Novosti
NEJASNOĆE O NOVOJ ŠKOLSKOJ GODINI

Besplatni će biti samo šest godina korišteni udžbenici?!
Objavljeno 3. lipnja, 2019.
Potpuno nove školske knjige od ove će jeseni imati samo učenici u novom programu

U apsolutno su velikim dvojbama i brigama pretkraj školske godine roditelji školaraca. Hoće li moje dijete ući u eksperimentalni program i kako će sve to izgledati, iz kakvih će udžbenika učiti dijete koje je ove godine bilo u eksperimentu, što je s djecom koja ne ulaze ni u jednu od tih kategorija, što će moje dijete čekati prvog dana škole na stolu, kome idu stari, a kome novi udžbenici, što ćemo sami morati kupiti - samo su neka od pitanja zabrinutih i s pravom zbunjenih majki i očeva. Čak su i neki ravnatelji i učitelji u priličnoj konfuziji, jer situacija nije nimalo jednostavna - u isto vrijeme iste će osobe raditi s djecom na različite načine. Pa za sve roditelje donosimo odgovore.

I dalje u eksperimentu
Prvo, oko 8500 učenika u 74 osnovne i srednje škola prošle je jeseni ušlo u eksperimentalni program Škola za život - u 1. i 5. razredima (svi predmeti), u 7. razredima (kemija, biologija, fizika) te u 1. razredima gimnazija (svi predmeti) i općeobrazovnim predmetima četverogodišnjih strukovnih škola (hrvatski, matematika, strani jezik - obvezni predmeti državne mature). Ova generacija i u sljedećim godinama ostaje eksperimentalna, i služit će kao "testna grupa" na temelju čijih će se rezultata rada i povratnih informacija nastavni procesi i materijali poboljšavati. Svi oni uče iz eksperimentalnih udžbenika - tiskanih i elektroničkih uz dobivene tablete i pametne ploče za digitalne sadržaje, a tako će nastaviti i od jeseni, kada prelaze u 2., 6. i 8. razred osnovne, odnosno 2. razred srednje škole prema istom obrascu.

Škola za život zamišljena je kao program koji uvodi nove metode rada, vrednovanja, učenja i poučavanja, s naglaskom na razvijanju kritičkog razmišljanja učenika, poticanju na istraživanje te smanjivanju prevelike količine faktografskih podataka i gradiva općenito. Učenici se ocjenjuju brojčano i opisno, a zaključivanje ocjena na kraju godine ostaje.

Novi program
Oko 150.000 učenika kao prva generacija će 9. rujna ove godine u novi program krenuti "frontalno" - u svim razredima i gore navedenim predmetima u kojima su bili ovogodišnji "eksperimentalci" (1., 5. i 7. osnovne i 1. srednje škole). Oni će učiti prema novim predmetnim kurikulumima, koji su na temelju ovogodišnjih iskustava u eskperimentu dorađeni i doneseni. To znači da će ti učenici učiti iz novih, poboljšanih verzija udžbenika.

Prema riječima Marka Košičeka, glavnog savjetnika ministrice obrazovanja, na prosudbi je 289 novih udžbenika. Učitelji i nastavnici nove udžbenike birat će preko aplikacije početkom lipnja.

- Novi udžbenici trebali bi biti usklađeni s novim pravilnikom o udžbeničkom standardu, trebali bi biti nešto tanji i lakši. Većina njih sadržava i digitalni dio, koji bi trebao biti dodatna motivacija za učenike, ali i pomoć nastavnicima. Digitalni dio ima većina udžbenika za opće obrazovne predmete, dakle za osnovnu školu i gimnaziju - kazao je Košiček u petak za HTV. S time u vezi, neki su nakladnici ovih dana već predstavili nove udžbenike, izrađene prema službenim inačicama kurikuluma. A u virtualnom repozitoriju bit će i drugi "pomažući" obrazovni materijali - besplatni i komercijalni.

Po jedan tablet od jeseni ići će na četiri učenika razredne nastave, a tablet po učeniku od 5. razreda. Ta i prethodno navedena grupa učenika, koji će raditi i rade u Školi za život, imat će lakše torbe, a što je, kao i najviša cijena udžbenika (oko 10 posto niža od sadašnjih), propisano novim zakonom o udžbenicima. Maksimalna masa svih obveznih udžbenika za učenike od 1. do 4. razreda osnovne škole je tri kilograma, za 5. i 6. razrede pet kilograma, a za 7. i 8. razrede šest kilograma.

Donesen je i novi školski kalendar, koji omogućuje više kraćih odmora. Prvi put učenici mogu i na jesenske praznike - ali, naravno, ako to, među četiri ponuđene varijante, odaberu osnivači škola, a sve će škole u svakoj županiji morati raditi prema istom kalendaru. Oni koji žele, mogu raditi kao i do sada.

