Svijet
DISKRIMINACIJA PRI ZAPOŠLJAVANJU U RS-U

Zapošljavaju Srbe, a Hrvate otpuštaju
Objavljeno 4. lipnja, 2019.
Predsjedajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi kako su Hrvati i Bošnjaci diskriminirani u Republici Srpskoj pri zapošljavanju. On upozorava na najnovije podatke MUP-a entiteta RS, prema kojima je u prošloj godini smanjen broj zaposlenih Bošnjaka i Hrvata u policiji RS-a, a istovremeno je broj Srba povećan.


- Prema tim podatcima, na kraju 2018. broj ukupno zaposlenih u MUP-u RS-a iznosio je 7014, od čega Srba 6541 ili 93,2 posto, što je 1,7 posto više nego u 2017., istovremeno je broj zaposlenih Bošnjaka smanjen sa 355 na 350, a broj Hrvata sa 70 na 68 - kaže Zvizdić, dodajući kako su ti podatci "vrlo zabrinjavajući", i upozorava na "očiglednu protuustavnu diskriminaciju Bošnjaka i Hrvata u zapošljavanju" u policiji te podsjeća na zakon, koji propisuje da struktura zaposlenih u policiji odražava nacionalnu strukturu stanovništva. Zvizdić podsjeća kako je 1991., prije masovnog protjerivanja, zločina i genocida nad Bošnjacima, broj Bošnjaka na području koje danas čini entitet RS bio veći od 28 posto, a sada ih je oko pet posto.
- Ista situacija nedovoljne zastupljenosti je i s Hrvatima, kojih je u MUP-u RS-a trenutno zaposleno manje od jedan posto, a prema popisu iz 1991. bilo ih je 9,2 posto na teritoriju današnjeg entiteta RS. S druge strane, više od 93 posto Srba trenutno je zaposleno u MUP-u RS-a, što je više od 12 posto više nego što je bilo Srba u RS-u prema posljednjem popisu stanovništva i više od 30 posto više nego prema popisu stanovništva iz 1991. - tvrdi Zvizdić. M.F.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike