Mozaik
ZABRANA NA ULICI

U Singapuru pušač mora ići u kabinu
Objavljeno 6. lipnja, 2019.
Pušači u Singapuru više neće morati pušiti kriomice na ulicama jer je vlada ondje odlučila postaviti "pušačke kabine" s ventilacijom. Prvi korisnici nisu oduševljeni. Grad-država Singapur ima jedan od najstrožih antipušačkih zakona u svijetu. Pušenje je zabranjeno na gotovo svim javnim mjestima, a kazne su do 1000 singapurskih dolara (5000 kuna). Zabrana se jednako odnosi na e-cigarete.

Nove kabine za pušače opremljene su sustavom filtriranja koji pročisti dim cigarete prije nego što se on otpusti u zrak. Primiti mogu 10 ljudi odjednom. "Iskreno, zagušljivo je. Klaustrofobično i tijesno. A usto, unutra se osjećam kao drugorazredni građanin", kazao je radnik Azfar Zain nakon što je isprobao kabinu. "Nema ni stolaca. Nije mi ugodno pušiti jer kabine nisu prostrane."

Singapurska tvrtka Southern Globe Corporation, koja je postavila prve kabine na ulice, planira ih do kraja godine postaviti šezdeset. Singapur je prve antipušačke zakone uveo još 70-ih godina prošlog stoljeća i od tada ih samo postrožuje. Tako se danas pušiti ne smije ni oko stambenih zgrada, a ni u privatnim automobilima ako su im prozori spušteni.

Unatoč rigoroznim zakonima, broj pušača u Singapuru se ne smanjuje. “Nešto što je zabranjeno je najslađe voće. Mogu oni sve zabraniti, ali ja se pušenja neću odreći. Nema šanse”, rezolutan je bio lučki radnik Lee Sajim Butlug. H
Kazna za pušenje na ulici iznosi velikih 5000 kuna. Zabranjene su i e-cigarete
Možda ste propustili...

ZBOG NEZADOVOLJSTVA PROGRAMSKIM KRITERIJIMA

Iz Pule se povlači nagrada "Vedran Šamanović"

14. I 15. LIPNJA U DVORCU PRANADU-NORMANN

Kreće Reunited Festival u Valpovu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PROMOCIJA KNJIGE ‘’JESI ONLINE?’’

Više gledanja, manje tipkanja

2

HUMANITARNA VEČER PRIKUPLJANJA DONACIJA

Fond #SPASIME prikupio četvrt
milijuna kuna, a to je tek početak!

3

ZAJEDNO S MAĐARSKIM DRŽAVNIM NARODNIM ANSAMBLOM MÁNE

Ansambl LADO nastupio u Budimpešti