Osijek
‘‘IZAZOVI SUVREMENOG RODITELJSTVA‘‘

Ključ je u pravovremenom, preventivnom djelovanju
Objavljeno 6. lipnja, 2019.
Međunarodni stručni skup ‘‘Izazovi suvremenog roditeljstva‘‘ otvoren je u četvrtak na Visokom evanđeoskom teološkom učilištu. Dvodnevni skup u organizaciji Udruge za rad s mladima Breza održava se u sklopu aktivnosti projekata Podrška aktivnom roditeljstvu - PAR i BELOW 10, kojima je glavni cilj razmjena dobre prakse stručnjaka u radu s obiteljima, djecom i mladima. Prvi dan skupa bio je posvećen temi Suvremeni izazovi roditeljstva - prevencija rizičnih ponašanja djece, a drugi dan bit će obrađena tema Rano napuštanje školovanja i slobodno vrijeme djece i mladih.


- Podržavamo ovakve skupove zato što oni prikazuju i prihvaćaju obitelj onakva kakva jest, a ne kakva je bila, ili kakva će biti te ukazuju na nužnost stručnog rada s djecom, ali i cjelokupnom obitelji. Djeca danas odrastaju u šumi medijskih informacija, kako informacija prilagođenog sadržaja, tako i onih krajnje neprofesionalnih i poražavajućih. Zbog egzistencijalnih briga, neadekvatnih roditeljskih kompetencija i komunikacijskih vještina, zauzetosti i slično, roditelji ne uspijevaju pružiti djeci ono što im je u tom trenutku potrebno, pa se okreću institucijama. Kada djeca tamo dođu riječ je tek o reakciji na njihovo neugodno ponašanje, a u tom je slučaju vrlo teško učiniti nešto više. Najvažnije je programe im pružiti pravovremeno, kao prevenciju - poručila je na otvorenju skupa Natali Sergo Konzumplik, voditeljica Odjela za obiteljsko-pravnu zaštitu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku.


Nazočnima se obratila i pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Osječko-baranjske županije Ivana Stanić. ‘‘Odgovornost je ponajprije na članovima obitelji, na roditeljima, ali odgovornost je i na svima nama ostalima. Sigurna sam da ćemo na ovome skupu dobiti konstruktivne i jasne smjernice koje će nam ukazati na značaj svih nas kao aktivnih dionika društva, tako i na ulogu i važnost svih onih kojima mi možemo dati smjernice te na taj način pridonijeti rastu i razvoju svakog djeteta. Ono s čime mi možemo pomoći svakako je pružajući podršku kroz komunikacijsku sferu, ujedno razvijajući međusobne odnose svih dionika naših obitelji‘‘, rekla je Stanić.
Uime Grada Osijeka okupljene je pozdravio i s nekoliko im se riječi obratio Romano Kristić, pročelnik Upravnog odjela za socijalnu zaštitu, umirovljenike i zdravstvo, nakon čega je međunarodni stručni skup ‘‘Izazovi suvremenog roditeljstva‘‘ službeno otvorenim proglasila predsjednica Udruge Breza Suzana Vargović. ‘‘Na svijetu postoji mnogo sveučilišta, fakulteta i škola, ali ne postoji fakultet za biti dobar roditelj. Jedna od naših zadaća koju smo si zadali jest promovirati kvalitetno roditeljstvo i svake godine našim sugrađanima ponuditi jedan stručni skup o toj temi‘‘, poručila je Vargović. D. Miklić
Kada djeca dođu u institucije, riječ je tek o reakciji, a u tom je slučaju jako teško učiniti nešto više.
Možda ste propustili...

POKRAJ DRAVE TRI SU ĐERMA STARA

Proslava posvećena uspjehu NK Radnik

ZAVRŠNA KONFERENCIJA PROJEKTA INTENSE

Internacionalizacija je nužna za rast tvrtki

DJEČJE KAZALIŠTE BRANKA MIHALJEVIĆA

Priče o sebičnom divu i malom princu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

KUPALIŠNA SEZONA

Otvaranje Kopike u pravi
trenutak, na 35 stupnjeva C

2

U ČEPINU MIMOHODOM OBILJEŽEN CRKVENI GOD PRESVETOG TROJSTVA

Tradicija duga gotovo 20 godina

3

POKRAJ DRAVE TRI SU ĐERMA STARA

Proslava posvećena uspjehu NK Radnik

oglas