Osijek
REPKA I PANNONIAN NAPUNILI GRAD

Osijek puca po šavovima: Nema slobodnog kreveta
Objavljeno 6. lipnja, 2019.
Na dva događanja očekuje se 50.000 gledatelja * Sobe bukirane i u Baranji, dolaze i Velšani bez ulaznica

Osijek će do kraja tjedna pucati po šavovima, a mjesta za noćenje odavno više nema baš nigdje! Tisuće ljudi od četvrtka do nedjelje prodefilirat će gradom na Dravi - što na Pannonian Challengeu, najvećem festivalu ekstremnog sporta u ovom dijelu Europe, što na kvalifikacijskoj utakmici za Euro Hrvatska - Wales, koja se ove subote igra u rasprodanom Gradskom vrtu. Na dva se sportska događanja očekuje oko 50.000 gledatelja - domaćih i gostiju. Ugostitelji zadovoljno trljaju ruke.

- Sve je puno, mjesta nema nigdje minimalno već mjesec dana, ako ne i duže. Booking je krenuo čim je najavljena utakmica s Walesom. Sobe su, osim u Osijeku, bukirane i u Baranji, pa i dalje - kaže nam direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske županije Ivana Jurić. Naime, smještajni kapaciteti na području OBŽ-a su oko 4700 kreveta, a u gradu Osijeku oko 1700 kreveta - gotovo istovjetan broj karata prodanih velškim navijačima, kako nam kažu u HNS-u.

Planulo u pet minuta
- Prodano je ukupno 17.447 karata, od čega je Velšanima otišlo 1650 - rekao nam je glasnogovornik HNS-a Tomislav Pacak. To bi značilo da će sva mjesta u Gradskom vrtu biti ispunjena. No interes je mnogo veći, pa čujemo da u Osijek stiže i velik broj Velšana koji nisu uspjeli kupiti kartu za utakmicu.

- Imamo i primjer da nam se javio jedan velški par za volontiranje. Pitali su nas ako ikako mogu doći gledati utakmicu, a oni će doći odvolontirati što god treba. U NK Osijek kažu nam da su dobili stotine sličnih zahtjeva za volontiranjem - napominje Jurić.

U Hotelu Osijek kažu nam - svi su kreveti planuli odavno! Uz hrvatsku reprezentaciju, ondje su smještaj bukirali i brojni velški navijači. I u obližnjem Red Blue Apartmanima ekspresno su rasprodali sve.

- Čim je objavljeno da je utakmica u Osijeku Velšani su sve rezervirali doslovce pet minuta nakon objave - kažu u Red Blue Apartments. U apartmanima i sobama Centrum u središtu grada - isto.

- Velšani su nas potpuno bukirali čim je utakmica najavljena. Prodan nam je cijeli kapacitet - rekli su nam u Centrumu.

Upravo zbog toga, voditeljica komunikacijskog tima Pannonian Challengea Mirna Šmit, priča nam kako su imali golem problem s pronalaskom smještaja u gradu za stotine vozača koji stižu iz cijeloga svijeta. Nije bilo lako. Dobro su se pomučili, i bilo je dosta neizvjesno, no na kraju su svi vozači uspješno smješteni.

- Za priču grada i turizma to je zaista izvrsno, jer je Osijek, s obzirom na sve što se događa ovaj tjedan, a i inače, sve više prepoznat kao atraktivna lokacija - kaže Šmit. Na jubilarnom, 20. izdanju Pannonian Challengea, od četvrtka do nedjelje (od 5. do 9. lipnja), organizatori očekuju od 20.000 do 30.000 posjetitelja na natjecateljskom dijelu festivala u skate parku i na koncertnim programima u dvorištu Vege u Tvrđi.

Ekstremno zabavno
- Imamo 300 vozača iz 24 zemlje - među kojima su Argentina, Čile, SAD, Australija, Francuska, Slovenija, Italija... A stižu i reprezentacije Rusije i Mađarske. Atmosferu će dodatno zagrijati 30 glazbenih imena: Let3, Hladno pivo, Atheist Rap, Gužva u 16-ercu, Debeli precjednik... S nama je CatFish, poznati MC koji vodi BMX natjecanja, a tu je, naravno, i Mario Petreković, kao i naših 110 volontera - kaže Šmit. Uz domaću publiku stižu i “pojačanja” iz svih dijelova Hrvatske, regije, pa i svijeta.

- Kako imamo velik broj BMX reprezentacija, svi oni dovode svoje frendove i ekipu sa sobom u Osijek. Očekujemo i goste iz Hrvatske, posebice iz gradova koje smo s našim vozačima obišli tijekom Pannonian Challenge turneje. Stižu zagrebačke, riječke, varaždinske ekipe - dodaje Šmit. Svjesni su da je u Osijeku sve do idućeg tjedna nemoguće pronaći smještaj, ali imaju rješenje za one avanturističkog duha - uz skate park organiziran je besplatni Pannonian kamp.

Direktor Turističke zajednice Grada Osijeka Saša Uranjek rekao nam je da su podatci u e-visitoru o rezervacijama sjajni.

- Lijepo nas vrijeme očekuje tako da su sigurno pred nama dani s velikim brojem posjetitelja dvaju događanja, ali i dnevnih gostiju za vikend, neovisno o noćenju, jer pokazalo se da vremenske prilike bitno utječu na posjećenost - istaknuo je Uranjek. Napominje i da su ovakva događanja izvrsna za grad Osijek, turizam i promociju.

- Uvijek smo se ovdje u Osijeku pokazali kao izvrsni domaćini, ali i navijači, bilo na prijašnjim utakmicama nogometne reprezentacije, tako i u drugim sportskim događanjima kao, primjerice na Davis Cupu u tenisu. Ne čudi zato da smo mi Osječani prema anketama Bookinga kao pružatelji usluga smještaja proglašeni najgostoljubivijim domaćinima, a vjerujem da ćemo to opravdati i u ove uzbudljive dane - zaključio je Uranjek.

Jasenka Pejaković
Ivana Jurić

direktorica TZ-a Osječko-baranjske županije

NAKON UTAKMICE U TVRĐI FOODBALL FEST OSIJEK

“Kako bismo stvorili dodatan zabavni sadržaj za posjetitelje obaju događanja - i Pannoniana i utakmice, organizirali smo u suradnji s Turističkom zajednicom grada Osijeka dodatni program nazvan FoodBall fest Osijek, koji će se održati 7. i 8. lipnja, od 17 do 23 sata, na Trgu Sv. Trojstva u Tvrđi”, kaže nam direktorica Turističke zajednice Osječko-baranjske Ivana Jurić. Bit će to prvi tematski street food festival u Osijeku.

“Osim što je naziv festivala sam po sebi simboličan, imat ćemo 11 kućica koje predstavljaju 11 igrača - s nadimcima poznatih hrvatskih i svjetskih nogometaša. Imamo autohtonu gastronomsku ponudu: street food, craft piva, vina i rakije. Partner festa je i NK Osijek koji će imati animacijski dio, uz DJ-e koji će pratiti program oba dana”, kaže Jurić. Turističke zajednice napravile su sadržaj koji je kompatibilan kako za navijače, posjetitelje Pannoniana, tako i za sve Osječane.

“To neće biti fan zona u klasičnom smislu, nego zabavna zona za sve posjetitelje, jer se nadovezuje i na ugostiteljsku ponudu u Tvrđi. Naime, cilj nam je u Tvrđi koncentrirati posjetitelje svih događanja, upravo zbog svega što se ondje nudi tih dana. Zbog toga nema potrebe za jačim glazbenim programom, jer ljude upućujemo da produže u Vegu na koncerte u organizaciji Pannoniana”, kaže Jurić.

“Pridružite nam se na FoodBall Festu Osijek prije, tijekom, ili nakon strastvenog navijanja, kad ogladnite u skate parku, ili se prije koncerta Leta 3, Hladnog piva ili Atheist rapa, koji se istog vikenda održavaju u dvorištu Vege, dođite se zagrijati uz DJ Kemburgera i DJ Flegmu. Ulaz je slobodan, hrana sportski brza, a pivo i društvo odlično”, pozivaju organizatori prvog FoodBall Festa u gradu na Dravi.
Velšani bukirali smještaj pet minuta nakon objave utakmice, oni bez ulaznice žele volontirati
Možda ste propustili...

HRVATSKO DRUŠTVO ZA BUBREG HRVATSKOG LIJEČNIČKOG ZBORA

Kongres nefrologa od 12. do 14. 4.

GDJE U KUPOVINU U NEDJELJU?

Trgovine koje rade 14. travnja

Najčitanije iz rubrike