Osijek
NOĆ FFOS-A U ZNAKU “OSVOJSKOG” JASNE HORVAT

Filozofski fakultet otvorio vrata posjetiteljima u noćnim satima
Objavljeno 31. svibnja, 2019.
Središnja je svečanost bila igra s pjevanjem “Noćni kabinet Eugena od Savoje”

Sugrađani, djelatnici odgojno-obrazovnih ustanova, srednjoškolci i studenti, poklonici pisane riječi, kreatori i konzumenti kulturnih sadržaja, sportaši i kartaši, slučajni prolaznici i namjernici, bili su u četvrtak gosti prve Noći Filozofskog fakulteta Osijek - manifestacije priređene s ciljem popularizacije djelatnosti jednog od najstarijih osječkih fakulteta i njegovog približavanja Osječanima.

Brojne je posjetitelje tu večer dočekao program ispunjen popularno-znanstvenim i umjetničkim sadržajima, među kojima su pub kvizovi, predavanja, književni razgovori, predstave, izložbe i druženja usmjerenih aktivnosti. Noć FFOS-a otpočela je u 18 sati, u dvorištu Fakulteta Bicikletiranjem usporno, aktivnošću koju je osmislio i vodio Željko Beissmann, a u kojoj su sudionici imali zadatak biciklima najsporije doći do cilja.

Istodobno se događao i FFOSPUB – kviz za maturante, a pola sata kasnije otvorena je Poljska razglednica kojom je Joanna Michta pojasnila zašto je poljski jezik ljubavi, kako pravilno izgovoriti Warszawa i Łódź, koje su zanimljivosti o poljskoj kulturi te kojim se hrvatskim riječima može nehotice uvrijediti Poljake.

Drugi je dio programa u cijelosti protekao u znaku "OSvojskog", novog romana Jasne Horvat, objavljenog prije nešto više od mjesec dana u izdanju Naklade Ljevak. Tako je u Klubu za nastavnike organizirano klupsko čitanje i razgovor o romanu "OSvojski" naslovljeno “OSvojski čitanjem OSvojen”. Uz autoricu, u čitanju je romana sudjelovala i prodekanica Milica Lukić koja je ujedno moderirala studentska i čitateljska sudjelovanja. Pokazano je kako se taj multimedijski roman “čita” uz pomoć pametnih telefona i kako zvuče glasovi Mateja Azenića, Roberta Kovača i Tee Pakšec. Za vrijeme čitanja romana u Studentskoj se kantini održavao Mini turnir u belotu i šahu, odnosno, kako je najavljeno u programu “Biatlon u disciplinama Eugena od Savoje”.

Središnja je svečanost ove noći bila igra s pjevanjem i nazdravljanjem nazvana “Noćni kabinet Eugena od Savoje”. Okupljene je u Svečanoj dvorani pozdravio prodekan Leonard Pon, a zatim su prodekanica Milica Lukić i autorica Jasna Horvat predstavile roman "OSvojski". U nastavku je svečanosti prikazan “Noćni kabinet Eugena od Savoje”, prema tekstu Jasne Horvat, koji je režirao redatelj Robert Raponja, a glumački ostvario Filip Sever, uz glazbenu pratnju skladatelja i pijanista Luke Gotovca. Nakon umjetničkog dijela programa svečanost je nastavljena u okviru programske točke “Soirée: Večernje druženje uz glazbu i vino”.

Filozofski fakultet postao je tako prva visokoškolska ustanova koja je na ovaj način u noćnim satima otvorila svoja vrata, čime je pokazao sposobnost povezivanja kulturne i povijesne tradicije sa suvremenim postupcima populariziranja znanosti i umjetnosti.

Jasenka Pejaković
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike