Kultura
PROJEKT “VALPOVAČKI VLASTELINI PRANDAU I NORMANN” IDE DALJE

U listopadu dostupna još bogatija virtualna izložba i mrežni katalog
Objavljeno 7. lipnja, 2019.

Predstavljanje daljnjih aktivnosti u velikom projektu Valpovački vlastelini Prandau i Normann - koji je prošle godine ujedinio četiri slavonske baštinske ustanove i više od 50-ak sudionika u različitim ulogama, a što je rezultiralo Nagradom Osječko-baranjske županije za iznimna postignuća u kulturi - bilo je povod jučerašnjoj konferenciji za novinare u Muzeju likovnih umjetnosti. Od predstavnika Muzeja Slavonije, Državnog arhiva, Muzeja Valpovštine i MLU-a doznali smo da je sljedeći korak virtualna izložba i mrežni katalog, koji bi korisnicima online trebali biti dostupni već u listopadu.

Tako će opsežno blago dviju valpovačkih vlastelinskih obitelji, od čega je samo dio predstavljen izložbama i bogatim katalogom, biti još dostupniji, bez potrebe za obilaskom četiriju ustanova na isto toliko lokacija. Izložba bi online trebala ostati trajno, uz mogućnosti stalnog dopunjavanja. Znači to i da će uključiti ostale ustanove poput primjerice Moderne galerije u Zagrebu, koja posjeduje dva izloška, te brojne sakralne objekte u Valpovštini. Ostavština se valpovačkih vlastelina (koje je bilo najveće u Slavoniji) pretežito i nalazi u muzejskim ustanovama, naglasio je Ivan Roth, kustos u MLU-u, u kojemu je bila izložba likovne baštine. Obitelji Prandau i Normann tijekom gotovo dva stoljeća bile su aktivni gospodarstvenici, sudionici u kulturnom životu sredine koju su i fizički oblikovale i oplemenile, dodao je Roth, ponosan na ovaj jedinstveni oblik suradnje četiriju ustanova, ali i katalogom, u čijoj je izradi sudjelovalo više od 30 stručnjaka, a donosi sve predmete s izložbe - više od deset tisuća.

Mogućnosti virtualnog postavljanja daleko su veće, jer će se neprekidno nadograđivati, mijenjati, ovisno o prikupljanju nove građe, znanstvenih otkrića i informacija. S obzirom na to da će sva građa biti daleko detaljnije predstavljena (jer nisu kao za izložbu limitirani prostorom i financijama), bit će pogodna za promatranje za građanstvo, ali i dobar impuls za istraživanje ljudima iz različitih struka.

Izložba desetljeća (kako ju je nazvao ravnatelj MSO-a Denis Detling) završena je, no prema riječima ravnatelja MLU-a, Eduarda Hudolina, za nju su zanimanje pokazali i Pečuh i Zagreb.

Projekt koji i dalje raste bio je, naglasio je ravnatelj DAO-a Dražen Kušen, prilika nekima da građu iz fundusa prezentiraju na nov način. Tako je Arhiv poluarhivski i polumuzealski iz svog preobilnog korpusa izdvojio samo ono ilustrativno najreprezentativnije, a na virtualnoj će moći predstaviti sve. Bit će to novi pristup povijesti Valpovštine, dodaje Kušen.

Ravnatelj Muzeja Valpovštine (smještenog u nekadašnjem obiteljskom obitavalištu valpovačkih vlastelina, baroknom dvorcu Prandau-Normann) Zvonko Barišić ponosan je što kroz ovaj projekt i ostatak Hrvatske dobiva priliku upoznati blago koje je Slavonija baštinila od valpovačkih velikaša Hilleprand von Prandau i von Normann-Ehrenfels.

Narcisa Vekić
Sva će građa biti detaljnije predstavljena te pogodna za promatranje za građanstvo i impuls za istraživanje
Možda ste propustili...

MEMOARSKI TRIJUMF SLAVNOGA GLUMCA I IZVRSNOG PRIPOVJEDAČA

Od dječaka iz radničkog naselja do kapetana Picarda u Zvjezdanim stazama

PROMOCIJA KNJIGE JULIJANE ADAMOVIĆ “OČE, AKO JESI” U KLUBU KNJIŽARE NOVA

Veličanstven roman o ženama i muškarcima

2. MEĐUNARODNO NATJECANJE “DAMIR SEKOŠAN”

Gosti iz Italije, Srbije i Hrvatske odabrali najbolje glazbene talente

Najčitanije iz rubrike