Novosti
RATNA ŠTETA

Povratnici najavili tužbu protiv države
Objavljeno 5. lipnja, 2019.
Predsjednik Zajednice povratnika Hrvatske (ZPH) Josip Kompanović rekao je u ponedjeljak na sjednici te udruge u Osijeku da će, ako se uskoro ne krene u proceduru donošenja Zakona o naknadi ratne štete, biti primorani pokrenuti postupak kolektivne tužbe protiv Republike Hrvatske za naknadu ratne štete koju su pretrpjeli prognanici tijekom Domovinskog rata. Pojasnio je kako ZPH već godinama traži donošenje Zakona o naknadi ratne štete, jer je to navedeno i u Sporazumu o normalizaciji odnosa između tadašnje SR Jugoslavije i Hrvatske iz rujna 1996.
Pojasnio je kako obnova objekata koju su prognanici dobili nije nadoknadila stvarnu štetu, jer je niz primjera u kojima je prognanik imao stambeni objekt od 150 ili 200 četvornih metara, a pri povratku je dobio pravo na gradnju objekta od 60-70 kvadrata. "Procijenjena ratna šteta koju je utvrdila državna Komisija za popis i procjenu ratnih šteta iznosi 236 milijardi kuna. Napominjem kako je tu riječ o cestama, tvornicama, javnim objektima, infrastrukturi, ali mi govorimo o ratnoj šteti koju su pretrpjeli građani. Prema analizi koju smo napravili, iznos te štete je oko 200 tisuća kuna prosječno po obitelji. U progonstvu je bilo oko 70 tisuća obitelji, čime dolazimo do iznosa od 14 milijardi kuna štete“, rekao je Kompanović, naglasivši da će ZPH, ako se u roku od šest mjeseci ne krene u proceduru donošenja Zakona o naknadi ratne štete, pokrenuti postupak kolektivne tužbe protiv RH. J.N.
Pritisak radi rješavanja pitanja sa Srbijom
Bivša savjetnica hrvatskog predsjednika za pitanja reintegracije hrvatskog Podunavlja Vesna Škare Ožbolt, kazala nam je kako ovaj zahtjev ZPH vidi kao pritisak na Vladu da krene u rješavanje pitanja ratne odštete sa Srbijom. "Bivši prognanici pretrpjeli su materijalnu i nematerijalnu štetu. Tim je ljudima materijalna šteta jednim dijelom nadoknađena, no o naknadi nematerijalne štete do sada gotovo da nije bilo govora", kazala je za naš list. Ona kaže kako država sigurno nije u mogućnosti isplatiti odštetu koju ZPH spominje, a ne vidi ni na temelju čega bi to Hrvatska mogla učiniti. I.M.
Možda ste propustili...

HSLS NIŠTA NE TRAŽI

Hrebak: Dajemo podršku HDZ-u

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO

Klimanu priznat 31 preferirani glas

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana