Osijek
‘‘IZAZOVI SUVREMENOG RODITELJSTVA‘‘

Ključ je u pravovremenom, preventivnom djelovanju
Objavljeno 6. lipnja, 2019.
Međunarodni stručni skup ‘‘Izazovi suvremenog roditeljstva‘‘ otvoren je u četvrtak na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu. Dvodnevni skup u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza održava se u sklopu aktivnosti projekata Podrška aktivnom roditeljstvu - PAR i BELOW 10, kojima je glavni cilj razmjena dobre prakse stručnjaka u radu s obiteljima, djecom i mladima. Prvi dan skupa bio je posvećen temi Suvremeni izazovi roditeljstva - prevencija rizičnih ponašanja djece, a drugi dan bit će obrađena tema Rano napuštanje školovanja i slobodno vrijeme djece i mladih.


- Podržavamo ovakve skupove zato što oni prikazuju i prihvaćaju obitelj onakva kakva jest, a ne kakva je bila, ili kakva će biti te ukazuju na nužnost stručnog rada s djecom, ali i cjelokupnom obitelji. Djeca danas odrastaju u šumi medijskih informacija, kako informacija prilagođenog sadržaja, tako i onih krajnje neprofesionalnih i poražavajućih. Zbog egzistencijalnih briga, neadekvatnih roditeljskih kompetencija i komunikacijskih vještina, zauzetosti i slično, roditelji ne uspijevaju pružiti djeci ono što im je u tom trenutku potrebno, pa se okreću institucijama. Kada djeca tamo dođu riječ je tek o reakciji na njihovo neugodno ponašanje, a u tom je slučaju vrlo teško učiniti nešto više. Najvažnije je programe im pružiti pravovremeno, kao prevenciju - poručila je na otvorenju skupa Natali Sergo Konzumplik, voditeljica Odjela za obiteljsko-pravnu zaštitu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Nazočnima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivana Stanić. ‘‘Odgovornost je ponajprije na članovima obitelji, na roditeljima, ali odgovornost je i na svima nama ostalima. Sigurna sam da ćemo na ovome skupu dobiti konstruktivne i jasne smjernice koje će nam ukazati na značaj svih nas kao aktivnih dionika društva, tako i na ulogu i važnost svih onih kojima mi možemo dati smjernice te na taj način pridonijeti rastu i razvoju svakog djeteta. Ono s čime mi možemo pomoći svakako je pružajući podršku kroz komunikacijsku sferu, ujedno razvijajući međusobne odnose svih dionika naših obitelji‘‘, rekla je Stanić.
Uime Grada Osijeka okupljene je pozdravio i s nekoliko im se riječi obratio Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, nakon čega je međunarodni stručni skup ‘‘Izazovi suvremenog roditeljstva‘‘ službeno otvorenim proglasila predsjednica Udruge Breza Suzana Vargović. ‘‘Na svijetu postoji mnogo sveučilišta, fakulteta i škola, ali ne postoji fakultet za biti dobar roditelj. Jedna od naših zadaća koju smo si zadali jest promovirati kvalitetno roditeljstvo i svake godine našim sugrađanima ponuditi jedan stručni skup o toj temi‘‘, poručila je Vargović. D. Miklić
Kada djeca dođu u institucije, riječ je tek o reakciji, a u tom je slučaju jako teško učiniti nešto više.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana