Osijek

Požeško bučino ulje na Ekotrgu
Objavljeno 6. lipnja, 2019.
Buče, bundeve, tikve, tikvice pripadaju skupini najstarijih povrtnih kultura koje je čovjek uzgajao za prehranu. No bilo je potrebno više od 10 tisuća godina da od njih dobijemo savršeni proizvod, i to daleko od njihove tople pradomovine (Srednje Amerike). Naime, prirodnom mutacijom jedna je vrsta bundeva razvila plod s finim golim sjemenkama. Ulje se iz sjemenki bundeva, pokazuju neki izvori, dobivalo i iz sjemenki s lupinom ili ljuskom, ali to nije bilo to. Njegovo savršenstvo, ulje bučinih golica - gusto, tamno, mirisno, punog okusa – “rodilo” se krajem 17. stoljeća u Štajerskoj. Austrija je i danas prvi proizvođač bučina ulja, a štajersko je ulje proizvod zaštićenog geografskog podrijetla i izvornost. U nas se bučinim uljem hvale Međimurci. A mi Slavonci? I mi imamo (najbolje) bučino ulje i ono danas (6. lipnja) stiže na Ekotrg (i u eCeker) iz Zlatne doline. E.N.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
oglas