Regija
PRIZNANJE BELIŠĆANIMA I PARTNERIMA ZA PROJEKT R-SOL-E

Nominirani za najbolji projekt na europskom natječaju
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
BELIŠĆE

Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije u sklopu REGIOSTARS natječaja koji organizira Europska komisija od 2008. godine s ciljem odabira najboljih projekata i praksi u regionalnom razvoju, sukladno ostvarenim rezultatima i doprinosu projekta R-SOL-E Interreg IPA programu prekogranične suradnje Hrvatska – Srbija, ove godine predložilo je prijaviti upravo projekt R-SOL-E (Renewable Solar Energy) na kojem je nositelj Grad Belišće, zajedno s partnerima gradom Novim Sadom i Općinom Gorjani, potvrđeno je iz Grada Belišća.

Projekt R-SOL-E predložen je u okviru kategorije 4: Izgradnja gradova otpornih na klimatske promjene (building climate-resilient cities), vrijedan je oko milijun eura, a financirala ga je Europska unija kroz Interreg IPA CBC Croatia-Serbia program prekogranične suradnje. U veljači ove godine održana je završna konferencija projekta koji je trajao 20 mjeseci i u sklopu kojeg su napravljeni veliki iskoraci kako bi ove jedinice lokalne samouprave postale energetski značajno neovisnije.

Grad Belišće je kroz projekt R-SOL-E izradio svu potrebnu dokumentaciju i postavio solarne elektrane na pet zgrada u javnom vlasništvu: dječji vrtić, zgradu policije, gradske bazene, nogometni klub i zgradu gradske uprave. Postavljena je solarna punionica za električne automobile, infototem, ‘posađeno‘ solarno drvo, dopunjen je plan energetski održivog razvitka na kojemu će se temeljiti daljnje aktivnosti smanjivanja potrošnje energije. Procijenjena ušteda na godišnjoj razini Gradu iznosi 225.000 kuna, dok su se i LED rasvjetom postigli odlični rezultati i ušteda više od 80 posto.

U Novom Sadu u sklopu projekta izradili su katastar javne rasvjete te zamijenili dio javne rasvjete energetski učinkovitom i na do sada neosvijetljene točke postavili ukupno 100 svjetiljki sa solarnim napajanjem. Dodatno su osvijetlili dječja igrališta na 42 mjesta u gradu i prigradskim naseljima te na 20-ak mjesta osvijetlili autobusne postaje. Stanovnici Općine Gorjani moći će puniti svoje mobilne uređaje iz "solarnog drveća" na javnim površinama, a dobili su i solarnu elektranu na Kulturno-turističkom centru Lucije Karalić.

Zahvaljujući investicijama realiziranima u sklopu projekta očekuje se ostvarivanje uštede na potrošnji energije na godišnjoj razini od približno 30.000 eura. L.Aničić
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike