Novosti
STRANKA RADA I SOLIDARNOSTI UPUTILA ZAHTJEV PREMIJERU

Bandić traži smjenu ministrice Divjak, njezin ured ga poziva da ulaže u škole
Objavljeno 4. lipnja, 2019.

Predsjednik Stranke rada i solidarnosti i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić zatražio je u utorak od premijera Andreja Plenkovića da smijeni ministricu znanosti i obrazovanja Blaženku Divjak, odnosno da "povuče državnički potez" zbog njezina protuzakonita djelovanja. Bandić je na konferenciji za novinare ocijenio da Divjak "treba snositi konzekvence zbog toga što svjesno krši zakon". Pozvao je mjerodavne državne institucije da provjere podatke o radu ministrice u vezi s izradom metodičkih priručnika, za što je lani utrošeno više od 7,3 milijuna kuna. Unatoč potrošenom novcu metodički priručnici koriste se samo u ovoj školskoj godini, a neće se primjenjivati u Školi za život zbog brojnih primjedaba iznesenih tijekom javne rasprave. Također je ustvrdio da je za Školu za život u 2018./2019. godini nabavljeno osam tisuća tableta po cijeni od tisuću kuna po komadu, a roditelji mogu kupiti nove po cijeni od 500 kuna, dakle upola jeftinije. Pozvao je Državno odvjetništvo i mjerodavne državne institucije da postupe sukladno svojim ovlastima. Na novinarsko pitanje znači li to da njegova stranka želi ući u Vladu, Bandić je ustvrdio da ih "ne zanimaju fotelje".


Istodobno, saborski zastupnik Stranke rada i solidarnosti Kažimir Varda najavio je novinarima uoči sastanka koalicijskih partnera da će, ne smijeni li Plenković ministricu Divjak, njezinu smjenu on zatražiti na sjednici Sabora u srijedu tijekom pet minuta određenih za slobodnu riječ. Ustvrdivši da je ministrica prekršila zakon, Varda je rekao kako je on vrlo jasan - udžbenici su besplatni za osnovnu školu, osim onih posebnih koje Vlada može financirati ako za to ima sredstava. Učenik, dodao je, mora izabrati jedan od predmeta - to nije samo vjeronauk, to su i strani jezik, informatika, latinski i grčki.


Ministrica Divjak izjavila je u subotu kako je dobila garanciju od premijera da će osnovnoškolci iduće školske godine dobiti besplatne udžbenike za sve obvezne i izborne predmete.

Posebni savjetnik ministrice Maro Alavanja je nakon Bandićeve konferencije za medije rekao kako im je žao što se gradonačelnikov fokus na obrazovanje "nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola". "Drago nam je da je gradonačelniku u fokusu obrazovanje, ali žao nam je što se to nimalo ne reflektira na opremanje ili održavanje škola kojima je Grad osnivač. Bilo bi znatno važnije da gradonačelnik uloži novac u sanitarne čvorove u školama i sanaciju azbestnih krovova nego na zlatne WC-e diljem Zagreba", komentirao je Alavanja na upit Hine. Gradonačelniku, dodao je, "ostavljamo da se bavi vlastitim sudskim sporovima, a mi ćemo i dalje donositi rezultate i konkretne promjene u obrazovanju poput uvođenja obavezne informatike i uvođenja kurikularne reforme u učionice". H/D.Pav.
SVE JE RIJEŠENO
Nakon što je Bandić zatražio ostavku ministrice Divjak, novinari su predsjednika HNS-a Ivana Vrdoljaka nakon sastanka koalicijskih partnera pitali je li se razgovaralo o njezinoj budućnosti. Nakon kratkog odgovora "ne", Vrdoljak je ustvrdio da se razgovaralo o tome "da se meritum stvari riješio", poručivši kako mu je drago što će se obrazovna reforma u rujnu naći u školama. Upitan boji li se da bi se HNS moglo izbaciti iz vladajuće koalicije zbog "mira u kući" Vrdoljak je rekao: "Ja sam toliko sretan što je reforma u školama i što je, recimo, pet dozvola na internetu, a reformski proces HNS-ovih ministara bi trebali svi uzeti za primjer." Branko Bačić (HDZ) potvrdio je kako je na sastanku predstavnik Stranke rada i solidarnosti iznio zahtjev Milana Bandića za njezinom ostavkom. "Premijer je jasno rekao da je Vlada priopćenjem riješila kako nema dvojbe oko toga da će se iz proračuna financirati i udžbenici iz izbornog predmeta vjeronauka. Držimo da je na taj način to riješeno", poručio je Bačić. "Sve druge okolnosti oko odnosa između Bandića i Divjak rješavat ćemo u budućnosti", dodao je.
Možda ste propustili...

“MIGRACIJE - TRŽIŠTE RADA - ADMINISTRACIJA”

Velika potražnja za radnicima vladat će još nekoliko godina

PREDSJEDNIK HRVATSKE STRANKE UMIROVLJENIKA VESELKO GABRIČEVIĆ

HSU zadovoljan Vladom i HDZ-om