Mozaik
UDRUGA HRVATA BOSNE I HERCEGOVINE PRSTEN

Glazbena i humanitarna večer uz slavonske izvođače
Objavljeno 8. lipnja, 2019.
Sav prihod namijenjen je stipendiranju učenika i studenata kojima Zaklada pomaže

Udruga Hrvata Bosne i Hercegovine Prsten, Podružnica Osijek održala je humanitarni koncert u HNK-u pod nazivom "Prsten za budućnost" s ciljem prikupljanja novca za stipendiranje učenika i studenata. Tom prigodom nastupili su Miroslav Škoro, Fluentes, Igor Delač, Zrinka Posavec i Lyra band, a sav prihod namijenjen je fondu Zaklade Prsten.

Upravitelj Zaklade Prsten, prof. dr. sc. Vlado Guberac, ističe kako je taj posao i čast i obveza, jer je Zaklada možda i najvažnija misija koju udruga Prsten ima.

- Na mladim ljudima svijet ostaje, oni su budućnost ne samo države i društva nego i naše udruge. Kroz Zakladu su od 2007. stipendirana 132 studenta, zahvaljujući dobrim ljudima, donatorima i prijateljima udruge, a u posljednjih 12 godina prikupljeno je 3.420.000 kuna dodijeljenih kroz stipendije najboljim studentima drugih, trećih i viših godina. Riječ je o budućim liječnicima, učiteljima i inženjerima, koji će sigurno cijeniti ono što su od Zaklade dobili kad im je bilo najpotrebnije. Najveći donatori su gospodarstvenici i aktivni članovi kluba gospodarstvenika, ali i estradne zvijezde, a dobrim se dijelom Zaklada financira od prijatelja izvan udruge, iz donacija, pa se svake godine stipendira od 10 do 12 studenata - napomenuo je Guberac.

Klara Barišić, apsolventica Filozofskog fakulteta u Zagrebu, smjera judaistike i filozofije, bila je stipendistica Zaklade Prsten četiri godine.

- Materijalna pomoć je važna, ali istaknula bih kako se u 12 godina postojanja Zaklade stvorila kritična masa ljudi koja se druži, zbog čega smo mi u tom okruženju dobili zaštitu, sigurnost, razumijevanje i prijatelje. Riječ je o godišnjoj stipendiji, svake je godine novi natječaj, a stari stipendisti, ako su ostali na istoj razini ili se poboljšali, automatski dobivaju stipendiju - priča Barišić. I zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš članica je udruge od prvog dana, a istaknula je kako je cilj udruge otpočetka bio humanitarni rad i pomaganje najpotrebitijima.

Svojim glazbenim angažmanom svečanost je uveličao i Miroslav Škoro, koji se uvijek rado odazove na ovakve humanitarne aktivnosti.

- Udruga Prsten ima važnu ulogu u promicanju vrijednosti koje štite interese onog dijela hrvatskog korpusa koji je iz Bosne i Hercegovine, a i osobno sam sudjelovao više puta u njihovim programima, međutim, ovo je idealna prilika i da budem blizu Osijeka i Višnjevca, što me osobito veseli. Što se tiče mog budućeg glazbenog djelovanja, završeno je razdoblje u kojem smo se, nakon moje bolesti, pripremali za obilježavanje 30 godina pjesme "Ne dirajte mi ravnicu" s nekim novim aranžmanima. Imali smo dosada s Filharmonijom i sa zborom nastup za Dan grada Zagreba, tako da bismo voljeli, uz uobičajene koncerte i gaže, odraditi i nekoliko koncerata u Osijeku, pa i nekim drugim gradovima, osobito onima koji imaju svoje orkestre i zborove - zaključio je Škoro.

Svoj obol ovom hvalevrijednom koncertu dala je i grupa Fluentes, a Goran Bošković je dodao da im je iznimna čast što su sudjelovali, jer su oni bend koji pjeva o ljudskoj dobroti i svemu onome što nas pokreće i tjera da budemo bolji.

- Ovaj Prstenov potez je izvanredan da omogući mladim studentima bolje i lakše školovanje ako nisu u financijskoj mogućnosti to iznijeti, a mi smo svoj doprinos dali izvedbom četiriju pjesama. Inače, najaktualnije u našoj glazbenoj kuhinji je singl "Ljetna haljina", čiji spot izlazi uskoro, a glavnu ulogu u njemu ima Ella Dvornik, s kojom sam surađivao u šou Zvijezde pjevaju. Također, do kraja godine trebali bismo izdati novi album, a dotada nas očekuje puno ljetne svirke, od Vinkovaca do Požege - dodao je Bošković.

Na poziv udruge Prsten rado se odazvao i Igor Delač, koji naglašava kako naklonjenu publiku uvijek treba iskoristiti i za opće dobro.

- Velika mi je čast biti dio cijelog programa, ponosan sam na sudjelovanje, a i mene kao brojne moje kolege očekuje radno ljeto, tako da nastupam na CMC festivalu s pjesmom "U ritmu ljubavi", a pripremam i pjesmu za Požeški festival, pod nazivom "U krvi si" - kaže Delač.

Ema Nenadić
Vlado Guberac

upravitelj Zaklade Prsten

Na mladim ljudima svijet ostaje, oni su budućnost ne samo države i društva nego i naše udruge. Kroz Zakladu su od 2007. godine stipendirana 132 studenta i prikupljeno je 3.420.000 kuna
Možda ste propustili...

NOVI SPIN NA HOROR PROŽET CRNIM HUMOROM

“Abigail” u kinima: Otkačena zabava puna krvave akcije

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

Najčitanije iz rubrike