Regija
U PODUZETNIČKOJ ZONI TRNOVAČI

Otvorena energana na šumsku biomasu - struja i toplina za 500 domova
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
SLATINA - Župan Igor Andrović i gradonačelnik Slatine Denis Ostrošić simboličnim rezanjem vrpce službeno su otvorili 24 milijuna eura vrijedno kogeneracijsko postrojenje na šumsku biomasu u poduzetničkoj zoni Trnovača.


Riječ je o postrojenju snage 5 MW električne energije, dok je toplinski kapacitet čak 12 MW pa će postrojenje, osim 40 GWh električne energije godišnje, proizvoditi i 96 GWh toplinske energije. Ono će opskrbljivati 500 kućanstava "zelenom", visokoučinkovitom energijom iz šumske biomase. Investitor je tvrtka Resalta, zaposleno je 13 djelatnika, a potpisani su ugovori i sa slatinskim tvrtkama Marinada i God, kojima će se isporučivati toplinska energija. Očekuje se da će to pridonijeti poboljšanju njihove konkurentnosti na tržištu i da će unaprijediti svoje poslovanje i smanjiti troškove proizvodnje.


Projekt je startao još 2016. godine u sklopu programa održivog razvoja RH i EU-a, godinu dana kasnije potpisan je ugovor o gradnji, a nakon dvije godine pogon je otvoren.
Na svečanosti otvorenja bili su, između ostalih, generalni direktor tvrtke Resalta Luka Komazec, direktor obnovljivih izvora energije Resalte Marko Podlešek, direktorica razvoja projekta Gorenje projekta Anamarija Bračić i glavni inženjer projekta Siniša Janjušević. "Ovo je još jedan dokaz nastavka velikog investicijskog ciklusa na području cijele županije, od Pitomače do Orahovice, što se vidi na brojnim gradilištima", rekao je župan Andrović. P.Ž.
Možda ste propustili...

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

SLAVONSKO-BARANJSKE POLJOPRIVREDNE POVRŠINE

Kiša je spasila usjeve, ali zbraja se šteta od divljači

Najčitanije iz rubrike