Sport
OSIJEKOVA SEZONA 2018./19.

Turbulentno proljeće na kraju je ipak završilo hepiendom
Objavljeno 3. lipnja, 2019.
Buran je bio drugi dio sezone, ali bijelo-plavi su ostvarili cilj - plasman u Europu

Treća sezona NK-a Osijek u vlasničkoj eri Meštrović/Mészáros bila je najburnija, a na kraju je ispala rezultatski - najuspješnija. Puno je promjena doživio NK Osijek u samo godinu dana. Iz Gradskog vrta otišla je jedna igračka garnitura na kojoj su postavljani temelji uspjeha, a završio je i opus najdugovječnijeg trenera Zorana Zekića.

Bila je to sezona u kojoj je na površinu počelo isplivavati određeno navijačko nestrpljenje na rezultatskom planu, u kojoj je ukupna atmosfera oko kluba zabilježila lagane silazne pokazatelje što je zapravo fenomen jer je klub gotovo cijelu sezonu proveo među tri prvoplasirane momčadi prvenstva. Na kraju se pokazala ona stara istina "o mrtvima koji se na kraju broje." Osijek je prolazio i uspješno prošao kroz razdoblje turbulencija ovog proljeća. Iz njega je izašao s novim, mladim stručnjakom na klupi Dinom Skenderom te vjerojatno temeljima nove momčadi.

Odlična jesen
pa burno proljeće
Možda se ta ozbiljna promjena igračkog kadra dogodila godinu prerano (nije zaokružen četverogodišnji ciklus), ali se dogodila i to više ne treba biti tema. Na početku sezone trener Zoran Zekić suočio se s puno kadrovskih nepoznanica, što je plaćeno ranim ispadanjem s europske scene (2. pretkolo). No momčad je posložena do početka prvenstva i u njega je Osijek ušao s tri vezane pobjede. Poneki se kiks znao dogoditi i tada, ali globalno su jesenas bijelo-plavi izgledali dobro. Polovinu prvenstva dočekali su kao drugoplasirana i najefikasnija momčad HNL-a te kao sudionik polufinala Kupa. Više se i nije moglo tražiti. U tom trenutku nitko nije mogao ni sanjati koliko će turbulentno biti proljeće. Strasti su se uzburkale kada su tijekom zime transferirani Hajradinović i Mudražija, a planirane zamjene za njih ili nisu na vrijeme angažirane ili nisu odmah mogle zaigrati. I tu je počela nervoza koju su produbile neuvjerljive igre. Ipak, vjerojatno ključni potez u slomu morala povukao je Petar Bočkaj. Nažalost, ne na terenu, već izvan njega kada je svojim osobnim vozilom "prodro" u benzinsku postaju. Taj je događaj izazvao tektonski poremećaj u Gradskom vrtu koji je ostavio traga i na rezultatima (četiri susreta bez pobjede od kojih su tri igrana u Osijeku), a sve to je na koncu izazvalo odlazak trenera Zorana Zekića. I odjednom, sve što se gradilo te sezone došlo je u veliko pitanje. Istina, Osijek je u tom trenutku još držao treće mjesto, ali je gotovo prosuo svu prednost koju je imao pred Hajdukom, a iznosila je 11 bodova na polusezoni. Na klupu je spremno sjeo Dino Skender koji je imao samo jedan zadatak - izboriti treći uzastopni plasman u Europu.

Nova era
Iako je i u njegovih deset utakmica bilo svakakvih nastupa, na kraju ne samo što je doveo Osijek do Europe već je uspio sačuvati i treću poziciju, a što je predstavljalo i željeni rezultatski iskorak. Što je na koncu značilo i uspješnu cijelu sezonu. Što se Kupa tiče - Osječani su zapeli jer su imali najteži mogući posao - Dinamo u Maksimiru. Puno ćemo novosti vidjeti od Osijeka u novoj sezoni. Priprema se veliko preuređenje momčadi jer većina igrača koji su činili okosnicu u posljednje tri godine više neće biti tu. Neki su otišli tijekom sezone, nekima su istekli ugovori i neće biti produženi, treći se jednostavno ne uklapaju u Skenderove planove, a treba računati i na poneki transfer ovog ljeta. Međutim, Skender neće krenuti od nule jer je tijekom svog kratkog proljetnog mandata na klupi već krenuo udarati temelje novog Osijeka. Kostur momčadi je tu, trebat će popuniti poneku poziciju ili eventualno nadoknaditi ljetni transfer nekog od igrača na koje se računalo, ali to valjda neće biti problem jer Osječani su uvijek bili vrlo aktivni u ljetnom prijelaznom roku. Nova sezona donosi i nove izazove jer će u njoj i drugo mjesto značiti plasman u kvalifikacije Lige prvaka. Uopće ne sumnjamo kako će jedan od ciljeva Osijeka biti i napad na tu poziciju.

