Regija
JEDINSTVENI SOLARNI PARK

Energija Sunca besplatna za 2 tisuće stanova
Objavljeno 5. lipnja, 2019.
Tehnostan investira milijun kuna, a radovi će biti u cijelosti gotovi do rujna 2021. godine
VUKOVAR

U vukovarskoj gradskoj četvrti Borovo naselje u tijeku je realizacija projekta sunčane termalne elektrane, prve tog tipa na području cijele Hrvatske.

U povodu toga su solarni park, smješten u dvorištu toplane, obišli gradonačelnik Ivan Penava i direktor gradske tvrtke Tehnostan, Kristijan Lovrenščak. Navedeno je kako je investicija vrijedna milijun kuna, a Tehnostan sve financira vlastitim sredstvima.

- Projekt ćemo odraditi u više faza kroz nekoliko godina. Pripreme su počele prošle godine, kada je bilo potrebno urediti ovaj prostor. Dovršetak projekta u cijelosti planiran je do rujna 2021. godine, s tim da ćemo ga etapno puštati u pogon i ostvarivati prinose od djelomičnih polja solarnog panela - rekao je Lovrenščak, pojašnjavajući kako je za ovu godinu predviđeno 160 ploča, koje bi mogle zagrijavati šest nebodera na Vijencu Ruđera Boškovića u najhladnijem mjesecu u godini.

Naglasio je kako je solarni prinos za Vukovar izvanredan, a položaj čestice takav da omogućava iskorištavanje Sunčeve energije te je bilo potrebno napraviti kvalitetan projekt čijom će realizacijom u jesen 2021. imati gotovo 600 ploča.

- Kada govorimo o toplinarstvu u Hrvatskoj, ovo je prva solarna kotlovnica i s jednog će se mjesta napajati više od dvije tisuće stanova. U kućnim sustavima uvijek imate trenutke kada nema potrošnje toplinske energije, odnosno tople vode, dok Sunca ima u izobilju. Ovdje se to neće dogoditi zato što će uvijek netko u dvije tisuće stanova koristiti toplu vodu - naveo je i dodao kako će na taj način anulirati neke gubitke, ali i poskupljenje energenta tako da će i dalje zadržati cijenu energije koja već četiri sezone iznosi 31 lipu po kilovatsatu.

Nakon dovršetka projekta snaga ovoga polja pri punoj osunčanosti bit će oko 900 kilovata, planiraju i postavljanje dizalice topline koja će biti smještena unutar toplane i imati 300 kilovata te 75 kilovata fotonaponskih ploča koje će biti postavljene na krov toplane, kojom bi si proizvodili više od 80 posto električne energije za pogon kotlova i cirkulacijskih pumpi.

- Ovaj sustav malo drugačijim od drugih čini to što ćemo akumulaciju toplinske energije vršiti ispod cesta Borova naselja, gdje je više od 5 kilometara toplovodne mreže s više od 100 kubika vode koja cirkulira. Svu energiju ćemo pohraniti kako bi, u trenucima kada je potrebna, bila dostupna stanarima i besplatna - rekao je Lovrenščak.
Dragana Korpoš
toplina
ANULIRAT ĆE SE GUBICI, NEMA POSKUPLJENJA
Snimaju stanje geotermalnih potencijala
Gradonačelnik Ivan Penava izrazio je zadovoljstvo što Vukovar dobiva prvi solarni park.

- Opskrba energijom iz Sunčeve svjetlosti reducirat će troškove tvrtke Tehnostan, jer će doći do smanjenja potrošnje plina, a u konačnici će se odraziti i na račune koje naši stanari dobivaju za grijanje, odnosno pripremu tople vode - izjavio je Penava.

Naglasio je kako će Grad i dalje pratiti natječaje i iskoristiti svaku mogućnost povlačenja sredstava iz fondova Europske unije, kako bi u Vukovar privukli novac i stvorili dodanu vrijednost. Podsjetio je kako već 2-3 godine snimaju situaciju za geotermalne potencijale na području grada, pa ako studije pokažu povoljne pokazatelje, u budućnosti će se posvetiti i geotermalnim izvorima.
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ZA NEKOLIKO DANA BARANJSKE BERBE

Vinogradi, za sada,
izgledaju obećavajuće

2

JEDINSTVENI HRAST U NOSKOVCIMA

Stablo koje još odolijeva vremenu i broji stoljeća

3

SENZACIONALNO OTKRIĆE IZ POVIJESTI GRADA

Prva kinopredstava u Valpovu bila prikazana 1897. godine!