Svijet
ISPISIVAO PORUKE NA DOLARIMA

Veleposlanstvo SAD-a pozvalo Dačića da razmisli o postupcima
Objavljeno 8. lipnja, 2019.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Država u Beogradu pozvalo je u četvrtak srbijanskog šefa diplomacije Ivicu Dačića, koji sudjeluje u internet-izazovu ispisivanjem poruka "Kosovo je Srbija" na novčanicama američkog dolara, da razmisli o izjavi Benjamina Franklina kojom američki znanstvenik poziva na mir sa susjedima.


"Umjesto što uništava novčanicu s likom velikog američkog znanstvenika i državnika Benjamina Franklina, ministar Dačić možda bi mogao razmisliti o njegovoj izjavi: ‘Budi u ratu sa svojim porocima, u miru sa svojim susjedima‘”, navodi se u odgovoru veleposlanstva SAD-a u Beogradu za Radio Slobodna Europa.


Američko je veleposlanstvo reagiralo na postupak srbijanskog ministra vanjskih poslova, koji se priključio internet-izazovu i na novčanici od 100 američkih dolara ćirilicom ispisao: "Kosovo je Srbija" i potpisao se. Dačić je, kako prenosi RFE, za beogradski Blic ovako objasnio svoj postupak: "To je naša državna politika, to stalno i govorim, pa zašto ne bih i napisao."


Napomenuo je i da novac nije njegov te da taj postupak nema veze sa Sjedinjenim Državama iako je pisao po dolarima.


Cijelu priču je, zapravo, nehotice pokrenula srbijanska premijerka Ana Brnabić, koja je, govoreći o kosovskim vođama u kontekstu pregovora Beograda i Prištine, rekla kako ima posla s "ljudima koji su izišli iz šume".


Kosovski su Albanci reagirali internet-akcijom s oznakom #LiterallyJustEmergedFromTheWoods, u slobodnom prijevodu "doslovno izišao iz šume", postavljajući svoje fotografije iz prirode ili šume.


Koji dan poslije vlasnik beogradskog restorana "Pavle Korčagin" Vojin Cucić pozvao je pratitelje na Instagramu da na novčanicama dolara i eura u malim apoenima napišu poruku "Kosovo je Srbija" i da fotografije podijele na društvenim mrežama.


"Kada bi svaki Srbin ispisao samo jednu novčanicu, bila bi ovo čudesna kampanja", objavljeno je na Instagram profilu "Korčagina", a organizatori su naveli kako je cilj milijun ispisanih novčanica.


Akcija je ubrzo postala viralna, a osim na dolarima i eurima sudionici poruke ispisuju i na novčanicama iz Australije, Danske, Saudijske Arabije, Velike Britanije, Sejšela i drugih država.


Dodatni motiv u akciji postala je utrka tko će ispisati novčanicu veće vrijednosti.


Kosovski Albanci započeli su ubrzo protuakciju na društvenim mrežama ispisujući poruku "Kosovo je Kosovo". Na potpisanim novčanicama našli su se i srpski dinari.


Ivici Dačiću ovo nije prvi politički gaf (ili provokacija), ali analitičari smatraju da je ovaj put "za unutrašnju upotrebu". Naime, Srbija ima velikih problema na putu u EU jer ne ispunjava dogovorene zadaće, gospodarstvo stagnira a životni standard njezinih građana sve je gori. H/V.T.
Vuk Tešija
Radio Slobodna Europa

Za uništenje dolara do šest mjeseci zatvora

Radio Slobodna Europa navodi da je uništavanje valute, prema zakonu SAD-a, prekršaj za koji je predviđena novčana kazna ili zatvor do šest mjeseci.

Kazna slijedi ako se to radi "s namjerom da se papiri od vrijednosti učine neprikladnima za korištenje".

Iz toga, kako konstatira RFE, proizilazi da američki propisi ne zabranjuju ispisivanje poruka po novčanicama, osim ako ona nije uništena toliko da se ne može ponovo koristiti. Pisanje po novčanicama u Srbiji nije prekršaj, ali se tako oštećene novčanice, prema ocjeni Narodne banke Srbije, smatraju neprikladnima za upotrebu i povlače se iz optjecaja.
Možda ste propustili...

KONGRES IZGLASAO 61 MILIJARDU DOLARA ZA UKRAJINU

Rusija će pojačati napade dok ne stigne pomoć SAD-a

POKUŠAVA SE SPRIJEČITI ŠIRI SUKOB NA BLISKOM ISTOKU

SAD, Britanija i EU uveli su nove sankcije Iranu nakon napada na Izrael

Najčitanije iz rubrike