Tehno
HRVATSKA PREMIJERA

Novi LG-jevi OLED televizori s drugom generacijom procesora Alpha9
Objavljeno 7. lipnja, 2019.
Predstavljeni modeli W9, E9 i C9 dolaze s drugom generacijom LG-jeva inteligentnog procesora Alpha9 Gen 2 te algoritmom tzv. dubokog učenja, a zahvaljujući njima LG-jevi OLED televizori pružaju unaprijeđenu sliku i zvuk tako da nakon analize izvornog signala slijedi optimizacija audiovizualnog sadržaja uzimajući u obzir uvjete iz okoline. Rezultat je poboljšan prikaz slike i pokreta, iznimna točnost boja te smanjenje šuma. Procesor Alpha9 Gen 2 s umjetnom inteligencijom (AI) može dodatno poboljšati i HDR sadržaj namještanjem svjetline kako bi se čak i najmračnije scene transformirale u one s nevjerojatnim kontrastom, detaljima i dubinom boje – čak i u jako osvijetljenim prostorijama.


LG-jevi OLED televizori za 2019. godinu omogućavaju pristup širokom izboru popularnih usluga umjetne inteligencije i prepoznavanja govora preko različitih platformi – uz već prisutnog Google Assistanta, tu je sad i Amazon Alexa koja se pokreće dugim pritiskom na gumb Amazon Prime koji se nalazi na daljinskom upravljaču Magic Remote. Usluge Google Assistant i Amazon Alexa dostupne su od ove godine u 140 zemalja svijeta među kojima je i Hrvatska. No treba se koristiti jedan od sedam svjetskih jezika: engleski, španjolski, francuski, njemački, talijanski, portugalski ili ruski. Ažuriranje softvera omogućit će i podršku za AirPlay 2 tvrtke Apple pa će korisnici uređaja s operacijskim sustavom iOS moći reproducirati videozapise s aplikacije iTunes te druge audio i videozapise te fotografije izravno na LG-jevim OLED televizorima za 2019. godinu. Također, korisnici će s pomoću početne upravljačke ploče (Home Dashboard) moći upravljati širokim rasponom povezanih pametnih uređaja u domu preko zajedničkog intuitivnog sučelja na svom televizoru.


Kvaliteta zvuka je unaprijeđena inteligentnim algoritmom koji može pretvoriti dvokanalni zvuk u uvjerljivi virtualni 5.1 surround audio. Procesor Alpha9 Gen 2 na temelju vrste sadržaja optimizira krajnji rezultat pa tako, primjerice, glasove u filmovima ili vijestima čini jasnijima. Korisnici mogu podesiti postavke zvuka kako bi odgovarale uvjetima prostorije ili jednostavno pustiti da LG-jev televizor inteligentno podesi postavke zvuka na savršenu razinu.


Zahvaljujući novom ulazu s podrškom za HDMI 2.1, svi ovogodišnji OLED televizori podržavaju HFR (High Frame Rate). Rezultat je profinjeniji i jasniji prikaz pokreta uz 120 sličica u sekundi (čak i pri punoj razlučivosti od 4K) te bolji prikaz brzih scena, karakterističnih za sportske sadržaje i akcijske filmove. Nadalje, podrška za eARC omogućava svim ljubiteljima kućnog kina da bez ikakvih problema koriste HDMI povezivost i uživaju u audioformatima najviše kvalitete (Dolby Atmos, Dolby TrueHD, DTS-HD) s vrhunskim detaljima i dubinom. Odlična opcija za gamere je to što su novi LG-jevi OLED televizori kompatibilni s promjenjivom frekvencijom osvježavanja, kao i automatskim načinom rada s malim kašnjenjem za sliku bez trzanja ili trganja. M.R.
 
Najčitanije iz rubrike