Novosti
MINISTRICA O BANDIĆEVU ZAHTJEVU ZA SMJENOM:

Divjak: Ili se radi o nepoznavanju činjenica ili o ucjeni
Objavljeno 5. lipnja, 2019.

Vezani članci

STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI UPUTILA ZAHTJEV PREMIJERU

Bandić traži smjenu ministrice Divjak, njezin ured ga poziva da ulaže u škole

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak, čiju je smjenu zatražio predsjednik Stanke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, rekla je u srijedu novinarima da se tu radi o temeljnom nepoznavanju činjenica ili jeftinom politikanstvu i ucjeni. "Prije svega mislim da je svima jasno da je vjeronauk izborni predmet i da tretman vjeronauka mora biti jednak kao tretman svih izbornih predmeta", kazala je novinarima, dodajući da je odluka donesena te da će se, osim udžbenika za obvezne predmete, nabaviti i udžbenici za sve izborne predmete.


"Sve ovo drugo, svi komentari što se tiče gospodina Bandića, ili se radi o temeljnom nepoznavanju činjenica, ili se radi o jeftinom politikanstvu i ucjeni", rekla je Divjak, ustvrdivši da ni u jednom od ta dva slučaja nema što dodati.


Napominjući kako oni provode ozbiljnu reformu pozvala je, kako je rekla, sve ozbiljne ljude u ovoj zemlji da razmišljaju o budućnosti svoje djece i kakvo će obrazovanje imati. "Što se tiče reforme ili ćemo je sad napraviti najbolje što možemo, znači svi moramo uložiti u to da našoj djeci bude bolje, ili ćemo nepovratno zaostajati”, rekla je ministrica, upozorivši kako već sada znamo da smo u donjem dijelu europske ljestvice što se tiče obrazovanja, ishoda učenja i ulaganja u obrazovanje, znanost i istraživanje. Zaključila je da svi sustavi i države koje drže do sebe to rade, dok se "mi bavimo ovakvim stvarima".


Ministrica je rekla da ima ozbiljnog posla i traži od svih da ulažu maksimum kako bi se osiguralo da obrazovna reforma od jeseni kad ulazi u sve škole ima dobru podršku i da na taj način osigura da djeca dobiju najbolje što se može.
Bandić, čiji klub u Saboru broji 11 zastupnika, zatražio je u utorak od premijera da smijeni ministricu Divjak, odnosno da "povuče državnički potez" zbog njezina protuzakonita djelovanja, a kao primjer spomenuo je gotovo 7,5 milijuna kuna "bačenih u vjetar" za metodičke priručnike. H
PLENKOVIĆ: TA JE TEMA APSOLVIRANA
Kažimir Varda iz Kluba zastupnika Milana Bandića u Saboru je u srijedu ponovio zahtjeve za smjenu ministrice Divjak "zbog nezakonitog ponašanja, odnosno zbog Zakona o udžbenicima". Kazao je i da će o daljnjim koracima odlučiti Klub zastupnika Stranke rada i solidarnosti u skladu s poslovnikom Sabora. Premijer Andrej Plenković novinarima je kazao da je "u svojoj supstanci ta tema apsolvirana". "Država je donijela novi zakon o udžbenicima, poštujući i naše i međunarodne obveze, gdje ćemo financirati udžbenike i za obvezne i za izborne predmete", kazao je.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana