TvObzor
THE NATIONAL: I AM EASY TO FIND (4AD)

Prekrasna melankolična dosada
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
Svaka pjesma ovog, osmog, izdanja The Nationala zvuči kao prekrasan melankolični melem za sjetnu dušu

Voljeti neki bend znači puno, puno više od slušanja njegovih pjesama. Voljeti bend nije samo prepustiti se ritam-sekciji da vam razdrma utrobu svaki put kada pjesma pogodi mali mozak ili kada vas stih koji ste poslušali bezbroj puta naježi do granica izdržljivosti. Voljeti bend znači prihvatiti sve njegove nedostatke, ali i pogreške, bile one namjerne bile slučajne, koje se ponavljaju iz albuma u album. Jer kada voliš neki bend, onda automatski imaš odobrenje da se ponašaš kao seronja i to podijeliš s ostatkom svijeta, jer ti se nije svidio smjer prema kojemu su dečki - koje smatraš prijateljima, iako ste si možda jednom u životu pružili ruke - krenuli s vlastitom karijerom. Voljeti The National znači prihvatiti ulogu koju posljednjih desetak godina pred nama glumi Matt Berninger. A glumi ju odlično, toliko sjajno istrenirano i povremeno pompozno ekstravagantno da slučajni prolaznik ne vidi, točnije, ne čuje, majstorije koje rade braća Dessner i Devendorf. A rade čudesne stvari.

I onda se dogodi album na kojemu Berninger odluči svoju ulogu "klauna" podijeliti s ostalim glazbenicima. Točnije, glazbenicama, poput Lise Hannigan, Sharon Van Etten, Mine Tindle, Gail Ann Dorsey i Kate Stables, koje daruju svoje glasove svakoj od ovih šesnaest pjesma. Album "I Am Easy to Find" je uistinu lijep, svaka pjesma ovog, osmog, izdanja The Nationala zvuči kao prekrasan melankolični melem za sjetnu dušu, ali je i dosadan. Poprilično dosadan, posebice jer su nas u proteklih 15 godina naviknuli na drukčija izdanja - na samo dvije odjavne pjesme na kraju svakog albuma - a ovaj ih album ima bar sedam. Ima mnogo toga što mi se ne sviđa na ovom albumu, ali o tome ne želim pisati, jer ne želim se neprestano osjećati kao onaj seronja s početka teksta, kojemu se ne sviđa prijateljeva nova djevojka.

Nikola Kučar
americanmary.com
Uz album ide i film, 20-minutni uradak s Aliciom Vikander, koji je režirao Mike Mills, autor prekrasnih naslova “20th Century Women” i “Početnici”. Navodno je prvo bio film, za koji su The National trebali samo snimiti glazbu, no vrlo brzo nakon početka suradnje Mills i bend su odlučili kako će zajedničkim snagama snimiti novi, osmi, album sa 16 pjesama.
Možda ste propustili...

U OSMOJ OVOSEZONSKOJ EPIZODI SHOWA “TVOJE LICE ZVUČI POZNATO”

Budite spremni na show jer od bitke smo napravili ljubav

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

Najčitanije iz rubrike