Novosti
UGROŽAVANJE SIGURNOSTI

Na cestama se nalazi još 35.000 neosiguranih vozila
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
Od 2009. godine do danas štete na neosiguranim vozilima smanjene su za 75 posto

Slučaj koji se dogodio početkom ovoga tjedna na vinkovačkom području, a o kojem je izvijestila Policijska uprava vukovarsko-srijemska, ponovno je aktualizirao pitanje rješavanja jednog od ključnog problema sigurnosti na cestama - neregistrirana, neosigurana i tehnički neispravna vozila čije je korištenje opasno i za one koji ih koriste i za druge sudionike u prometu, upozoravaju iz Hrvatskog ureda za osiguranje.


Upravo su vozača takvog motocikla zaustavili pripadnici PU vukovarsko-srijemske te su izdali prekršajni nalog uz izrečenu novčanu kaznu od 10.500 kuna. Naime, ovu novčanu kaznu trebao bi platiti 52-godišnji vozač mopeda iz Rokovaca jer se bez kacige i osobnih isprava vozio na neregistriranom i neosiguranom mopedu koji je bio u tako lošem stanju da je guma na kotaču bila učvršćena užetom. Njega je policija zaustavila u redovnoj kontroli prometa 3. lipnja u Andrijaševcima. Policija ga je isključila iz prometa uz prekršajni nalog.


Iz HUO-a ističu kako neregistrirana i neosigurana vozila ugrožavaju opće stanje sigurnosti prometa i izazivaju velike materijalne gubitke građana. Takva vozila često su tehnički neispravna, a posljedice prometnih nesreća u većini slučajeva teže su nego one s tehnički pregledanim, registriranim i osiguranim vozilima. Upravo zbog tog razloga HUO s MUP-om još od 2009. godine, u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa RH, provodi kampanju “Stop neosiguranim vozilima”. Ciljevi kampanje dodatno su smanjenje broja neosiguranih i neregistriranih vozila, poboljšanje saznanja u javnosti o važnosti obvezne registracije i osiguranja, a posebna pozornost usmjerena je na važnost odgovornog postupanja sudionika u prometu čime se unaprjeđuje sigurnost u prometu.
"Kampanja je počela još 2009., kada smo bilježili 300.000 neosiguranih vozila, dok danas procjenjujemo da je ta brojka oko 35 tisuća. Velik je uspjeh koji smo postigli tijekom godina, s obzirom na to da su štete na neosiguranim vozilima u spomenutom razdoblju manje za 75 posto", rekao je Hrvoje Pauković, direktor HUO-a.


Igor Mikulić
Vozač neosiguranog vozila za štetu odgovara svojom imovinom
“U slučaju sudara i ako nemate obvezno osiguranje od automobilske odgovornosti, neograničeno odgovarate za nastalu štetu cjelokupnom svojom imovinom, a kazne mogu dosegnuti čak do 50 tisuća kuna. Stoga pozivamo sve sudionike u prometu da pravovremeno sklope ugovor o osiguranju od automobilske odgovornosti”, upozorio je direktor Hrvatskog ureda za osiguranje Hrvoje Pauković. Hrvatski ured za osiguranje, podsjećaju u priopćenju, kampanju "Stop neosiguranim vozilima“ provodi i ove godine na više lokacija u Zagrebu i to kroz organizaciju raznih događanja prevencijsko-edukativnog karaktera.
Možda ste propustili...

NOVI ZAŠTITNICI NAŠEG ZRAČNOG PROSTORA

Šest Rafalea sletjelo u Veliku Goricu