Regija
POTVRĐENO

Slobodni od kuge malih preživača
Objavljeno 4. lipnja, 2019.
Na generalnoj sjednici Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), održanoj 30. svibnja, Republika Hrvatska dobila je status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača - zarazne bolesti ovaca i koza. Hrvatska je taj status dobila nakon detaljne procjene i analize dokumentacije u standardiziranom postupku koji priznaju sve države članice OIE-a, a od velikog je značenja za međunarodnu trgovinu jer reflektira transparentnost i kvalitetu veterinarske službe određene zemlje, povećava vrijednost stočarskog sektora i olakšava međunarodnu trgovinu.


“Širenje ove bolesti moglo bi prouzročiti izravne i neizravne gubitke kako na području Hrvatske tako i na području EU-a. Od presudne je važnosti za naše stočarstvo sigurnost i zdravlje životinja, pa se brza i pouzdana dijagnostika i spremnost na brzu reakciju očekuje od čitave veterinarske struke. Svi napori koje smo uložili ostvarili su ciljani rezultat, a nadam se da će na globalnoj razini ova bolest biti iskorijenjena u sljedećem desetljeću”, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.


U trendu globalizacije, zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u svrhu osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Postavljeni zdravstveni standardi za zdravlje životinja na svjetskoj razini su upravo standardi OIE-a. Ako za standarde nema pravila u EU zakonodavstvu, slijede se standardi OIE-a.
Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PORTRET DOKTORA BOŽIDARA LOLIĆA

Počast legendarnom našičkom
liječniku na Odjelu kirurgije

2

VELIKA SVEČANOST ZA VALPOVAČKU ŽUPU

Nadbiskup posvetio oltar i blagoslovio župni dom

3

SLAVA DLESK PROSLAVILA STOTU:

Bilo mi je teško, ali sada uživam