Kultura
U SKLOPU 17. STROSSMAYEROVIH DANA U ĐAKOVU

Nakon eksplozije grafika moćni zvuci Filharmonije
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Umjetnički doprinos manifestaciji dali grafičar Čaušić i Zagrebačka filharmonija

U Muzeju Đakovštine, pred brojnom likovnom publikom, otvorena je izložba "Poglavlja" osječkog autora Marija Čaušića, i tradicionalni koncert Zagrebačke filharmonije u katedrali, također pred brojnim auditorijem - preksinoćnji su doprinos 17. Strossmayerovim danima što se u Đakovu, u spomen na lik i djelo tog velikog đakovačkog biskupa i mecene, održavaju još od 31. svibnja. Dok je prošle godine u sklopu ove kulturno-znanstvene manifestacije u Muzeju Đakovštine grafike izlagala Gordana Bakić, ove godine ova muzejska kuća vrata je otvorila Čaušiću koji je grafičko slikarstvo diplomirao 2001. godine na Akademiji likovnih umjetnosti, a što je đakovački akademski slikar Hrvoje Duvnjak, koji je zajedno s Čaušićem radio ovu izložbu - odabir radova i koncept uopće, pojasnio logičnim slijedom.


- Mario Čaušić veliki je umjetnik, a prije svega veliki kolega i prijatelj - rekao je Duvnjak, govoreći o svom i Čaušićevom zajedničkom umjetničkom putu i prijateljstvu.


- Kao autor, blago sam na njega ljubomoran, jer se nekih stvari sjetio davno prije mene - rekao je Duvnjak. O Čaušićevom radu govorio je likovni kritičar Zlatko Kozina, rekavši da "iako njegovi radovi izgledaju jako ozbiljno, djeluju opasno, prijeteće, poglavlja započinju eksplozijama, Čaušić, kao otac, poznaje i dječji crtež, dječji izraz, taj ambijent, tu atmosferu.


- Poglavlja su nešto što govori o nekakvom kontinuitetu, iza jednog poglavlja ide drugo poglavlje. Njegova Poglavlja počinju eksplozijama, djeluju opasno, prijeteće, ali u sebi imaju jednu drugu crtu - povezana su s prošlošću, i autorovom osobnom prošlošću - rekao je Kozina. Čaušićev rad i stvaralačku svježinu Kozina je sublimirao u rečenici: "Blago čovjeku koji se još uvijek raduje onome čemu se radovao u djetinjstvu".


Izložbu je otvorio đakovački gradonačelnik Marin Mandarić, a na otvorenju su govorili i ravnatelj Muzeja Đakovštine Borislav Bijelić te sam autor koji aktivno izlaže od 1998. godine. Njegovi su se radovi našli na više od stotinu izložbi, skupnih i samostalnih, kako u Hrvatskoj, tako i inozemstvu.


Iz Muzeja su 17. Strossmayerovi dani preksinoć ‘preseljeni‘ u katedralu - manju baziliku svetog Petra. Na programu koncerta Zagrebačke filharmonije bilo je djelo B. Berse (Capriccio-Scherzo, op. 25c), Koncert za violončelo i orkestar u a-molu Roberta Schumanna (Smiljan Mrčela, violončelo) i 4. simfonija u B-duru Ludwiga van Beethovena, a Filharmonijom je ravnao mladi dirigent Veton Marevci kojem je to bio prvi nastup u Đakovu, odnosno u katedrali. Za ovu prvostolnicu rečeno je da je crkva s najvećim odjekom u Hrvatskoj - gotovo osam sekundi. Đakovački ljubitelji klasične glazbe i ovaj put svojom su reakcijom odaslali poruku da žele još više ovakvih glazbenih poslastica u svome gradu.
Jučer su 17. Strossmayerovi dani bili u znaku Petog međunarodnog đakovačkog jazz-festivala Jazzvez, koji je održan na središnjem, Strossmayerovom trgu.


Suzana Župan
Znanstveni skup
Posljednjeg dana svibnja započeti 17. Strossmayerovi dani završavaju danas, u subotu, 8. lipnja, u Dvorani biskupa Antuna Mandića Središnje nadbiskupijske i fakultetske knjižnice gdje će biti održan znanstveni skup "Josip Juraj Strossmayer i ćirilometodska baština". Predviđena su tri predavanja. Na temu „Što su Sveta braća biskupu Strossmayeru“, izlagat će prof. dr. sc. Milica Lukić, „Kulturno-politički aspekti Strossmayerove ćirilometodske baštine“, tema je koju će izložiti prof. dr. sc. Vladimir Dugalić i Sanja Matičić, dipl. theol., dok će na temu "Strossmayer i njegovo južnoslavenstvo" govoriti mr. sc. Tadija Crnjak. Znanstveni skup, pravilo je, sastavni je dio svakih Strossmayerovih dana, a svake godine promišlja o Strossmayeru s drugog područja. Početak je u 11 sati.
Možda ste propustili...

U ETNOLOŠKOM CENTRU BARANJSKE BAŠTINE

Izložba “Tisućljeća među rijekama"

ĐAKOVAČKI KULTURNI KRUG: “NARATIV I RAZUMIJEVANJE” I “ČUDO”

Izdane dvije nove knjige

Najčitanije iz rubrike