Kultura
DUGOVJEČNI ORAHOVAČKI SLIKAR

Mato Pisac: Osjećam se dobro s kistom u ruci
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
U njegovim slikama treba uživati, rekao je o umjetničkom radu Mate Pisca orahovački akademski slikar Franjo Molnar

Jedan od najdugovječnijih orahovačkih slikara Mato Pisac (67), godinama oduševljava svojim slikama, a novom se izložbom predstavio u sklopu 51. orahovačkog proljeća. Rođeni Orahovčanin, istinski umjetnik i čovjek koji slikarstvo kao odraz kulture dugi niz godina drži u gradu, uvijek je samozatajan i tih. Mato Pisac od 1971., punih se 48 godina bavi slikarstvom. Pisac je nakon nekoliko godina pauze postavio izložbu u svom gradu, u organizaciji Ogranka Matice hrvatske Orahovica.

Ovisno o razdoblju, izražava se tehnikama akvarela te ulja ili akrila na platnu, a obrađuje različite teme kao što su pejzaži, mrtva priroda, apstrakcija, ili portret. Proteklih 40-ak godina izlaže uglavnom na skupnim izložbama, među kojima se ističu žirirane izložbe na Hrvatskom saboru kulture u Križevcima i Petrinji te međunarodna izložba minijatura u Petrinji. Samostalno je izlagao u Zagrebu, Našicama, Valpovu, Bizovačkim toplicama, Slavonskom Brodu i Orahovici, a posebice je ponosan na izložbu u Walkeru i Minessoti u SAD-u.

- Slikarstvom se bavim, jer se osjećam dobro s kistom u ruci, a presretan sam i zadovoljan kada naslikam dobru sliku. Mislim da je prelijepo raditi nešto što te ispunjava. Godinama uživam slikajući, a posebice me oduševilo to što sam kroz ovaj hobi upoznao mnoge velike umjetnike i sjajne ljude. Redovito sudjelujem na kolonijama diljem Hrvatske i inozemstva, a imali smo svoju i u Orahovici, koja je godinama otvarala Orahovačko proljeće. Na žalost, ugašena je, ali nadam se da će ova izložba biti okidač da se vrati u naš grad, rekao je Pisac, posebno od srca zahvalivši svojoj obitelji na razumijevanju i podršci za to što radi, za sva putovanja diljem Hrvatske i Europe.

- Neprocjenjivo je imati podršku obitelji, i ja sam na to ponosan. Dok god budem mogao, držat ću kist u ruci i pokušati tako promovirati svoju Orahovicu kroz motive na slikama i sudjelovanjem na izložbama, zaključio je Pisac.

Možda najbolji opis njegovog stvaralaštva na otvorenju je dao akademski slikar iz Orahovice Franjo Molnar.

- Boja na njegovim su slikama ulja zaista zrela, slojevita i jezgrovita, kako se uljem i slika, a mene posebice oduševljavaju njegovi akvareli. Tu je tehniku najteže raditi, rijetko se slikari za nju odlučuju. Boje, svaki ton mu je biserno čist, motivi sjajni, prevladavaju pejzaži i mrtva priroda, no meni su posebno drage njegove apstrakcije. U njegovim brojnim slikama treba uživati, rekao je orahovački akademski slikar Franjo Molnar.

Mato Pisac i ovu je izložbu zaključio rekavši kako mnogi kažu da bolje priča viceve nego što slika, pa je nazočne počastio prigodnim vicem. Umjetnik je to koji je tijekom duge karijeru usmjerio i mnoge svoje male sugrađane-slikare, a u Orahovicu doveo niz vrhunskih umjetnika.

Vladimir Grgurić
DVA SLIKARA ROĐENA ISTE GODINE
Slikar Mato Pisac i ja samo ista generacija. Rođeni smo iste godine, a razlika je samo u dva dana između naših rođendana. Sigurno je prst sudbine imao utjecaj da su dva slikara s ovih prostora rođena baš iste godine. Mato je zaista kvalitetan slikar i odgovorno tvrdim da, zbog brojnih slikarskih kvaliteta, stoji uz bok mnogim mojim kolegama akademskim slikarima. U svemu je izuzetno uspio. Poznaje zanat i slikarsku tehniku, metafizičku slikarsku poetiku, rekao je na otvorenju o umjetničkom radu Mate Pisca orahovački akademski slikar Franjo Molnar.
Mato Pisac

orahovački slikar

Neprocjenjivo je imati podršku obitelji, i ja sam na to ponosan. Dok god budem mogao, držat ću kist u ruci i pokušati tako promovirati svoju Orahovicu kroz motive na slikama i sudjelovanjem na izložbama
Možda ste propustili...

MUZEJ OSOBNIH PRIČA - IZLOŽBA "PRIČE ROMA" U GALERIJI SC

18 osobnih priča Roma i Romkinja iz Slavonije i Baranje

PREMA DJELU E. KISHONA "KOD KUĆE JE NAJGORE"

Nakon duže stanke, na daske Knapa vraća se veliki hit

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NIKOLA ZAVIŠIĆ PONOVNO REŽIRA U OSJEČKOM HNK-U

Mi smo predstavu bili završili baš tu subotu, kada je Aco udaren tim idiotskim terencem

2

IZLOŽBA ŽANNE ERDELJI I ŽELJKA BEGOVIĆA U KAZALIŠTU

Nezapamćeno zanimanje Vinkovčana na otvorenju izložbe

3

DIRIGENT I GLAZBENIK, ROĐENI PAKRAČANIN

Spomen-ploča u čast velikog maestra Milana Horvata