Guinnessov rekord najbržeg putovanja biciklom oko svijeta te još tri druga.


-Tri godine rada, tri godine odricanja, gubitaka, pa i plakanja, gubljenja vremena na sastancima koji su u startu bili pucanj u prazno, ali ljudi vole slušati i biti važni. Vole osjetiti da mogu odlučivati o tuđim sudbinama. Tu su i oni divni sastanci koji su mi zapravo i omogućili da budem tu gdje jesam, na polasku na put oko svijeta. Iako, točnije bi bilo napisati "jedan okret pedale" i krećemo. Posebno mi je drago da su nas iz Orahovice u prvom redu ispratila djeca, koja su na Papuk extremu kasnije otrčala svoju prvu utrka u životu - kazao je Hrvoje.
Uz organizatore Papuk extrema, dvojac su na put ispratili rodbina i prijatelji, uz pozdrav: "Vidimo se za sto dana!".
Vladimir Grgurić
DOKUMENTARNI FILM
Hrvoju Juriću na putu će pomagati Orahovčanin Matija Pospihalj, koji će snimiti dokumentarni film o cijelom pothvatu. "Dugo se bavim fotografijom i snimanjem videouradaka, no ovo je moj životni projekt. Hvala Hrvoju na povjerenju i siguran sam da ćemo uspjeti, a posebno hvala mojoj obitelji i djevojci na velikoj potpori. Krećemo, svijet nas čeka!" rekao je Pospihalj.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca