Kultura
U DRŽAVNOM ARHIVU OSIJEK OTVORENA IZLOŽBA "BICIKL U OSJEČKOJ PROŠLOSTI"

Osječani znaju voziti stare bicikle
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
OSIJEK - Brojni su se znatiželjni Osječani jučer provozali replikama starih bicikala travnjakom iza zgrade Državnog arhiva u osječkoj Tvrđi i na taj način zadovoljili svoju želju da saznaju kako je bilo prvim vlasnicima osječkih bicikala prije gotovo dva stoljeća upravljati tim prijevoznim sredstvom s većim prednjim kotačem. Tu im je priliku pružio Državni arhiv u Osijeku u povodu obilježavanja Međunarodnog dana arhiva koji se u svijetu obilježava 9. lipnja svake godine. Ujedno je jučer u podne otvorena i prigodna izložba "Bicikl u osječkoj prošlosti". Napomenuto je da za vožnju replikama povijesnih bicikala možemo zahvaliti Turističkoj zajednici Novske od koje su posuđeni ovi neobični bicikli.


"Državni arhiv u Osijeku iz svoga je fundusa odabrao i na izložbi predstavio arhivske izvore koji na brojne načine tematiziraju pitanje pojave i korištenja bicikla, bicikliranja u prometu i biciklizma kao sporta i udruživanja. Tako je bicikl kao tema pronađen u najrazličitijim izvorima uprave, gospodarstva, školstva, društvenog i kulturnog života Osijeka", rekao je dr. sc. Dražen Kušen, ravnatelj DA Osijek, koji je s osječkim dogradonačelnikom Borisom Piližotom otvorio izložbu.


No, osječki je Državni arhiv obilježavanje produžio i u prva tri dana idućeg tjedna, od 10. do 12. lipnja, kada će posjetitelji od 9 do 15 sati moći uz stručno vodstvo obići inače za javnost zatvorena arhivska spremišta, ali i aktualnu izložbu, čitaonicu i suvenirnicu. Jedino je potrebno dan ranije najaviti dolazak grupe zainteresirane za ovu ponudu. Ostali građani mogu tih dana (od ponedjeljka 7. do srijede12. lipnja), iskoristiti posjet izložbi "Bicikl u osječkoj prošlosti" te ju od 18 do 19 sati razgledati uz stručno vodstvo.


Inače, kao temu obilježavanju Međunarodnog dana arhiva koordinator obilježavanja te manifestacije Hrvatsko arhivističko društvo preporučilo je ove godine bicikl, jer je, iako u nekim oblicima korišten i ranije, upravo prije 200 godina bicikl službeno patentiran.
U srijedu, 12. lipnja, u 12 sati bit će predstavljanja knjiga "Život i djelo prof. dr. sc. Stjepana Sršana - zbornik radova" s Međunarodnog znanstveno-stručnog skupa održanog 2015. godine. D.Kć.
Možda ste propustili...

GDK GAVELLA NAJAVIO SVOJU POSLJEDNJU OVOSEZONSKU PREMIJERU

“Medeja” zrcali naše društvo danas

U SVIJETU BAJKI IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Djeca na otvorenju preuzela ključeve Grada

Najčitanije iz rubrike