Osijek
STUDIO SYMBOL ZASLUŽAN ZA NOVI IDENTITET OLJK-A

Dizajner Marko Jovanovac povezao slamboš i kulturu
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Jovanovac: OLJK je “sladoled” za naš kulturni i osobni razvitak, moramo ga “lizati”

Ljeto je pred vratima, a s njim stiže i Osječko ljeto kulture. Iza kulisa je već mnogo toga odrađeno, a stiglo je i vrijeme da se javnost upozna s onim što će joj domaći i gostujući kulturnjaci servirati tijekom vrućih osječkih večeri. Programske informacije bit će servirane uz svježi vizualni identitet za koji je zaslužan osječki dizajnerski tim tvrtke Symbol na čelu s Markom Jovanovcem.

- Svaki dan mediji problematiziraju negativne aspekte današnjega vremena; manjak radnih mjesta, proizvodnje, iseljavanje mladih i sl… S istim smo se idejama odlučili uhvatiti u koštac, ali iz, ipak, malo drukčije perspektive, jer kao dizajneri/umjetnici imamo pravo/slobodu na takav pristup - pojašnjava Jovanovac te nastavlja: - Odlučili smo zamisliti grad koji nije imao rat, koji nije prošao neslavnu privatizaciju i koji od ranih 80-ih napreduje u svakom području. Kako bi OLJK izgledao da je u Osijeku industrija itekeko živa i, kao i tada, davnih 80-ih, podržava i financira sve aspekte društvnog života? Vizualni smo jezik naslonili na tadašnje oglašavanje divova poput OLT-a, Saponije, Slobode, IPK-a. Kulturu koja danas živi u porama grada, katkad nevidljivo, utjelovili smo simbolom sladoleda. Sladoled koji ima kratak rok trajanja jer je ljeto, osvježit će nas, a ako ga ne ližemo, otopit će se i nestati. Upravo je OLJK taj sladoled za naš kulturni i osobni razvitak - odgovara grafički dizajner Marko Jovanovac na pitanje kako bi industrija nosila kulturu da nismo imali rat.

Kulturni sladoled nije prvi Jovanovčev doticaj s OLJK-om, nego svojevrsni povratak ovoj kulturnoj manifestaciji.

- Za Beckettovu sam Završnicu 2009., u režiji genijalnog Zlatka Svibena, dizajnirao knjižicu. Bila je nekonvencionalno oblikovana, uvrštena u godišnju izložbu Najboljeg hrvatskog dizajna 0910. te objavljena u nekoliko dizajnerskih publikacija. Na krilima toga uspjeha Organizacijski mi je odbor 2012. ukazao iznimnu čast i angažirao me za oblikovanje identiteta OLJK-a 2012. Ove godine, sedam godina kasnije, s kreativnim timom studija Symbol ponovno smo došli u priliku osmisliti vizualni identitet OLJK-a! Slučajnost je htjela da ga ponovno otvara upravo Zlatko Sviben režijom predstave Donjodravska 11, pa tu vidim još jednu zanimljivu poveznicu - komentira Jovanovac, dodajući kako zasluga za ovaj "slatki" vizualni identitet ide i Upravnom odjelu za društvene djelatnosti Grada Osijeka predvođenom Draženom Alerićem i Danijelom Klobučar, uz podršku zamjenice gradonačelnika Žane Gamoš, koji su im dali otvorene ruke i potpuno vjerovali u njihovu viziju.

- Slažući program koji je gotovo spreman, mogu reći da će ovo biti najbolje Osječko ljeto kulture do sada. Stoga, svi pravac kazališta, galerije, koncertne dvorane i osvježite se ovo ljeto uz OLJK, jer “slamboš i kultura najbolja su kombinacija” - zaključuje Marko Jovanovac.

Narcisa Vekić
UKUS I “OKUS”
- Održavanje programa Osječkog ljeta kulture kontinuirano je prepoznato kao nadmoćna manifestacija u ovom dijelu regije i zaslužuje vizual koji je originalno dizajniran i osmišljeno komunicira s publikom. S obzirom na dugogodišnju tradiciju održavanja OLJK-a i mnoga grafička rješenja koja i danas zaslužuju našu pozornost, razumije se da nije jednostavno svake godine predstaviti izvrsno i originalno rješenje, ali s ponosom mogu reći da nam je ove godine to svakako uspjelo. Radujem se što će nas upravo ovaj vizualni identitet, inspiriran retrodizajnom, pratiti kroz bogat i raznovrstan ovogodišnji program, a svaki posjetitelj će ga prema svom ukusu i “okusu” sam izabrati - zadovoljno komentira zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš.
Možda ste propustili...

TKO NIJE NIŠTA NAUČIO NA POUČNOJ STAZI?

Pleša: Vandali uništavaju sve što im se nađe na putu

2. KONGRES HRVATSKOG DRUŠTVA ZA BUBREG OKUPIO 250 NEFROLOGA

Kroničnu bubrežnu bolest ima 12 % populacije u RH, a mnogi ne znaju da su bolesni

Najčitanije iz rubrike