Osijek
GRAĐANI: UGOSTITELJ PREVRŠIO MJERU!

Suncobranom zaklonili omiljenoga Picassa!?
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Nakon dojave o korištenju javne površine mimo ugovorenih gabarita izišao je komunalni redar i terasa je povučena

Nevjerica i zaprepaštenje zavladali su među Osječanima i Osječankama kada su vidjeli da pojedini ugostitelji, zbog privatnih interesa, ponekad nemaju obzira ni prema simbolima grada Osijeka, među kojima je zacijelo i jedna od najpoznatijih osječkih skulptura, ona postavljena uz dravsku šetnicu u čast španjolskom slikaru Pablu Picassu.

Naime, ovih su se dana na Facebooku pojavile fotografije u kojima građani zorno dokazuju kako se terasa jednog ugoobjekta ove godine proširila do te mjere da je suncobranima zaklonila spomenik, pa čak i dio stepenica, odnosno pješačkog prolaza. "Kada je to privatno postalo važnije od općeg dobra? Jedan od simbola Osijeka, spomenik Picassu na promenadi, skriven je suncobranima. Postoje li gradske službe koje bi trebale voditi računa o tome. Ova terasa svake je godine duža za bar pet metara i čini se da će uskoro biti do pješačkog mosta”, stoji u komentaru jednog od ogorčenih Osječana uz fotografije na kojima se vidi kako je ova teresa izgledala sredinom tjedna.

Naš list o ovoj je situaciji odmah obavijestio i Muzej likovnih umjetnosti i Grad Osijek.

- Riječ je o skulpturi načinjenoj kao omaž Picassu, ali ona nije naručena i rađena baš za grad Oisjek, već je riječ o radu koji je načinio Ivan Sabolić i koji je prepoznat kao izvrstan te ga je Grad samoinicijativno kupio i smjestio na odličnu poziciju u javni prostor. Ona je vlasništvo Muzeja likovnih umjetnosti i mi ju cijenimo kao jednu od naših najvrjednijih skulptura iz našeg fundusa smještenih u javnom prostoru u Osijeku. Nažalost, nismo znali za ovaj incident. Osim te skulpture, mi smo primjerice i vlasnici spomenika Umirućem vojniku autora Roberta Frangeša i ovih smo dana postigli dogovor s Gradom da idemo u njegovu obnovu - naglašava Eduard Hudolin, ravnatelj Muzeja likovnih umjetnosti u Osijeku.

Da zajednička reakcija građana i Glasa Slavonije ipak ima svoju težinu dokazalo se gotovo istog dana, jer su odmah nakon primljene obavijesti reagirali iz komunalnog ureda Grada Osijeka.

- Nakon dojave o korištenju javne površine mimo ugovorenih gabarita na mjesto događaja izišao je komunalni redar te reagirao upozorenjem. Ako ovakve povrede ugovora budu učestale, Grad Osijek može raskinuti ugovor s ugostiteljem zbog nepoštovanja odredbi. Naime, ugostitelj je na svoju ruku proširio terasu, a takve su intervencije nedopustive! Zahvaljujemo građanima na dojavi i pozivamo ih da i u buduće reagiraju, a naše će službe, ako ovakav propust ne uoče same, žurno reagirati - komentirao je Željko Lončar, pročelnik Ureda gradonačelnika Osijeka.

Inače, Hudolin podsjeća da ovo nije prvi takav slučaj u Osijeku. Naime, prije nekoliko godina vozač osobnog vozila rano ujutro srušio je spomenik poznat kao Šetač, a skulptura Grupa građana zbog manjka je prostora na središnji gradski trg vraćena bez donjeg prstena.

Nefreteta Z. Eberhard
Terase zakupljuje 180 ugoobjekata
Tijekom godine od Grada Osijek javnu površinu zakupi oko 180 kafića i restorana, zbog čega svoje usluge pružaju na čak 6562 četvorna metra javnog gradskog prostora. Cijena zakupa kreće se, po kvadratu iznajmljene površine i u mjesečnim intervalima, ovisno o gradskoj zoni, počevši od 12 kuna za posljednju, petu, pa do 27 kuna za prvu zonu. To bi značilo da se u gradsku blagajnu s ove pozicije, prosječno, mjesečno uprihodi 150 tisuća kuna. Odnosno, za šest mjeseci, koliko su na snazi ove cijene, to je gotovo milijun kuna.
Željko Lončar,

pročelnik Ureda gradonačelnika Osijeka

Ako ovakve povrede ugovora budu učestale, Grad Osijek može raskinuti ugovor s ugostiteljem zbog nepoštovanja odredbi. Zahvaljujemo građanima na dojavi i pozivamo ih da i ubuduće regiraju.
Možda ste propustili...

IZ TRPIMIROVE U HADRIJANOVU

Desno samo kroz križanje

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike