Autoglas
SIGURNOST DJECE

Test 41 autosjedalice, samo dvije maksimalne
Objavljeno 4. lipnja, 2019.
Hrvatski autoklub i partneri 50. put testirali su autosjedalice čije su se kvalitete pomno provjeravale u četiri velike kategorije

Hrvatski autoklub (HAK) objavio je rezultate proljetnog testiranja dječjih autosjedalica koje se provodi već 50 godina. Testirana je čak 41 različita dječja autosjedalica, a nakon rigoroznih testiranja na vrhu su se izdvojila dva proizvoda. Maksimalnu ocjenu - vrlo dobar, zavrijedili su Bébé Confort Jade + 3wayFix i Maxi-Cosi Jade + 3wayFix.

Ove dvije sjedalice bile su najbolje na području sigurnosti, među najboljima na području jednostavnosti uporabe, dok su lagano podbacili jedino na području ergonomije. Njihovim minusima jedino se mogu smatrati činjenice da su to relativno teške sjedalice koje zauzimaju mnogo prostora u automobilu te da djeci nude ponešto limitiran pogled iz vozila.

Iza dvije najbolje autosjedalice smjestilo se njih čak 28 dobrih, četiri su bile zadovoljavajuće, tri su dobile ocjenu jedva dovoljan, a četiri su loše. Zašto loše? Autosjedalica Baby Style Oyster Carapace Infant + Duofix i-Size Base odvojila se od svoje Isofix baze tijekom ispitivanja frontalnog sudara i zajedno s lutkom od 11 kg gotovo nekontrolirano odletjela prema prednjim sjedalima.

Preporuke
Opasnost od ozljeda u provedenom ispitivanju je visoka, što je izravno dovelo do snižavanja preporuke. Kod druge autosjedalice, Chicco Oasys i-Size Bebecare + Duofix i-Size Base, također prilikom testa frontalnog sudara pojas je izletio iz ležišta te je lutka od 11 kilograma izbačena u kabinski prostor/unutrašnjost vozila. S obzirom na visok rizik od ozljeda snižavanje ukupne ocjene na minimum bilo je automatsko! Model Giordani Galaxy 012 možda je čak najlošiji od svih loših dječjih sjedalica jer, osim visokog rizika od ozljeda pri frontalnom sudaru karakterizira ga i relativno visok rizik od ozljeda pri bočnom sudaru te loše namještanje pojasa. Čak i kad bi mu sve ostale ocjene na testiranju bile dobre, a nisu, nikako ne bi mogao dobiti preporuku. Autosjedalica Maxi-Cosi TobiFix, koja pomalo iznenađujuće, sadrži štetni sastojak TCPP u količini koja premašuje granicu iz Direktive 2014/79/EU, jer ni jedan od preostalih šest proizvoda ovog uglednog kanadskog brenda nije se na testiranju našao ni blizu crvene zone kad su u pitanju potencijalno kancerogene tvari. Zanimljivo, tako je Maxi-Cosi uspio imati svoje predstavnike na vrhu (Jade + 3wayFix) i na dnu (TobiFix) redoslijeda.

Da je bilo koji od tri spomenuta loša proizvoda uspio zaliječiti svoju ahilovu petu (osim modela Giordani Galaxy 012), našao bi se među velikom većinom poželjnih dječjih autosjedalica koje su zavrijedile ocjenu - dobar!

Sigurnost
Što se tiče sigurnosti, promatrani su rizici od frontalnog i bočnog sudara, namještanje pojasa te stabilnosti sjedalice u vozilu. Vrlo dobrih po zaštiti od frontalnog sudara je 12 dječjih autosjedalica, 16 je dobrih, osam je zadovoljavajućih, dvije su jedva dovoljne, a tri su loše. Od 12 najboljih, u njih deset dijete se vozi leđima okrenuto smjeru putovanja, a dvije su okrenute bočno.

Glede pitanja sigurnosti u bočnom sudaru, devet sjedalica je vrlo dobro (Bébé Confort Jade + 3wayFix, Besafe iZi Modular RF i-Size + iZi Modular Base, Britax Römer Kidfix III M, Cybex Cloud Z i-Size, Cybex Cloud Z i-Size + Base Z, Cybex Sirona Z i-Size + Base Z, Cybex Sirona Z R i-Size + Base Z, Maxi-Cosi Jade + 3wayFix i Peg Perego Primo Viaggio i-Size + i-Size Base), 19 je dobrih, 11 je zadovoljavajućih, a dvije su jedva dovoljne (bočni paneli kod modela Chicco Oasys i-Size Bebecare + i-Size Base i Giordani Galaxy 012 apsorbiraju premalo energije tijekom udara koji se u velikoj mjeri prenosi na lutku). Loša nije ni jedna!

U gotovo svim modelima pojas se može kvalitetno prilagoditi djetetu te je osam autosjedalica dobilo maksimalnu ocjenu vrlo dobar (Cybex Cloud Z i-Size, Cybex Cloud Z i-Size + Base Z, Peg Perego Viaggio FF105 + i-Size Base, Britax Römer Max-Way Plus, Britax Römer Advansafix IV R, Bébé Confort Titan Pro, Maxi-Cosi Titan Pro i Britax Römer Kidfix III M). Osjetno zaostaje jedino Giordani Galaxy 012, čiji pojas kod starije djece ‘sjedi’ previsoko na trbuhu i prelazi praktički preko djetetova vrata.

Što se tiče stabilnosti sjedalice četiri su vrlo dobre (Cybex Cloud Z i-Size + Base Z, Bébé Confort Pearl Pro i-Size + 3wayFix, Maxi-Cosi Pearl Pro i-Size + 3wayFix i Peg Perego Viaggio FF105 + i-Size Base), čak 35 ih je dobrih, a samo dvije su zadovoljavajuće (Nachfolger Hy5.1 TT i Britax Römer Adventure).

Pripremio: Milan Bugarić
PRAVILNA INSTALACIJA JE VAŽNA
Kad jednom autosjedalica bude izabrana mora se instalirati u vozilo što čvršće i postojanije, pogotovo u starija vozila koja možda imaju malo drukčije kopče. Prethodno savjetujemo da se što bolje upoznate s kupljenom dječjom autosjedalicom kroz upute za uporabu, a koje se na prvi pogled ponekad znaju činiti malo kompliciranijima, ali su uvijek vrlo korisne. Pravilna instalacija iznimno je važna kako bi sjedalo zaštitilo dijete u slučaju eventualne nesreće na najbolji mogući način. Vozačice i vozači ne smiju zaboraviti da u automobilu bez autosjedalice nikad ne prevoze dijete. Dječju autosjedalicu treba koristiti uvijek i bez iznimke, pa čak i na najkraćem putovanju, ili odlasku do lokalne trgovine. Držanje djeteta u rukama nije siguran način putovanja, jer prilikom sudara pri brzini od samo 50 km/h dijete teško pet kilograma postaje teško 20 puta više, odnosno čak 100 kilograma.
Rezultati ovog testa su pomoćni orijentir
Prije kupnje dječje autosjedalice roditelji bi se svakako trebali informirati o ponudi na lokalnom tržištu, jer su rezultati ovoga testa samo pomoćni orijentir, a nikako obvezni naputak. Naime, ni jedna dječja autosjedalica ne odgovara jednako dobro svim automobilima, a osobne preferencije roditelja i djece često su vrlo različite od rezultata testiranja. Kupnja ne smije biti ‘slijepa’, nego vozilo i dijete treba odvesti u trgovinu kako bi u neposrednom kontaktu isprobali modele dostupne za kupnju. Procjenjuje se da bi 70 % djece preživjelo, ili izbjeglo ozbiljnije ozljede da su bili vezani u odgovarajućoj sjedalici.