Za većinu ništa novo
Baš ništa novo, osim obvezne Informatike u 5. i 6. razredima, uvedene prošle godine i moguće nove verzije praznika, ne čeka ujesen većinu učenika, točnije, njih oko 300.000 - oni nastavljaju učiti i raditi prema starim nastavnim planovima i programima i uz udžbenike prema odobrenom popisu iz 2014. To su učenici u 2., 3., 4., 6. i 8. razredima osnovnih škola i srednjoškolci u 2., 3. i 4. odnosno 5. razredu. Njih će prvog dana nastave na klupi dočekati šest godina stari udžbenici, koje će privremeno naslijediti od prethodne generacije. Novi udžbenici trebali su se otisnuti još prošle godine nakon isteka zakonski određene četiri godine upotrebe, no to je odgođeno zbog početka Škole za život, a koja bi za dvije-tri godine trebala zaživjeti u svim razredima. Tako će potpuno nove knjige imati samo učenici u novom programu.

- Imali smo pravo dokupiti samo do 20 posto za eventualno oštećene i neupotrebljive udžbenike, što se također računa iz državnog proračuna - rekla nam je ravnateljica jedne osnovne škole.

Drugo - udžbenici, besplatni ili ne? Odgovor: nekima da, nekima djelomično, nekima uopće ne. U Ministarstvu obrazovanja u četvrtak su nam kazali - zasad sve besplatno - samo eksperimentalcima. Osnovci u starom i novom programu dobit će samo obvezne udžbenike, a udžbenike za izborne predmete poput vjeronauka, informatike i stranog jezika sami će trebati kupiti. Međutim, tu su moguće i neke promjene. Naime, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak u subotu je izjavila kako postoje mogućnosti da će i osnovnoškolci dobiti besplatne udžbenike i za te izborne predmete, za što tvrdi da ima garanciju premijera. Komentirala je tako optužbe Katoličke crkve za diskriminaciju vjeronauka. Dodala je da je Ministarstvo obrazovanja poslalo zahtjev Ministarstvu financija vezano uz proračunsko financiranje nabave izbornih udžbenike. Očekuje da će odgovor brzo stići je moraju imati fiskalnu podlogu za davanje naputka školama za kupnju i udžbenika iz izbornih predmeta.

- Udžbenici obveznih predmeta bit će nabavljeni sredstvima državnoga proračuna svim učenicima osnovnih škola bez obzira na to pohađaju li razrede koji će ići prema novim kurikulumima ili prema starim nastavnim planovima i programima. Učenicima koji pohađaju razrede koji su u eksperimentalnom programu osigurani su eksperimentalni nastavni materijali za sve predmete, a nabavit će se sredstvima Europskog socijalnog fonda - rekli su nam krajem prošlog tjedna u Ministarstvu.

A iz svoga džepa roditelji će morati kupiti i radne bilježnice i druge materijale potrebne za obvezno osnovnoškolsko obrazovanje. Tako, naime, stoji u dopisu koji je ministrica prije nekoliko dana poslala osnivačima osnovnih škola.

- Sredstvima državnog proračuna nabavljaju se isključivo udžbenici obveznih predmeta. Troškovi nisu osigurani za nabavu dopunskih i pomoćnih nastavnih sredstava (radne bilježnice, zbirke zadataka, kutija za tehnički, likovne mape, atlasi), odnosno udžbenike izbornih predmeta - stoji u ministričinom naputku. Na osnivačima je osnovnih škola - gradovima i županijama, da odluče hoće li ih sufinancirati. S druge strane, svi srednjoškolci, osim onih u eksperimentalnim razredima i oni iz obitelji u sustavu socijalne skrbi, sami moraju kupiti baš sve - i udžbenike i pripadajuće materijale.

Jasenka Pejaković
TKO ĆE OD JESENI KAKO RADITI
PRVA GENERACIJA UČENIKA U NOVOM PROGRAMU - u 1. i 5. razredima OŠ (svi predmeti), u 7. razredima (Kemija, Biologija, Fizika) te u 1. razredima gimnazija (svi predmeti) i općeobrazovnim predmetima četverogodišnjih strukovnih škola

EKSPERIMENTALCI IZ 74 ŠKOLE I DALJE U EKSPERIMENTU - nastavljaju u 2., 6. i 8. razredima osnovne, odnosno 2. razredima srednje škole prema istom obrascu

U STAROM PROGRAMU - ostali učenici u 2., 3., 4., 6. i 8. razredima OŠ i srednjoškolci u 2., 3. i 4. odnosno 5. razredu
POVRAT ILI NAGODINU BEZ UDŽBENIKA
Ministarstvo obrazovanja posebnim je naputkom propisalo da su udžbenici i drugi obrazovni materijali financirani iz državnog proračuna u vlasništvu škole, da je njihov vijek korištenja četiri godine (ako su cjeloviti, čitljivi i konzistentni), a da su ih učenici dužni čuvati i vratiti na kraju školske godine, kada ih s novom godinom preuzima sljedeća generacija. “Ako učenici izgube ili zbog nepažljivog postupanja onemoguće ponovno korištenje udžbenika predviđenih za višegodišnje korištenje, dužni su nadoknaditi štetu u iznosu od 50 posto kataloške cijene udžbenika”, stoji u naputku. Ako tu štetu ne nadoknade ili udžbenike ne vrate, sljedeće školske godine sami će ih u cijelosti morati kupiti, tj. platit će ih roditelji iz svog džepa. Slične se mjere, navodno planiraju i za tablete.
šaroliko
RADIT ĆE SE PREMA TRI RAZLIČITA PROGRAMA
Možda ste propustili...