Dalibor Keler
treće mjesto
Osijek je izjednačio svoj najbolji plasman u Prvoj HNL
ASISTENTI
Osim što je bio najbolji klupski strijelac, Mirko Marić sezonu je završio i kao najbolji asistent u redovima bijelo-plavih. Pripremio je suigračima osam pogodaka. U toj kategoriji slijede ga Erik Janža s pet, te Hajradinović i Grgić sa po četiri asistencije.
GLEDATELJI
Gledanost nogometaša Osijeka ove sezone zabilježila je ozbiljan pad u odnosu prema dvije prethodne kada je ukupan broj gledatelja na njihovim utakmicama premašio 100.000. Ove sezone bijelo-plave ukupno je gledalo 89.249 gledatelja, što je prosjek od 2749 po utakmici. Od toga se na utakmice u Gradskom vrtu odnosi 45.606 ili 2534 prosječno po susretu. Na gostovanjima su brojke samo neznatno lošije. Osijek je kao gosta gledalo 43.645 gledatelja odnosno 2425 u prosjeku po utakmici.
NAJ, NAJ
Najveći niz bez poraza: četiri utakmice u dva navrata (od 9. do 12. kola te od 26. do 30. kola).



Najveći niz bez pobjede: pet utakmica (od 22. do 26. kola).



Najuvjerljivija pobjeda: 6:0 protiv Inter Zaprešića - 18. kolo.



Najuvjerljiviji poraz: 3:0 protiv Dinama - 22. kolo.



Najveći posjet u Gradskom vrtu: 8127 (Dinamo - 13. kolo).



Najveći posjet u gostima: 8545 (Hajduk - 10. kolo).



Najviše puta zamijenjen: Ezekiel Henty - 11 puta.



Najviše puta ulazili s klupe: Marin Pilj i Dmitro Lopa - po 12 puta.
STATISTIKE
Osječani su sezonu završili sa 62 osvojena boda od mogućih 108, što čini prosjek od 57 posto osvojenih bodova. Bijelo-plavi su imali određenih problema u Gradskom vrtu, gdje su osvojili 34 boda od 54 moguća, što je 62 posto bodova, što nije baš bajno. Što se gostovanja tiče, tu je učinak pristojniji jer su uzeli 51 posto bodova koji su im bili na raspolaganju ili 28 od 54. Što se efikasnosti tiče, Osijek je ove sezone zabio 61 pogodak (kod kuće 34, u gostima 27). Bijelo-plavi su na polusezoni bili najefikasnija momčad HNL-a, ali su to pokvarili ovog proljeća pa su završili na prosjeku od 1,69 pogodaka po utakmici. To znači kako su pogodak zabijali svake 53 minute. Zanimljiva je statistika primljenih pogodaka jer su oni raspodijeljeni ravnomjerno. Osijek je primio 36 golova (po 18 kod kuće i na strani). Dakle, sve je jednostavno. Primali su u prosjeku jedan po utakmici što bi trebalo značiti kako su težili nogometu za pogodak više.
36
36

nastupa, odnosno sve odigrane utakmice imaju dva igrača. Vratar Marko Malenica i centarfor Mirko Marić
18
18

pogodaka zabio je ove sezone prvi strijelac Osijeka Mirko Marić. Iza njega su se poredali Hajradinović sa sedam te Bočkaj i Henty koji su postigli po četiri pogotka
10
10

žutih kartona tijekom sezone dobio je Guti, a iza njega je trojac Lončar, Pilj i Pušić, koji su javnu opomenu ugledali po devet puta
3
3

crvena kartona dobili su bijelo-plavi u ovom prvenstvu. Ranije su zbog toga igru napuštali Erik Janža, Muzafer Ejupi i Marin Pilj
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike