TvObzor
ROCKETMAN

Biopic o Eltonu Johnu bolji je od razvikanog o Mercuryju
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
BIOGRAFSKA DRAMA/MJUZIKL. R: DEXTER FLETCHER. U: TERON EGERTON, JAMIE BELL, RICHARD MADDEN, BRYCE DALLAS HOWARD. BLITZ

Je li ti bolji od Bohemian Rhapsody? Otkad sam na FB-u objavila da sam pogledala biopic Rocketman, popriličan mi je broj prijatelja, kolega i znanaca postavio baš to pitanje. Odgovor je posebice zanimao one kojima sam bila potanko objasnila zašto ne podržavam opću euforiju oko Bohemian Rhapsody. Naime, tolika se prašina digla oko tog filma da su ga mnogi ljudi pogledali tek "širom zatvorenih očiju". Štoviše, uz toliku halabuku zbog biopica o Fredieju Mercuryju, umnogome je tiše najavljivan biopic o Eltonu Johnu. No, naći će on put do svoje publike (ili bi trebao).

Iako sam zbog preporuke kolege Adrina Andrejeka očekivala vro dobar film, nakon prvih minuta filma već sam bila sigurna da ću se složiti s njim. A kako i ne bih! Elton John korača hodnikom odjeven u šljašteći kostim i kapu s rogovima, na licu su mu naočale u obliku srca. Izgleda kao da je samo koju sekundu daleko od susreta s publikom, no zapravo upada u prostoriju u kojoj se okuplja grupa za potporu alkoholičarima. "Moje je ime Elton Hercules John i ja sam alkoholičar, ovisnik o seksu, lijekovima, kokainu i šopingu", priznanje je kojim počinje svoju životnu i glazbeničku priču. Reginalda Herculesa Dwighta, kako mu je bilo ime, obilježili su postupci njegova emotivno distanciranog oca, promiskuitetne i egocentrične majke, naklonjene bake koja jedina nikada nije sumnjala u njega, nerazumijevanje okoline, strah od reakcije društva zbog homoseksualnosti, ljubavni brodolomi, ovisnosti....

Rocketman je iskren film, iako već na početku doznajemo da je "utemeljen na istinitoj fantaziji", a ne na "istinitoj priči". Kombinacijom biografske drame i mjuzikla, uz nadahnutu kameru i montažu, prikazuje Eltona - slavnog glazbenika baš kroz njegovu ekstravagantnu dioptriju i Eltona izvan šušura kojim je bio okružen od mitskog koncerta u Trubadouru. Teron Egerton uistinu je otpjevao Eltonove pjesme i izvrsno je pogodio nijanse osobnosti i pojavnost koje su ga činile drukčijim. Za mene je to mjuzikl, i to vrlo dobar.

Ivana Rab Guljaš
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

PORTRET GLUMCA KOJI JE RUŠIO HOLIVUDSKE STEREOTIPOVE

Jack Lemmon: Profesionalac nad profesionalcima

Najčitanije iz rubrike