Kultura
18. FESTIVAL EUROPSKE KRATKE PRIČE

Najbolja priča “Pogreb za dvoje” Eliše Papića
Objavljeno 5. lipnja, 2019.
ZAGREB - Priča "Pogreb za dvoje" riječkog pisca i liječnika Eliše Papića proglašena je u Zagrebu najboljom na natječaju za kratku priču 18. Festivala europske kratke priče, dok su priče "U dosluhu" Ive Kara-Pešića i "Fraktal" Adija Tufeka osvojile drugo i treće mjesto.

Na ovogodišnji, šesti natječaj za kratku priču Festivala europske kratke priče, 148 autorica i autora prijavilo je 234 priče s temom "Trebaš čuti ovu priču".

"Osim izvrsnog odaziva natječaj je još jednom pokazao da regija međusobno razumljivih jezika obiluje vrsnim kratkopričašicama i kratkopričašima", rečeno je na svečanom proglašenju u Teatru &TD Studentskog centra.

"Iako se kroz više krugova čitanja i ocjenjivanja stvari obično iskristaliziraju same od sebe, ove je godine visoka kvaliteta prijavljenih priča dovela do izuzetno napete završnice koja je nekim članovima žirija bila bolja i od Eurovizije", rekao je predsjednik ocjenjivačkog suda Stjepan Balent. Žiri, koji su uz Balenta činili pisci, urednici, novinari i književni kritičari Ivana Rogar, Korana Serdarević, Vladimir Arsenić i Sven Popović, ocijenio je "Pogreb za dvoje" "napetom pričom punom duha i koketiranja s fantastikom, čime čitatelja uvodi u svijet zavodljivog zla". Papić je osvojio prvu nagradu, dvotjedni boravak u baltičkoj rezidenciji za pisce i prevoditelje u Ventspilsu, u Latviji.

Drugu nagradu, dvotjedni boravak u splitskoj rezidenciji za pisce udruge Kurs, osvojila je priča "U dosluhu" Ive Kara-Pešića, prema mišljenju žirija, "jedna od onih malobrojnih priča sa životnom poukom koje ne dociraju, nego su zabavne i ne sadrže patetiku". Ta se pouka, vrlo jednostavna i umirujuća, prošivena kroz duhovito pripovijedanje, nenametljivo nadaje tek iz drugog plana i sjeda točno gdje treba, stoji u obrazloženju.

Treću nagradu, pohađanje ljetne škole pisanja CeKaPea, pripala je priči "Fraktal" Adija Tufeka, "jednostavno ispričanoj ljubavnoj priči s podnaslovima koji se na razne načine poigravaju riječju fraktal". Tako se nižu zgode jedna za drugom, slične kao što su međusobno slični fraktali, ali ipak posve različite, kao što je svaka priča, pa i ona o nesretnoj ljubavi, posebna na svoj način, smatraju članovi žirija.

Eliša Papić (1992.) prvi roman "Šest žica i Stetoskop" objavio je 2017., a samostalno stvara autorsku glazbu pod imenom Elisha te godine 2019. izdaje svoj drugi album "Chaos Buddy", djelomice temeljen na vlastitim kratkim pričama. Godine 2018. osvaja prvo mjesto na 7. međunarodnom festivalu Pavle Popović, festivalu poezije i proze u kategoriji mladih do 30 godina. Njegova priča "Da je bar sve to rock’n’roll" proglašena je najboljom kratkom pričom na 7. natječaju za kratku priču Muzeja Anđela 2018. Trenutačno radi kao liječnik specijalizant neurologije u Kliničkom bolničkom centru Rijeka te stvara novu glazbu i piše kratke priče. HINA
Eliša Papić radi kao specijalizant neurologije u KBC-u Rijeka te stvara novu glazbu i piše kratke priče
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana