Regija
UVODE STIPENDIRANJE UČENIKA

Požeško-slavonska županija nakon 15 godina bez dugova
Objavljeno 5. lipnja, 2019.
POŽEGA - Prihodi i primici Požeško-slavonske županije ove će godine iznositi više od 465 milijuna kuna, ili 2,8 milijuna kuna više nego što je planirano krajem prošle godine. Podaci su to iz novog županijskog proračuna, donesenog na sjednici Županijske skupštine uz još desetak drugih odluka. Najbolji je podatak izrekao župan Alojz Tomašević: "Nakon punih 15 godina županija nema više dugova, isplatili smo sve obveze, osim kreditnih obveza koje slijede. Opterećenje je trajalo od 2009. godine, kada su dugovi bili 15 milijuna kuna i oko 106 milijuna kuna obveze. S prošlom godinom ostvarili smo prihode s gotovo 96 posto, ukupni višak prihoda je 4 milijuna kuna. Županija više ne duguje nikome ništa, nego ima i višak prihoda, koji ćemo usmjeriti prema rebalansu proračuna." Naime, unazad 15 godina Požeško-slavonska županija podmirivala je dugove nastale zbog obveza kroz mjenice i jamstva, točnije nezakonitim raspolaganjem županijskim novcem tadašnjih političara. Tih godina mediji su punili stupce temama kriminala, mjenica, stečaja, blokada, neisplata plaća službenicima, stečaja Županijske uprave za ceste, Ljekarne…. Prema ovim informacijama, prebrođena su vremena kada je županija podmirivala samo najnužnije izdatke, a novca za druge namjene nije bilo.


- Prošla godina za nas je bila bitna, kao i za općine i gradove, jer se novim Zakonom o porezu na dohodak u županijski proračun slilo gotovo 11 milijuna kuna više prihoda - izjavio je župan Tomašević. Zbog povećanja ovogodišnjeg proračunskog novca i prenesenog viška iz 2018. od 3,6 milijuna kuna, planirani su ukupni rashodi i izdaci od približno 514 milijuna ili 6,5 milijuna više. Usvojenim izmjenama i dopunama više novca bit će za razvoj poljoprivrede, mjere ruralnog razvoja te za turizam.
Prvi put Županija uvodi stipendiranje učenika koji se obrazuju za poljoprivredna zanimanja. Pravo na stipendiraju imat će svi učenici upisani u prve razrede trogodišnjih i četverogodišnjih programa srednje strukovne škole poljoprivredno-prehrambenih zanimanja za iduću školsku godinu. Očekuje se da će biti upisano oko stotinu učenika za zanimanja agrotehičar, agroturistički tehničar, mehaničar poljoprivredne mehanizacije, prehrambani tehničar, voćar-vinogradar, pekar, mesar i pomoćni cvječar. Iznos stipendije nije određen, ali se očekuje da će biti između 400 i 500 kuna mjesečno. B.S.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORTRET DOKTORA BOŽIDARA LOLIĆA

Počast legendarnom našičkom
liječniku na Odjelu kirurgije

2

VELIKA SVEČANOST ZA VALPOVAČKU ŽUPU

Nadbiskup posvetio oltar i blagoslovio župni dom

3

SLAVA DLESK PROSLAVILA STOTU:

Bilo mi je teško, ali sada uživam