Regija
INICIJATIVA ZA DIO GRADA ĐAKOVA ZVAN PAŠENICA

Pašenici na tragu njezine povijesti dati minipark na mjestu Novog doma
Objavljeno 6. lipnja, 2019.
ĐAKOVO - Pašin bunar, Pašin prolaz, Surduk i drugi toponimi, lokalizmi što sežu još u vrijeme turskih osvajanja, a koji, kao i druga povijest, čine živopisnu prošlost dijela Đakova zvanog Pašenica, trebaju se sjediniti jednom zajedničkom idejom za taj dio grada - da on dobije nove vizure i sadržaje, a, istovremeno, riješi i problem tamošnjeg nepreglednog raskrižja Starčevićeve ulice s Ulicom Joze Ivakića, kod Novog doma.Inicijativa je to koju je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća Đakova iznio njegov potpredsjednik Robert Majstorović (Most nezavisnih lista) koji kaže da je time iskomunicirao svoja, ali i razmišljanja stanovnika Pašenice koji svom kvartu žele udahnuti novi život, valorizirajući živopisnu prošlost Pašenice. O njoj je, njezinoj svakodnevici i ljudima, podsjetimo, svojevremeno vrijedno i nadahnuto pisao njezin Mirko Kladarić, nikada zaboravljeni đakovački društveni radnik, kroničar, karikaturist, voditelj i spiker Radija Đakovo.

- Sada taj dio grada djeluje nekako sterilno, a njegovu živopisnost nekako guše objekti još iz vremena socijalističke gradnje. Uz to, tamošnje križanje Starčevićeve i Ivakićeve nepregledno je i opasno za promet, a vidljivost zaklanja zapušten i godinama prazan objekt Novog doma iza kojeg je manja zelena površina. Da ta točka još više ne postane neuralgična za sigurnost u prometu, rješenje je svakako i rušenje Novog doma. Ni jedan objekt nije vrijedan ljudskog života - kaže Majstorović koji je Gradu na aktualnom satu Gradskog vijeća predložio kupnju tog objekta.

- Novi dom treba srušiti i na tragu povijesnih priča Pašenice dati tom dijelu grada minipark, novu vizuru grada, a da ta mikrolokacija svojim novim sadržajem daje i novi sadržaj cijelome gradu - kaže Majstorović.

- Prijedlog je u cijelosti na mjestu - odgovara gradonačelnik Marin Mandarić (HDZ) i dodaje kako svi izrečeni argumenti o prometu na tamošnjem križanju, njegovoj nepreglednosti i sigurnosti za sudionike u prometu stoje.

- Taj trokut kod križanja i na mjestu gdje je Novi dom iskoristiv je za neke namjene. U tijeku je stečaj Pan Trgoprometa i prodaja njegove imovine, a čiji dio je i Novi dom, pa, kada se formira novo tamošnje Vijeće mjesnog odbora, treba sjesti za stol i sagledati uređenje tog prostora - podržao je Majstorovićevu inicijativu Mandarić.

Na naš upit kada će se i Novi dom naći na prodaji, stečajni upravitelj Pan Trgoprometa Tihomir Zec jučer je rekao kako će se ova nekretnina u prvom krugu prodaje naći uskoro, za približno dva do tri mjeseca.

- Zaključak o prodaji je donesen, proslijeđen Financijskoj agenciji i plaćen predujam, te čekamo da Fina oglasi prodaju - kaže Zec. Ova nekretnina ići će na prodaju elektroničkom dražbom. Podsjetimo, Novi dom nekadašnji je salon namještaja, a izvan funkcije je već godinama. Zapušteni metalno-stakleni objekt sve to vrijeme naružuje taj dio grada. S.Župan
Prijedlog je da Grad kupi i sruši Novi dom jer zaklanja vidljivost na križanju Starčevićeve i Ivakićeve
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana