Regija
VUKOVART - LUKA UMJETNOSTI

Vukovar - galerija na otvorenom s djelima street art umjetnika
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
Ljestvica dostignuća se podiže, a od ove se godine projektom uspješno vežu kultura, znanost i turizam
VUKOVAR

Od prvoga dana lipnja Vukovar je postao Luka umjetnosti, a ovogodišnji se program VukovArta održava pod nazivom “Give me 5“.

Razlog je tomu nazivu činjenica što u okviru projekta, čiji je osnovni cilj ponudom novih sadržaja stvoriti pozitivnu priču koja će inspirirati i privlačiti ljude u Vukovar te podići i unaprijediti kvalitetu života građana, sudjeluje pet svjetski poznatih umjetnika koji oslikavaju pročelja pet vukovarskih zgrada. Za stvaranje novog vizualnoga identiteta zaslužni su Thiago Mazza (Brazil), Zabou (Francuska), Lonac (Hrvatska), WD - Wild Drawing (Indonezija) te Mehsos (Belgija). Oni će do 15. lipnja naslikati pet novih murala, tri u Borovu Naselju i dva u Vukovaru, ukupne površine od približno 700 četvornih metara.

Iako im vremenski uvjeti ne pogoduju, umjetnici su počeli rad pa ih Vukovarci mogu vidjeti tijekom stvaralačkoga procesa. Podsjećamo kako je ova uspješna priča počela 2016. godine, kada je hrvatski 3D sreet artist Filip Mrvelj oslikao pješački most koji prelazi preko rijeke Vuke. Budući da su Vukovarci bili oduševljeni tim potezom, rodila se ideja o održavanju 3D Street Art festivala s najpoznatijim svjetskim anamorfnim umjetnicima nazvana VukovArt - Luka umjetnosti. Mrvelj je izjavio kako su umjetnici oduševljeni Vukovarom, organizacijom i projektom.

- Ljestvica dostignuća se podiže, a od ove se godine projektom vežu kultura, znanost i turizam - rekao je.

Krešimir Herceg, voditelj marketinške kampanje VukovArta, poručio je kako projektom žele uljepšati život Vukovarcima, educirati građane o onomu što rade, ali i dodati vrijednost turističkoj ponudi.

- Kao krajnji cilj možemo istaknuti želju da Vukovar postane galerija na otvorenome i grad s vrhunskim djelima - poručio je i dodao kako ovogodišnje izdanje VukovArta donosi i nove sadržaje. Jedan od njih bila je panel diskusija o važnosti, percepciji i samoodrživosti kulture, kulture u okvirima turizma i primjerima dobre prakse, koja je okupila vrhunske stručnjake Slavonije i Baranje.

- Pojasnili su što je potrebno u brendiranju Vukovara, odnosno kako bi se prikazala bogata kultura koja je možda najveće bogatstvo koje ovdje imamo u turističkom sektoru. Grad ima relativno velik broj turista, no nedovoljno u odnosu na ono što želimo i čemu težimo. Vukovar ima odličnu ponudu - dvorac Eltz, Muzej vučedolske kulture i cikloturističku rutu EuroVelo - naveo je i istaknuo kako je Dunav nedovoljno iskorišten u smislu brendiranja pa mnogi ljudi izvan Hrvatske i ne znaju da je Vukovar grad na Dunavu.

Voditeljica panel diskusije bila je Jesenka Rici, predsjednica Hrvatskog društva kulturnog turizma (Crocultour) iz Osijeka, a gosti izv. prof. art. Anđelko Mrkonjić, prodekan za razvoj kulturne i kreativne industrije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku, Goran Rihelj, vlasnik i glavni urednik vodećeg hrvatskog turističkog portala HrTurizam.hr, Darko Bilandžić, voditelj marketinga Muzeja vučedolske kulture, te Irena Mikulić iz PRONI centra za socijalno podučavanje (projekt Pokretne slike umjetnosti i kulture).

U okviru VukovArta sutra (subota, 8. lipnja) bit će organizirana dječja biciklijada CoolTour de Vukovar, koju mogu voziti i roditelji s djecom. Početak je zakazan za 10.30 u pješačkoj zoni, a obilazit će umjetnička djela nastala u okviru projekta u središtu Vukovara.
Dragana Korpoš
Na polumaratonu oko 850 sudionika
U okviru VukovArta održan je prvi polumaraton pod nazivom Vukovar Half Marathon. Uz utrku na 21 kilometar, u kojoj su sudjelovali oni koji redovito treniraju i bave se sportom, organizirana je i utrka za građane na pet kilometara. Polumaraton je okupio više od 850 sudionika iz cijele Hrvatske i inozemstva, a njegova je specifičnost to što je ruta kojom se trčalo obuhvaćala gotovo sve murale koji postoje u gradu.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

GRADSKO VIJEĆE SLATINE

Jednoglasno prihvaćeno korištenje buduće sortirnice otpada u Virovitici

2

KOD SREDIŠNJEG KRIŽA NA GRADSKOM GROBLJU U ĐAKOVU

Vijenci i sviječe za Dan državnosti

3

DAN DRŽAVNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA GRADA VINKOVACA

Odana počast braniteljima i u Vinkovcima