Osijek
SAJAM ANTIKVITETA U TVRĐI

Blago od nekoliko
kuna do tisuću eura
Objavljeno 2. lipnja, 2019.
Brojni posjetitelji ni ove subote nisu propustili tradicionalni Sajam antikviteta i još jednu potragu za izgubljenim blagom

Ni promjenjivo svibanjsko vrijeme nije spriječilo brojne izlagače i posjetitelje da se i ove prve subote u mjesecu, ali i prvog dana lipnja, okupe na poznatoj adresi, Trg Svetog Trojstva, u Tvrđi, na još jednom Sajmu antikviteta.

Bila je ovo prilika za pravu šetnju kroz vrijeme uz brojne starine davnih predaka, ali i originalne rukotvorine suvremenog doba s predznakom davnina, poput drvenih dječjih igračaka s kakvima su se nekada igrala djeca. Jedan od suosnivača Sajma, Zlatko Stipančević, napominje kako se antikvitetima bavi već 24 godine i ne propušta ni jednu izlagačku subotu.

- Imam doista različitih predmeta od kristala, porculana, petrolejskih lampi, glazbenih instrumenata, pa sve do vojnih predmeta kao što su noževi, hlače, cipele, ali i topovske kugle, za što su osobito zainteresirani mlađi posjetitelji. Plaketa Ive Kerdića najskuplji je eksponat po cijeni od tisuću eura, a kupio sam ju na autotržnici - rekao je Stipančević. Još jedna izlagačica je i Ružica Jurković kojoj je sudjelovanje i prodaja na Sajmu prilika da poveća umirovljenički budžet.

- Uglavnom prodajem obiteljske stvari čuvane godinama, poput starog porculanskog posuđa, ali i nakita od zlarinskog koralja koje mi je poklanjao otac, voditelj izviđačkih kampova na otoku Zlarinu. Najskuplji predmeti su mi Royal Dux figurice s cijenom od nekoliko stotina kuna, a uskoro bi se u prodaji mogle naći i neke od umjetničkih slika za koje sam još uvijek emotivno vezana - rekla nam je Jurković. Svoje najskuplje predmete, aparat iz 1892. godine i sliku ilirskog preporoda, izlagač Ivica Simeon iz Đakova prodao je još prošle godine na istu adresu u Istru, a u trenutačnom postavu najskuplji je također fotoaparat Minolta, kod kojeg je najvredniji objektiv, pojašnjava nam Ivica.

- U svojoj zbirci, osim spomenutih predmeta, imam i dosta starih knjiga, još iz 19. i početka 20. stoljeća - dodao je Simeon.

Ema Nenadić
“Carte de Visite” Foto-atelijera Varnai
Na lipanjskom Sajmu antikviteta u osječkoj Tvrđi na štandu gospodina Obradovića pronašli smo fotografiju gospođe u jednostavnoj tamnoj secesijskoj haljini, naslonjene na oslikani pozlaćeni paravan. Fotografija je nastala u kolovozu 1916., u najdugovječnijem osječkom fotografskom atelijeru u 20. stoljeću, atelijeru Varnai. Ljudevit (Ludwig/Lajos/Lujo) Varnai (rođen 1880. godine, umro u Osijeku 16. siječnja 1919. godine), u Osijeku je utemeljio svoj fotografski atelijer 13. ožujka 1909. godine preselivši se kao dvadesetdevetogodišnjak iz Sombora. Obrtna mu je iskaznica za obavljanje fotografskog obrta u Kapucinskoj ulici broj 16., u Osijeku, izdana na ime Ljudevit Varnai. U Osijeku mu se uvriježilo ime Lujo koje se javlja na žigovima i logotipima njegovih fotografija. Lujo Varnai kvalitetom svojih fotografija ubrzo je stekao veliku reputaciju, tako da je i desetljećima nakon njegove smrti, 16. siječnja 1919. godine, atelijer djelovao pod njegovim imenom i prezimenom. Obrt je 1919. godine preuzela supruga Melanija, a zatim sin Pavao te je u obiteljskom vlasništvu kao Foto Varnai, ušao i u 21. stoljeće pod vodstvom fotografkinje Vesne Marinov. Ove godine navršava se 110. godišnjica osnutka atelijera Varnai i stota godišnjica smrti njegovog osnivača.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana