Novosti
RASKOL U ŽIVOM ZIDU

Bunjac: Vladimira Palfi drži svu vlast u stranci
Objavljeno 5. lipnja, 2019.
Davor Gjenero: Ovom unutarnjom borbom za mjesta u parlamentu i EP-u diskreditirali su se kao samoproglašene moralne veličine

Živi zid pogođen je teškim unutarstranačkim sukobom zbog problema sa zastupničkim mjestom u Europskom parlamentu. Nakon što je Branimir Bunjac u utorak suspendiran jer je, prema riječima predsjednika stranke Ivana Vilibora Sinčića, izigrao predizborni dogovor da mandat u EP-u prepusti Tihomiru Lukaniću, Bunjac je u srijedu uz potporu kolege Ivana Pernara na konferenciji za novinare izjavio kako je Živi zid postao vlasništvo potpredsjednice stranke i Sinčićeve supruge Vladimire Palfi.Unutarstranački izbori

"Ona odlučuje u svemu. Samostalno sastavlja izborne liste, samostalno odlučuje o stranačkom novcu, zabranjuje javna istupanja bez njezina odobrenja", rekao je Bunjac novinarima u Saboru. Ustvrdio je da svatko tko se usudi suprotstaviti Vladimiri Palfi dolazi na listu za odstrel. "Pod pritiskom supruge Ivan Vilibor Sinčić odustao je od vođenja stranke. On u Živom zidu ne odlučuje o ničemu", kazao je Bunjac.


Ustvrdio je da je, kada je sastavljena lista za europske izbore, znao da slijedi katastrofa te da je tada predložio predsjedniku stranke Ivanu Viliboru Sinčiću da provedu referendumsku inicijativu "Uzmite novac strankama". "Znao sam da je naša lista loša i da ne možemo prijeći prag, što je pokazalo dodatnu slabost onih koji vode kampanju Živog zida, a to je Vladimira Palfi", kazao je Bunjac, dodavši da se ona obratila okupljenima u izbornoj noći i čestitala Lukaniću.


"Od mene su tražili da podnesem ostavku, a ja sam u županiji u kojoj živim pobijedio ne samo Sinčića, nego i Kolakušića. Na to nisam mogao pristati jer sam svoj mandat dobio pošteno, pa su krenule prijetnje, pritisci i ucjene", opisao je Bunjac, istaknuvši kako je jedina lista čiji nositelj nije dobio deset posto bila ona Živog zida kojoj je na čelu bio Lukanić.


Kazao je kako su od njega tražili da podnese ostavku i da se Lukanića nagradi Europskim parlamentom. Ustvrdio je da su se na listi Živog zida našli anonimci koji su predstavljeni kao stručnjaci, a sve sa zadatkom da nitko ne ugrozi poziciju "miljenika gospođe Palfi koji je pod svaku cijenu morao ući u Europski parlament, dok je jedino Sinčić stavljen na posljednje mjesto da povuče preferencijalne glasove".


Što se snimke na kojoj se sukobljava s Dominikom Vuletićem tiče, ustvrdio je da je to bila "udbaška sačekuša" te da je tada "Vladimira Palfi umrla u njegovom srcu". Na tom sastanku, kazao je, Palfi je dovela nekoliko svojih plaćenika i vikala da je Živi zid mrtav, a na mene su urlali i zavrtali mi ruku. "Nisam znao da sam sudjelovao na klasičnoj udbaškoj sačekuši na kojoj se sve snimalo, a izrezali su nekoliko sekundi, i onda je to Denis Martinić poslao medijima", kazao je Bunjac. Zaključio je kako je rješenje da svi daju mandat na raspolaganje i da se u roku tri tjedna raspišu unutarstranački izbori po principu jedan član jedan glas.
Strukturirani pokret


Politički analitičar Davor Gjenero kaže kako su ova događanja u Živom zidu bila potpuno očekivana, jer Živi zid, kaže on, nije stranka nego je to strukturirani pokret.


- Sami akteri sada priznaju kako nemaju terenske organizacije, nemaju stranačku strukturu na području cijele zemlje, oni imaju samo središnje stranačko tijelo i nekoliko prepoznatljivih pojedinaca. Ovom unutarnjom borbom za mjesta u parlamentu i Europskom parlamentu diskreditirali su se kao samoproglašene moralne veličine. Pokazalo se da je i svakome od tih nekoliko pojedinaca u Živom zidu isključivi interes lukrativna pozicija na državnim jaslama, a ne javno dobro. Sve to isključuje iz pozicije žrtve i jednu i drugu sukobljenu stranu u Živom zidu. Nitko ovdje nije žrtva, svi su izdali svoje birače i svoja načela koja su nominalno zagovarali. Tu nekih vrijednosti poput projekata, ideologije i znanja nema, tako da odlaskom Živog zida neće nastati nikakva rupa. Javit će se drugi, jači igrači. Uostalom, već se pojavio Mislav Kolakušić koji je snažno ušao u biračko tijelo Živog zida na europskim izborima - ističe Gjenero.


Igor Mikulić
Sinčićeva prozivka i Pernarov odgovor
Predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić prozvao je Bunjca i Pernara za koristoljublje, najavivši da zbog toga nema druge opcije nego ići u raščišćavanje situacije izborima na kojima će članstvo odlučiti želi li da Živi zid bude "stranka uhljeba i oportunista", ili da bude "čista i zdrava". Nakon te Sinčićeve objave Pernar je objavio da je njegovo vrijeme u Živom zidu završilo. "Nadam se da ćete nakon njega otvoriti oči i shvatiti kakav je karakter ljudi koji su me likvidirali iz stranke koju sam osnovao, a pod optužbom da sam pohlepan za novac, častohlepan, osvetoljubiv i onaj koji prijeti i ucjenjuje", kazao je Pernar.
Možda ste propustili...

U SAMOIZOLACIJI TRENUTNO 2052 OSOBE

Stožer: 62 novozaraženih

U ŠEST MJESECI

Izvoz pao za 6,1 posto

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

POPIS POLJOPRIVREDE USRED EPIDEMIJE

Počinje velika inventura sela

2

STOŽER: NA KORONAVIRUS 14 NOVOPOZITIVNIH OSOBA

Preminula 81-godišnjakinja iz Đakova

3

INTERVJU: BORIS MILOŠEVIĆ POTPREDSJEDNIK VLADE RH

Očekujem da odnosi Hrvatske i Srbije budu u što većoj mjeri dobrosusjedski