Regija
MANDARIĆ: U MIMOZU SOCIJALNE USLUGE

Centru za socijalnu skrb u Mimozi treba kat - 1000 kvadrata
Objavljeno 4. lipnja, 2019.
Grad zgradu želi obnoviti EU novcem. U Ugovoru o darivanju stoji da ju država daruje "za javne i društvene potrebe grada"
ĐAKOVO - Nakon što je država krajem siječnja Gradu Đakovu darovala ovdašnji najveći mrtvi kapital - bivšu upravnu zgradu jednako tako bivše Đakovštine d.d. - Mimozu, a pozicija i oporba u gradskoj vijećnici i izvan nje ukrstila koplja oko tog dara Đakovu, ova se tema ponovno našla za vijećničkom govornicom, na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća (GV). Gradonačelnik Marin Nandarić (HDZ) tada je poručio da se ozbiljno razmišlja o budućim sadržajima zgrade te da se ona pritom temeljito obnovi sredstvima Europskog socijalnog fonda.
- Najbolje bi bilo modernizirati ju i opremiti sredstvima Europske unije, a njezina namjena bit će za socijalne usluge - najavio je Mandarić, odgovarajući na istup oporbenog vijećnika Gorana Solde o sudbini te zgrade.

Sada u 292 tuđih kvadrata

- U Ugovoru o darovanju Mimoze Gradu stoji da zgradu treba staviti u funkciju u roku od pet godina. Imamo li ideju za nju? Je li to otvaranje đakovačkog veleučilišta u njoj ili i dalje nema ideje za Mimozu? Razmišlja li gradska uprava preseliti se u nju jer je u njoj sve više zaposlenih ako se zna da je 2018. za plaće zaposlenih pri Gradu trebalo 10,42, a sada već 13 milijuna kuna?! - zapitao je Soldo.


Najave da će Mimoza nakon temeljite obnove "ići" u socijalne usluge skreće pozornost na dugogodišnje đakovačko pitanje - gdje trajno smjestiti ovdašnji Centar za socijalnu skrb koji je, podsjetimo, godinama podstanar u tijesnom, suterenskom prostoru Doma za starije i nemoćne, a gdje je u najmu, Tragom najava da će u obnovljenu Mimozu socijalne usluge, ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Đakovo, Dubavku Petrović, pitali smo jučer vidi li se Centar u toj zgradi.


- Već su vođeni razgovori o toj temi, a upravo slijedi razgovor u Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku o tome. U svakom slučaju, mi smo za Mimozu zainteresirani. Do kraja tjedna više ćemo znati i definirati o preseljenju - da li u nju ili slijedi neko drugo rješenje - kaže Petrović. Dodaje, Centar ima potrebe za 1000 četvornih metara prostora,


- Kada bismo se preselili u Mimozu, trebao bi nam cijeli kat. Sada smo u skučenih 292 kvadrata gdje radi 27 zaposlenih, a tu je i svakodnevna fluktuacija stranaka, kojih dnevno zna biti i po 20 - 30, ovisno o kojem se odjelu radi - zajamčenoj minimalnoj naknadi, braku i obitelji i dr. - kaže Petrović.
Vruće pitanje


Dok se preispituje koji bi korisnici bili adekvatni za prostor kao što je Mimoza, a socijalne usluge udovoljavaju i čl. 2. u kojem stoji da RH daruje Mimozu "za javne i društvene potrebe grada", ovih dana, kaže Mandarić, počeli su i pripremni radovi na ograđivanju zgrade. U svakom slučaju, Grad darovanu Mimozu želi obnoviti EU sredstvima, a upravo je vrijeme EU fondova, mjera, projekata... Mimoza je sve ovo vrijeme vruće đakovačko pitanje, još od 2000., još iz vremena kada ju je RH preuzela na ime neizmirenih obveza "Đakovštine" prema državi. Još ju je Kosoričina Vlada darivala Gradu, no tadašnji gradonačelnik Zoran Vinković nije htio dar "s kojim će lokalna zajednica samo imati problema i troška". "Neka ju država prvo sanira pa onda daruje Gradu", poručivao je tada, uz procjenu da za sanaciju zgrade treba 30 - 40 milijuna kuna. Njegova zamisao bila je da se u nju presele svi županijski, državni i drugi uredi po gradu, da ona bude administrativno srce Đakova, no do realizacije te ideje nije došlo, kao ni do ostalih koje su se u međuvremenu čule - da Mimoza bude bolnica, hospicij, starački dom, sjedište Ministarstva poljoprivrede..., a nuđena je i (Nad)biskupiji, no Crkva ju nije htjela. A dok su se ideje nizale i, kao po praivlu, padale u vodu, nekadašnji simbol moći PIK-a, a poslije "Đakovštine", propadao je sve više pa je pred Đakovom danas ozbiljno pitanje kako pristupiti njenoj obnovi. S.ŽUPAN
Kočiš za javni registar gradske imovine
Temi Mimoze, sada kao dijela gradske imovine, srodna je i tema koju je na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća inicirao SDP-ov vijećnik Danko Kočiš, a koji je naglasio potrebu izrade javnog registra cjelokupne gradske imovine. "Potreban je kataloški prikaz sve te imovine", rekao Kočiš. "Još uvijek vlada veliki nered u tom području, naslijeđena nesistematizacija podataka, pa na tome treba itekako poraditi", odgovorio je gradonačelnik Mandarić. A da se u registar sve više ima što upisati govori podatak da Grad kupuje ili planira kupiti niz nekretnina za više potreba - za vrtić, igrališta, parkove...
Mimoza u brojkama
Mimoza je 2001., kada ju je Kosoričina Vlada htjela darovati Gradu, bila procijenjena na 24,3 milijuna kuna. Površina joj je 7.300 kvadrata, a ima više stotina (manjih) ureda. Država ju je na ime neplaćenih doprinosa i drugih obveza "Đakovštine" preuzela početkom 2000-ih.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELE TURISTIČKI POENTIRATI:

Ubojstvo u Orient Expressu zbilo se pokraj Strizivojne!

2

DVIJE OSNOVNE ŠKOLE DRUGU GODINU RADE POD ISTIM KROVOM

Zbog otežanih uvjeta rada neki su djecu ispisali iz ove škole

3

GRADSKO VIJEĆE RASPRAVLJALO O DEMOGRAFSKIM MJERAMA

Osobama do 45 godina 15.000 proračunskih kuna za kupnju nekretnine