Regija
INICIJATIVA ŽUPLJANA BRANJINOG VRHA

Žele postaviti križ krajputaš na mjesto gdje je bio od 1767.
Objavljeno 5. lipnja, 2019.
Čeka se odgovor na upit poslan Ministarstvu državne imovine, odnosno dozvola za postavljanje križa na državnom zemljištu
BRANJIN VRHUnatoč željama mještana belomanastirskog prigradskog naselja Branjinog Vrha, a ‘‘zahvaljujući‘‘ tromoj državnoj administraciji, križ krajputaš koji žele postaviti na ulaz u naselje, s desne strane DC7 (iz smjera Mađarske), nikako da ugleda svjetlo dana.


Križ je doduše zajedno s oplatom (postoljem) već u Branjinom Vrhu, ali čeka na ‘‘blagoslov‘‘ Ministarstva državne imovine koje nikako da stigne.


- Zamolbu smo im poslali prije približno četiri mjeseca. U njoj molimo ustupanje četiriju četvornih metara državnog zemljišta kako bismo na to mjesto postavili križ - u ime župljana branjinvrške župe Uzvišenja svetoga Križa i Provedbenog odbora kažea Stipo Benak, naglašavajući kako postoji i te kako čvrst razlog zbog kojega križ žele postaviti upravo na tom mjestu. Tamo je, naime, bio stoljećima. Mjesto nam je pokazao na približno 230 godina starom zemljovidu tadašnjeg grada Baranyavara (današnjeg Branjinog Vrha).
Grad 1724.

- Postavljanje križeva krajputaša u Baranji seže tri stoljeća unazad. Izgonom Osmanlija trebalo je povratiti vjeru u život na ovim prostorima. Postavljali su se i blagosiljali križevi u blizini polja, vinograda, ulazaka u sela... Odlukom bečkog dvora, Branjin Vrh (Baranyavar) dobio je 1724. status grada. Crkva još nije bila sagrađena, a protestantizam - kalvinizam uzeo je znakovitog maha. Važno je istaknuti kako kalvinizam ne pridaje značenje vidnom isticanju križa, niti ga ima u svojoj religijskoj ornamentici, pa je i to bio jedan od razloga što stanovnici nisu prihvatili kalvinizam te su 1767. godine odlučili postaviti križ s raspelom na sjevernoj strani ulaza u tadašnji grad. Oko njega su se okupljali i molili, a za njihove molitve čulo se i u bečkom dvoru. Naposljetku, izdacima nadvojvotkinje Kristine, gospodarice vlastelinstva, 1789. godine dovršena je gradnja župne crkve - objašnjava Benak, dodajući kako je tada Branjin Vrh izgledao nešto drugačije pa bi sadašnja lokacija križa trebala biti 200-tinjak metara udaljena od postojećeg mosta na Karašici, kod mosta (iz vremena Marije Terezije) na kanalu Travnik. Nastavlja kako je križ bio drven pa su ga često obnavljali. Sve do Domovinskog rata i progonstva, kada mu nestaje svaki trag. Nakon mirne reintegracije zemljište na kojem se križ nalazio pripalo je Republici Hrvatskoj.

Dar iz Kuševca

Na ideju ponovnog postavljanja križa došlo je dvadesetak članova molitvene zajednice Župe uzvišenja svetoga Križa, koja postoji 15 godina i koja sebe naziva kruničarima. Okupljaju se u zajedničkoj molitvi u crkvi tijekom svibnja i listopada, u vrijeme svibanjske i listopadne pobožnosti Blaženoj Djevici Mariji.


- Kruničari su u neformalnom razgovoru prije jedne molitve u listopadu prošle godine zaključili kako na ulasku u Branjin Vrh više nema križa i kako bi ga bilo dobro vratiti. Uz molitve za njegov povratak, na društvenim su mrežama zapitali može li im tko darovati križ koji ‘‘miruje‘‘ u nekom kutku i daleko je od očiju javnosti - podsjeća Benak te nastavlja kako im se ubrzo javio vlč. Mihael Mađarević iz kuševačke Župe Kraljice krunice. Priopćio je kako raspolažu kamenim križem koji su voljni darovati jer su na njegovo mjesto postavili drugi. Iz iste župe javio se i Stipo Grbeša koji je pak ustupio drveni skrojeni oplat za betoniranje postolja. Križ i oplat dopremljeni su u Branjin Vrh i čekaju na postavljanje. U međuvremenu, župljani Branjinog Vrha počeli su i skupljati novac za kupnju raspela.
- Križ bismo svim srcem htjeli postaviti ove godine jer naša župa navršava 230 godina od izgradnje crkve. Čini mi se da dozvolu resornog ministarstva već predugo čekamo. Nadam se da će nadležni ubrzo pozitivno riješiti našu zamolbu kako bi proslava 230 godina izgradnje naše crkve bila potpuna - podvlači Benak, a s njim se slažu i svi branjinvrški župljani.


Ivica Getto
Križ stajao još od Habsburške Monarhije
Zanimljivo izgleda izvadak iz arhive, u kojemu stoji kako je križ postojao u vrijeme Habsburške Monarhije, Austro-Ugarske Monarhije, u doba Prvog svjetskog rata, Kraljevine Jugoslavije, Drugog svjetskog rata, FNR Jugoslavije i SFRJ. Uništen je u vrijeme okupacije Baranje, i od tada ga nema. O njegovu postojanu svjedoči i zapis iz Kanonskih vizitacija 1829. godine, u kojima stoji kako je drveni križ sa slikom Spasitelja 1767. godine podignulo 15 utemeljitelja, branjinvrških seljaka, sukladno potvrdi koja se nalazi u župnoj zgradi. Oni križ, napisano je još u Kanonskim vizitacijama, sami i održavaju.
Najstariji u župi
Sukladno zapisima iz Kanonskih vizitacija 1829. godine, vidljivo je kako je križ na tom mjestu najstariji postavljen na području župe. Postojala su još četiri - na groblju, pokraj crkve, u podnožju branjinvrškog brda i kod kapelice sv. Ivana Nepomuka. Svi su blagoslovljeni.
Pred križem darovanom branjinvrškoj župi prije 25 godina prekrižio se papa Ivan Pavao II.
Možda ste propustili...

POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM KUĆANSTVIMA U VRIJEME EPIDEMIJE

Dijele se paketi “Vaš dar za pravu stvar”

MILIJUNSKO ULAGANJE U HITNU

Dobili dva nova vozila i biobag

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PRIGOVORI NA STANJE ŽELJEZNIČKO-CESTOVNOG PRIJELAZA NA CESTI VALPOVO - ŠAG

Vozači tvrde: Auti nam se raspadaju

2

SREDIŠTE TRADICIJSKE KULTURE RH

Otvorene 55. Vinkovačke jeseni: Raskoš narodnog blaga i inat ponosnog slavonskog čovjeka

3

CESTA POPOVAC - KAMENAC: U ZAVRŠNE RADOVE POČETKOM 2021.?

Cijeli višemilijunski projekt koči i čestica vrijedna 70-ak kuna!