Regija
POTVRĐENO

Slobodni od kuge malih preživača
Objavljeno 4. lipnja, 2019.
Na generalnoj sjednici Svjetske organizacije za zdravlje životinja (OIE), održanoj 30. svibnja, Republika Hrvatska dobila je status države koja je službeno slobodna od kuge malih preživača - zarazne bolesti ovaca i koza. Hrvatska je taj status dobila nakon detaljne procjene i analize dokumentacije u standardiziranom postupku koji priznaju sve države članice OIE-a, a od velikog je značenja za međunarodnu trgovinu jer reflektira transparentnost i kvalitetu veterinarske službe određene zemlje, povećava vrijednost stočarskog sektora i olakšava međunarodnu trgovinu.


“Širenje ove bolesti moglo bi prouzročiti izravne i neizravne gubitke kako na području Hrvatske tako i na području EU-a. Od presudne je važnosti za naše stočarstvo sigurnost i zdravlje životinja, pa se brza i pouzdana dijagnostika i spremnost na brzu reakciju očekuje od čitave veterinarske struke. Svi napori koje smo uložili ostvarili su ciljani rezultat, a nadam se da će na globalnoj razini ova bolest biti iskorijenjena u sljedećem desetljeću”, izjavio je potpredsjednik Vlade RH i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić.


U trendu globalizacije, zdravstvene mjere imaju sve veću važnost u svrhu osiguravanja međunarodne trgovine životinja i proizvoda životinjskog podrijetla. Postavljeni zdravstveni standardi za zdravlje životinja na svjetskoj razini su upravo standardi OIE-a. Ako za standarde nema pravila u EU zakonodavstvu, slijede se standardi OIE-a.
Dijana Stanić Rešicki
Možda ste propustili...

DRŽAVNO PRVENSTVO U LOVNOM STRELJAŠTVU

Lovci VPŽ-a su najbolji u državi

ZA VJERSKE ZAJEDNICE 63 000 KUNA

U Podgoraču će sagraditi pastoralnu dvoranu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

ŽELE TURISTIČKI POENTIRATI:

Ubojstvo u Orient Expressu zbilo se pokraj Strizivojne!

2

DVIJE OSNOVNE ŠKOLE DRUGU GODINU RADE POD ISTIM KROVOM

Zbog otežanih uvjeta rada neki su djecu ispisali iz ove škole

3

GRADSKO VIJEĆE RASPRAVLJALO O DEMOGRAFSKIM MJERAMA

Osobama do 45 godina 15.000 proračunskih kuna za kupnju nekretnine