Osijek
ZAKLJUČEN REDOVAN UPIS VRTIĆARACA

U vrtić upisano 770 djece, za akontaciju rok 1. srpnja
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Na listi čekanja su oni koji inzistiraju na mjestu u željenom vrtiću

Napokon su poznati rezultati redovnog upisa u gradske vrtiće za pedagošku godinu 2019./2020. pa se tako u konačnici pokazalo kako je upisano 770 djece.

Rezultati upisa jučer (petak) objavljeni su na oglasnim pločama gradskih jaslica i vrtića, a službeno su ih prezentirali javnosti u upravi Dječjeg vrtića Osijek predsjednik Gradskog Vijeća, Željko Požega i ravnateljica DVO-a, Marija Štambuk Čabaj.

"U novu je pedagošku godinu upisano 770 dječaka i djevojčica. Većina te djece upisana je u željeni vrtić, samo manji dio u prvi najbliži vrtić do željenoga. Također, sva su djeca s oba zaposlena roditelja upisana. Osim djece s oba zaposlena roditelja, upisali smo i dio djece s jednim zaposlenim roditeljem. Ostalo je slobodno 156 mjesta, u pravilu na Jugu 2 i u Donjem gradu u postojećim skupinama ili u potencijalno novim skupinama koje tamo možemo otvoriti s obzirom na prostorni kapacitet. Isto tako, 122 djeteta su ‘ispod crte‘. To su sve djeca s jednim ili oba nezaposlena roditelja. Oni će protekom vremena i preko ljeta odlučiti hoće li ići u alternativni vrtić u kojemu ima mjesta ili će ostati na listi čekanja i čekati da se ona pomakne. Trenutno je, prosječno, od petero do sedmero djece po pojedinom objektu na listi čekanja, a posebno za one objekte koji su najatraktivniji. Roditeljima djece koja prema prebivalištu gravitiraju ‘Bubamari‘, a njihova djeca u tome vrtiću nisu dobila mjesto, poručujemo da je Grad osigurao sredstva, već je u izradi i dokumentacija, i do 1. rujna u Bubamari bi trebao biti u potkrovlju novi prostor na račun čega će njihova djeca ondje biti povučena", prezentirao je rezultate upisa Požega, istaknuvši kako se prilikom ovih upisa u gradske vrtiće posebno vodilo računa o pedagoškom standardu.

Pedagoški standard
"Rebalanosom proračuna Grada Osijeka osiguran je novac za još 24 odgojiteljice, a time i za nova 183 djeteta. Također osiguran je jedan psiholog i jedan edukacijski rehabilitator. U ovoj i idućoj pedagoškoj godini imati ćemo 15 djece s dvije odgojiteljice u jaslicama i 24 djeteta s dvije odgojiteljice u vrtićkim skupinama, zaključio je Požega.

Također, istaknuto je i kako je akontaciju potrebno uplatiti najkasnije do 1. srpnja. Oni koji akontaciju ne uplate do toga datuma, ostat će bez mjesta u vrtiću i ono će biti popunjeno s liste čekanja. Rečeno je i kako se u ljetnim mjesecima očekuje pomicanje liste čekanja.

Suradnja s roditeljima
Ravnateljica Marija Štambuk Čabaj ovom je prilikom podsjetila kako je u protekloj pedagoškoj godini stavljen naglasak na suradnju s roditeljima u smislu izrade poboljšane verzije web-stranice, dostupnosti upisne dokumentacija preko weba, organiziranjem susreta roditelja, djeteta i odgojiteljica uoči nove pedagoške godine, pružanjem mogućnost boravka roditelja u skupini za vrijeme adaptacije djeteta, transparentnijom ponudom individualnih razgovora na relaciji odgojitelj - roditelj nakon adaptacijskog razdoblja, uoči polaska u školu te tijekom godine te promjenom koncepta završnih svečanosti kojima roditelji postaju aktivni sudionici završnih susreta i druženja djece, roditelja i odgojiteljica. Također, za sljedeću pedagošku godinu ravnateljica je istaknula implementaciju stečenog znanja u području odgoja za održivi razvoj (Mak), poticanje boravka i aktivnosti na otvorenom (Josipovac, Nevičica), podizanje razine znanja i vještina u radu s djecom s teškoćama u razvoju (na razini Dječjeg vrtića Osijek), pohađanje stručne edukacije o temi aktivnosti s djecom s teškoćama razvoju u zemljama Europske unije, te provođenje alternativnog programa za rad prema metodi Marije Montessori (Radost).

Ivana Solar
122

djeteta ostala su “ispod crte”. No, mogu biti upisana u alternativni vrtić/jaslice
Formalni dio upisa
Nakon objave rezultata slijedi treći, formalni dio upisa mališana u vrtić, koji obuhvaća plaćanje akontacije, potpisivanje ugovora i izdavanje rješenja, a koji će biti organiziran od 10. do 21. lipnja, u Upravi Dječjeg vrtića Osijek. Ovaj će se korak moći obaviti od 10. do 14. lipnja od 7 do 15 sati te od 17 do 21. lipnja od 7 do 17 sati. Roditeljski sastanak za sve održat će se 14. lipnja, u 18 sati, u objektu u koje je dijete upisano.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike